Audio

Publikováno 28. června 2011 | Martin Taraba

0

LCD TELEVIZOR CHANGHONG L32F72

Novinku od předchozích typů na první pohled odlišuje nově zpracovaný stojánek. Nudný plast nahradilo silnostěnné černo-vínové sklo s kloubem umožňujícím natáčení +-15°; montáž je sice o trochu náročnější, ale estetický dojem i vyšší stabilita za těch pár cviků se šroubovákem jistě stojí. Přibyla i lišta z průhledného plastu ve spodní hraně displeje tříštící trochu zastaralý vzhled širokého rámu. Škoda, že múza nezlíbala designéra víc, na můj vkus poměrně silný zobrazovač (83 mm) by jistě dovolil hlubší zapuštění terminálů, takto při zavěšení počítejme s mezerou od zdi alespoň 5-6 cm.

Changhong je tak trochu sbírkou protikladů. Počtem vstupů zdolá nejvybavenější stroje, víc si snad ani nelze přát – super, proč ale chybí analogový/digitální audio výstup či jack pro sluchátka? Skvělé je i rozdělení terminálů na záda a bok, bylo ale nutné obě USB schovat za šachtu CI, z níž modul s kartou kouká pět cm? Zastrčit konektor externího disku je pak prací pro eskamotéra. Menu? Přehledné, srozumitelné, umožňující intuitivní ovládání – proč ale při cílení na skupinu zákazníků bez velkých technických znalostí obsahuje nezanedbatelné množství chybně či vůbec nepřeložených odkazů? Škoda nedotažených detailů.

Pojďme se poznávat

Prvotní instalace vydávaná za „automatické přizpůsobení“ zaslouží mimo svůj název jen potlesk. Vyhledané programy automat směruje do jedné sestavy, nechybí nástroje pro obsáhlou editaci zahrnující i mazání či vázání přístupu na numerický kód, šikovně řešený je registr oblíbených stanic umožňující vytvořit mix ATV/DTV programů včetně rozhlasových. S ohledem na úhlopříčku chápu jen celoplošně načítaný rychlý teletext. Dekodér disponuje všemi standardními funkcemi včetně přímého vstupu na podstrany a stejně jako programový průvodce bezchybně zvládá úskalí české diakritiky. Průvodce zastává heslo deklarující, že „méně bývá více“. Na omezenou plochu stínítka umístí osmiřádkový roletový výpis pořadů jedné stanice, nebo týdenní časový plán načítaný po jednotlivých pořadech, v obou režimech přidá krácený osmiřádkový detailní popis. Označení pořadu aktivuje upozornění na začátek vysílání, případně vydá pokyn pro zapnutí/přepnutí přístroje či provedení záznamu. Stisk tlačítka spustí časově odložený záznam, z průvodce či manuálně – se „zpětným“ zadáním údajů v pořadí minuty, hodiny, měsíc, datum – se programuje timer. Přístroj nahrává i v pohotovostním stavu, souběžné sledování jiné stanice neumožňuje. Při reprodukci mimo pauzy řadí obousměrné zrychlení, půlminutový krok a opakované přehrávání, se soubory lze bez speciálního SW pracovat v PC. Takže chvála – najděte u konkurence stejně vybavený model, mně se to nepovedlo. Z externího média Changhong přehraje videa i fotky a hudbu, z různých adresářů umí poskládat prezentaci s aplikací přechodových efektů či opakování.

Vstříc jasným barvám

Překvapivě dobré je audio, dost velké reproduktory těží ze širšího ostění zobrazovače a přidávají produkci takovou porci hloubek, až si jejich přílišné zvýraznění či zařazení simulované prostorovosti vyžadá snížení hlasitosti. S nulovými korekcemi, kdy mi zvuk připadal nejlepší, zvládne televizor bez zkreslení či mechanické rezonance takřka plný výkon. Přijatelný zvuk zúročí i poslech rádia.
Nezkazí obraz poměrně dobrý dojem, který jsem zatím z televize získal? Ne (tedy až na drobnost). Jeho kvalita je konstantní v širokém úhlu a mění se jen v závislosti na zdroji signálu. DVB-T vykazuje nižší ostrost obrazu, jemné mihotání ploch plus snížený detail pohybující se scény, o třídu lepší jsou programy šířené po kabelu. Ostřejší obraz, čisté jemné plochy a překvapivá pohybová věrnost vyniknou u zářivé zimní a letní scenérie; to displej jásá sytými barvami včetně akceptovatelné černé, které dochází dech jen při temných záběrech a ději v interiéru. Dobré? Určitě, tedy do chvíle úplného potemnění stínítka mezi pořady či při titulcích, tehdy viditelně světlejší rohy prásknou velmi nerovnoměrné podsvícení. Celkově pozitivní hodnocení obrazu podpořily i testovací obrazce deklarující dobré vystředění, neoříznutou scénu a odolnost proti tvorbě moaré.

Proč ho koupit?

Nejčastějším důvodem koupě bude cena. Aby ne, poměr výkon/cena je pozitivní. Obraz? Standard. Zvuk? Dobrý. Plus PVR, DVB-C a vstupy navíc. A pár nedostatků – ty přesvědčivě kompenzuje již zmíněná nízká cena. 

CHANGHONG L32F726 

Orientační cena: 7650 Kč
Hodnocení S&V: velmi dobrý

obrazovka úhlopříčka 80 cm (32“), rozlišení 1366 x 768 bodů
jas/dynamický kontrast 500 cd/m2 /100 000:1
reakční doba 5 ms
pozorovací úhel 178°/178°
tuner analogový, PAL/SECAM BG/DK, DVB-T/C
teletext paměť pro 800 stran
EPG sedmidenní
přípojky AV, 2x scart, 2x YUV, 4x HDMI, D-sub, 2x USB, CI
zvukový výkon 2 x 8 W
příkon/Standby 120 W/<1W
rozměry (š x v x h) 81 x 59 x 24 cm
hmotnost 11,5 kg
web www.changhongeurope.cz
Doporučená pozorovací vzdálenost 2,3 m.

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑