Audio

Publikováno 26. srpna 2011 | Redakce

0

TECHNISAT DIGIT ISIO S1

Dnes už je prakticky samozřejmostí, že satelitní přijímač zvládá televizní programy s kompresí MPEG2 i MPEG4, ve standardním i vysokém rozlišení (tedy v normách DVB-S a DVB-S2), běžná je i výbava dvěma příjmovými tunery, které spolu s připojením externího harddisku umožňují nahrávat program při současném sledování jiného. To vše nabízí i nový TechniSat, jistým nadstandardem (samozřejmě užívaným i jinými výrobci) je možnost připojit k přijímači externí harddisk kromě obvyklého portu USB i rychlým rozhraním eSATA (konektor je na zadní straně). Naopak oproti zvyklostem můžeme u obou tunerů postrádat průchozí výstup jejich signálu. Dalším nadstandardem, ještě nedávno ojedinělým, ale poslední dobou stále častějším, je možnost zvolit na výstupu HDMI i signál 1080p. A to jak pro budoucí předpokládané vysílání v tomto formátu, tak pro přepočet libovolného současného signálu. I když lze přijímač samozřejmě používat univerzálně, v řadě detailů nezapře, že je konstruován především pro potřeby domácího německého trhu. Na čelní straně pod plastovým krytem tak najdeme dvě čtečky pro karty systému Conax, v našich podmínkách naopak využijeme sousední dvojici slotů Common Interface pro výměnné dekódovací moduly (Irdeto, CryptoWorks, případně další), je tu také port USB. Další dva najdeme vzadu.

USB i eSATA

Kde TechniSat DIGIT ISIO S1 značně přesahuje dosavadní zvyklosti ve výbavě satelitních přijímačů, jsou jeho multimediální funkce. Nejen že kromě zmíněných rozhraní USB a eSATA je vybaven i čtečkou paměťových karet SD/MMC a ze všech těchto nosičů čte širokou škálu formátů videa, hudby a fotografií (nechybí např. populární DivX či MKV, naopak mrzí absence FLAC), ale má i síťové připojení a multimediální soubory lze přehrávat i z připojeného počítače a jeho dalších případných periférií. Pokud se v této souvislosti zaleknete možné složitosti síťových nastavení, pak opak je pravdou – hned při vstupní instalaci přijímače proběhne zcela automatické připojení k síti, uživatel při něm nemusí vůbec nic zadávat! A zde jsme už nakousli asi hlavní přednost tohoto přístroje, kterou je jeho velmi snadná instalace, což v případě satelitního příjmu zatím tak úplná samozřejmost není. Když po připojení parabolické antény a televizoru DIGIT ISIO S1 zapneme, spustí se automatická instalace, při níž nejprve zadáme jazyk komunikace a zemi příjmu (obojí zahrnuje i české prostředí). V případě druhé volby vysvětlující poznámka uvádí, že podle zadané země budou uspořádány předvolby, což ale příliš neplatí, protože i po volbě Česko patřily první pozice stanicím ARD, ZDF a dalším německým programům… V dalších volbách zadáme typ AV výstupu (HDMI/YUV nebo AV) a formát obrazovky připojeného televizoru (4:3 či 16:9) a počet připojených antén (tedy zda jsou obsazeny oba vstupy). Příjemným překvapením je, že v dalším kroku přijímač sám najde, ze kterého satelitu je dostupný signál, zobrazí jeho sílu a kvalitu a nabídne automatické naladění a uložení dostupných programů. Samozřejmě, že kromě zmíněného postupu lze použít i plně ruční ladění, případně funkci pro vyhledání nově přidaných stanic. Přijímač tedy dokáže uvést do provozu i naprostý laik, nikdo po něm nechce parametry konvertoru, typ jeho napájení, verzi komunikačního protokolu DiSEqC a podobné věci, občas v instalaci požadované.

Síťové připojení přijímač přes domácí síť spojí i s internetem a také tuto výhodu využívá TechniSat naplno. Nejen, že po internetu automaticky vyhledává novější verze svého firmwaru, ale nabízí i některé vybrané widgety (ty jsou ovšem hodně směrované na německého uživatele, takže zahrnují např. archivy stanic ARD, ZDF, Arte, předpověď počasí pro Německo, novinky od výrobce apod.). V tomto směru je tedy pro tuzemského uživatele asi atraktivnější plnohodnotný internetový prohlížeč, který je také k dispozici. Adresy stránek lze psát buď tlačítky dálkového ovladače stejnou metodou jako na mobilním telefonu, nebo kurzorem na zobrazené klávesnici. Není tedy problémem vyvolat na obrazovku televizoru libovolnou internetovou stránku a snadno se pohybovat v jejím obsahu.

Přijímač je také plně připraven na novou platformu HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV), která de facto propojuje televizní vysílání s doplňkovým obsahem přenášeným po internetu. Pokud stanice obsah HbbTV vysílá, vyvolává se jednoduše červeným funkčním tlačítkem dálkového ovladače. Z našich stanic zatím pokusně vysílá HbbTV ČT24, kde si lze kromě různých testů příjmu zobrazování informací vyzkoušet na německé verzi Wikipedie.

Multimédia v malíčku

Samotný příjem televizního vysílání je podle očekávání na vynikající úrovni. Nechybějí samozřejmě ani obvyklé uživatelské funkce, jako jsou seznamy oblíbených stanic (počet čtyř není pravda bůhvíjak velký), navíc lze uložené předvolby zobrazovat i podle různých kritérií, např. podle provozovatele (tedy např. nabídku Skylinku či CS Linku), satelitu (pokud přijímáme více pozic), samostatně HDTV programy, ale i programy v jednotlivých jazycích (opět i v češtině); škoda, že všechny tyto podrobnější volby seznamů nejsou v nabídce rychle dostupné z dálkového ovladače (Option), ale pro některé, např. ty jazykové, je třeba vstoupit do menu. Pokud k přijímači propojíme externí harddisk (přes USB či eSATA), funguje přístroj i jako plnohodnotný videorekordér, včetně možnosti sledování programu s časovou prodlevou (Timeshift). K dispozici jsou funkce upravující nahrávky, včetně vystřižení nechtěných částí, jako jsou úseky před a po vlastním pořadu či reklamní bloky. Samozřejmě, že nechybí ani možnost programovat nahrávání v nepřítomnosti. V případě zakódovaného vysílání (a toho je v rámci českých programů naprostá většina) přijímač ukládá na disk signál už rozkódovaný, dodatečné rozklíčování neumí (jako např. přijímače Topfield, Mascom a další), což představuje jistou komplikaci v tom, že pokud chceme sledovat a nahrávat dva kódovaně vysílané programy, je potřeba mít buď CI modul s funkcí Dual decrypt, nebo dvě karty (např. Skylink Next).
TechniSat DIGIT ISIO S1 je moderním přístrojem, který svou multimediální výbavou daleko překračuje běžný příjem televizního a rozhlasového vysílání ze satelitu. Při praktické zkoušce jsem testoval nový typ karet Skylink pro kódování v Irdetu a po celou dobu si karta, CI modul (AlphaCrypt Mascom) a přijímač rozuměly bezchybně, kvalita příjmu byla prvotřídní.

Proč ho koupit?

Moderně pojatý přístroj rozšiřuje základní funkce satelitního přijímače o multimediální síťový přehrávač i o internetový prohlížeč. Plně připraven je i na nové doplňkové stránky HbbTV, které se mají stát modernější a univerzálnější náhradu teletextu.

TECHNISAT DIGIT ISIO S1

orientační cena: 8 999 Kč
formát DVB-S2, MPEG2, 4
vestavěné dekodéry 2x Conax
Common Interface 2x
harddisk nemá; lze připojit externí (USB, eSATA)
kapacita paměti 5000 programů (TV, rádio)
konektory výstupy: HDMI 1.3 (1080p), YPSPR, scart, AV, 2x digital audio (koaxiální a optický); 2x vstup pro sat. anténu (LNB), 3x USB, eSATA, LAN
rozměry 31 x 5,2 x 20 cm
hmotnost 1,56 kg
web www.technisat.cz

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑