Audio

Publikováno 26. července 2011 | Pavel Víšek

0

Systém pro bezdrátové hrátky

AKTIVNÍ REPRODUKTOROVÝ SYSTÉM B&W ZEPPELIN AIR

Navenek se o málo nižší doutníkovitý korpus příliš nezměnil a víceméně odpovídá svému předchůdci B&W Zeppelin (S&V 4/08, cena EISA S&V 9/08). Vylepšený držák umožňuje dokonalejší kontrolu přehrávačů iPod i mobilů iPhone, ale jejich zadokování díky technologii AirPlay, které vedle B&W zatím pomáhají do světa firmy Denon, iHome, Klipsch a Marantz, už není nutné.

Nová kvalita

Tuhou bassreflexovou ozvučnici, uloženou v gumou zatlumené základně, tvoří leštěná černá ocel. Prostorový ochranný rámeček ze dvou dílů potažených černou průzvučnou tkaninou, lze sejmout ztuha (a výrobce to nedoporučuje), ale najdete pod ním čelo s pěti reproduktory, jež odpovídají třípásmové konstrukci: vzhledem k co nejširší stereobázi patří místo po stranách dvěma tweeterům s hliníkovou membránou o průměru 25 mm, opatřených trubicemi, jež tlumí akustickou energii vyzařovanou zadními stranami membrán (stejný princip využívají i slavné soustavy Original Nautilus). Dále následuje pár středotónových reproduktorů o průměru 75 mm s kónickou membránou ze skleněných vláken a ve středu komponentu sídlí basový měnič o průměru 125 mm, jenž má kónickou membránu z Kevlaru. V komponentu jsou integrovány i digitální signálový procesor, který supluje také aktivní kmitočtovou výhybku distribuující signál k reproduktorům, a pět zesilovačů pro multiamping – ty pracují ve třídě D a vzhledem k vyšší účinnosti dostaly v kovovém korpusu štědře dimenzovaný chladič. Na zadní stěně ústí dva otvory bassreflexového „labyrintu“, který je kvůli potřebné délce uvnitř zakroucený.

Digitál hraje prim

I když vzadu na konektorovém políčku spojuje univerzální vstup optický toslink i malého jacka (3,5 mm) pro přehrávače s analogovým výstupem (třeba modely iPod shuffle), přednost mají zdroje digitálního signálu, především produkty Apple (iPod/iPhone, seznam 14 kompatibilních typů najdete i na webu B&W), ale vstup USB typu B navíc umožňuje propojení s PC a ethernetový konektor integraci do sítí LAN, nemluvě o bezdrátovém rozhraní WLAN. Zeppelin Air je osazený kvalitním D/A převodníkem Analog Devices AD1937 (96 kHz/24 bitů), jenž ke svému zvukovému obrazu převzorkovává veškeré signály. Videovýstupy, o které zde tolik nejde, zastupuje už jen kompozitní. Poslední generace operačního systému firmy Apple (iOS 4.2.1) podporuje funkci AirPlay, umožňující bezdrátové streamování komprimovaného audia z osobního počítače, který lze „přeskočit“ a streamovat hudbu rovnou z iPodu, iPhonu či iPadu. Nastavení nečiní potíže, ale na chvíli je třeba komponent připojit k PC výjimečně po drátě a řídit se návodem (metrový ethernetový kabel je přibalen). Zeppelin Air v původním nastavení však ihned po prvním zapnutí vytvoří vlastní Wi-Fi síť, takže pokud váš počítač tuto platformu podporuje, stačí se připojit a konfigurace dále probíhá bezdrátově (po uložení dat reprosystém přestane „vysílat“ a naopak se sám připojí do sítě, která byla zvolena při konfiguraci).
Zeppelin Air své aktivity sděluje vícebarevnou LED diodou na držáku, na jehož nosném ocelovém pásku jsou tlačítka vypínače, resp. elektronického potenciometru hlasitosti. Vše ovládá „dálka“ ve tvaru oblázku, jež dobře padne do ruky. Z barevné signalizace vyjímáme červenou (režim Standby), modrou (iPody & spol.), zelenou (USB), oranžovou (Aux) a purpurovou (AirPlay). Vše důležité najdete v přehledném návodu, detaily i v podrobném manuálu, který si lze stáhnout z webu www.bowers-wilkins.com.
B&W Zeppelin Air charakterizuje čistý, detailní a kmitočtově vyvážený zvuk, který má samozřejmě vzhledem ke kompaktním rozměrům užší stereofonní bázi. V kategorii zvukových „periferií“ však nadále představuje referenci, deklasující i značkové minisystém. Konkurenci zatím přívlastkový Zeppelin Air vysoko ulétává.

Proč ho koupit?

B&W Zeppelin Air skvěle hraje, stejně vypadá a ještě osvobozuje od otravných konektorů a kabelů.

B&W ZEPPELIN AIR

orientační cena: 14 990 Kč
hodnocení S&V: vynikající
typ 3pásmový aktivní systém s bassreflexem
reproduktory basový průměr 125 mm
2x středotónový průměr 75 mm
vysokotónový průměr 25 mm
výstupní výkon basy 50 W, středy 2x 25 W, výšky 2x 25 W
kmitočtový rozsah 36-42 000 Hz (-6 dB)
přípojky vstupy: iPod/iPhone, linkový/digitální
optický, USB (typ B), LAN, WLAN;
výstupy: kompozitní
příkon/Standby 100 W/0,8 W
rozměry (š x v x h) 64 x 17,3 x 20,8 cm (včetně základny)
hmotnost 6,2 kg
web www.eurostar-ostrava.cz
www.bowers-wilkins.com

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑