Audio

Publikováno 19. září 2011 | Bohumil Herwig

0

3D BLU-RAY mikrosystém LG FX-166

Když FX-166 zapojíte do zásuvky, můžete zároveň přestat přemýšlet nad tím „Kam ksakru schovali to ovládání?“ Je totiž na celé čelní stěně a je hodně efektní. Štěrbinová Blu-ray mechanika se sem nevešla a tak byla přesunuta nahoru. Teď jen přijít na to, kterou stranou se tam vlastně ten disk zasouvá… Ale nebojte, jde to rychle. Jakmile se FX stíhačce něco nelíbí, hned vám optický disk vrátí, takže žádné otravné čekání a opakované mačkání vysouvacího tlačítka. Letos u LG pracují Blu-ray mechaniky pěkně svižně!

Bez Wi-Fi

Zvyknout si musíte na skutečnost, že u tohoto mikrosystému nenajdete ani analogový audio vstup (cinch), ani HDMI vstup, ani zabudované Wi-Fi. I když připojení přes ethernet (LAN) a tudíž výstup na vybrané webové servery tu je. Díky Blu-ray mechanice, se štěrbinou na šikmé horní ploše hned vedle připojení iPhonu, je základní jednotka určena k položení na skříňku. Jestliže chcete připojit jiný MP3 přehrávač, můžete tak učinit přes 3,5mm jack, který najdete vpředu dole pod odklopným víčkem, kde je i USB. LG říká rozhraní Port.in a částečně může nahradit chybějící analogový audio vstup.

Systém 2.0: a hraje!

Subwoofer tu nehledejte, je to mikrosystém, nikoli miniaturní domácí kino, i když ho v pohodě nahradí. Dokonce si troufnu říci, že celou řadu z nich zvukovým podáním předčí. Dvojice reprosoustav s napevno připevněnými kabely (na straně základní jednotky jsou jen pérové svorky) má totiž basový reproduktor na boku (průměr asi 17 cm), vpředu pak opět nezakrytou dvojici středových měničů (to je u LG jeden z letošních trendů) a obvyklý výškový reproduktorek. Musím konstatovat, že jim to všem dohromady hraje hodně dobře a svěže. Sice studeněji, či spíše v tomto případě studeně, ale moc pěkně. Dokonce při zapnutí režimu virtuálního zvuku slyšíte často znatelné rozšíření báze, a to jsou u mě poslechové podmínky hodně podprůměrné.

Pokud jde o kompatibilitu, ta je v rámci LG na nejvyšší úrovni. Co jsem ze své testovací sady vybral, to mikrosystém přehrál, včetně formátu H.264 z HD kamer a fotoaparátů (TS, MTS, M2TS) a 3D ukázek z USB paměti i z BD. Jediný problém, na který jsem narazil, byl právě ve 3D. U jedné z ukázek s velice vysokým datovým tokem věž nestíhala vše odbavit, takže zvukově zadrhávala.
Obraz ve 3D byl bez poskvrnky, a to jak z kamery Panasonic HDC-SDT750, tak z firemních 3D ukázek rovněž provedených v systému vertikálního 3D (obrazy vedle sebe).

Šikovně převádí

Zmiňoval jsem se o převodu hudby z CD na USB paměť. K tomu můžete využít i tlačítko na čelním panelu, které to provede rovnou, nebo si můžete nejprve pohrát s parametry. Pokaždé je to velice snadné a vždy jde o převod do formátu MP3 s maximálně 320 kb/s. FX-166 tudíž neumí – jako některá jiná zařízení LG – bezztrátový WAV.

Poměr cena/výkon je u FX-166 výtečný, stejně jako zvuk. Z hlediska multimediální kompatibility pak jde v rámci nabídky LG o jeden z nejlepších systémů, jaký můžete koupit. I když mi tu chybí zabudované Wi-Fi a kvalitnější svorky, musím to poměřovat cenou. I tak si ale myslím, že by si tahle hračka vyšší stupeň výbavy vskutku zasloužila.

Proč ho koupit?

Výborně vypadá a překvapí výtečným zvukem. Navíc si vystačí se dvěma reprosoustavami, zvládne i napojení na internet a DLNA server. No, a když budete chtít, zkopíruje vám cédéčko do empétrojky.

Dvojice reprosoustav má horní stranu zkosenou stejně jako základní jednotka. Můžete je buď umístit přímo k ní (basový reproduktor je na vnější straně) nebo využít asi dva metry dlouhých, napevno instalovaných kabelů. Dotykové ovládání zůstává až do zapnutí mikrověže prakticky skryto.

 

LG FX-166

orientační cena: 7999 Kč
hodnocení S&V: vynikající

počet kanálů: 2
přehrává: 3D BD, BD, DVD Video, DVD±R/RW, CD, CD-R/RW, AVCHD, DivX, DivX HD, Xvid, MKV, MPEG1, MPEG2, MPEG4, AVI, WMV, ASF, JPEG, PNG, MP3, WMA, WAV, M4A,  M4V (bez DRM)
dekodéry: Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio Essential, DD, DTS, Dolby Digital Plus
výstupní výkon: 2x 80 W (THD neuvádí)
kmitočtový rozsah: 20–20 000 Hz
impedance: 4 ohmy
tuner: FM, 50 předvoleb, RDS
přípojky: HDMI výstup, YUV výstup, AV vstup (cinch), digitální optický audio vstup, ethernet (LAN), iPhone kolébka (spec. konektor), FM anténa; vpředu: USB, port.in (3,5 mm jack), sluchátka
odstup: signál/šum > 80 dB
příkon/Standby: 60 W/neuvádí
rozměry: (š x v x h) hlavní jednotka: 43,6 x 18,5 x 14,2 cm;
reprosoustavy: 12,6 x 29,5 x 31,5 cm
hmotnost: hlavní jednotka: 3 kg; reprosoustavy: 4,4 kg
web www.dlink.cz

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑