Audio

Publikováno 3. října 2011 | Bohumil Herwig

0

CHANGHONG EF32F898S: LCD televizor s neuvěřitelnou výbavou

Z krabice vybalíte parádní skleněný podstavec, a když ho připevňujete k panelu, uvidíte na zadní straně tři HDMI rozhraní, na boku ještě jedno a k tomu navíc dvojici USB. To je panečku výbava! K tomu si ještě připočtěte zmiňovaný satelitní tuner, který bez potíží přijímá i obraz s vysokým rozlišením, kabelový i DVB-T tuner, obrazovku s podsvícením LED, nahrávání na médium připojené přes rozhraní USB (nemusí to být jen pevný disk), zmrazení obrazu a plnou podporu multimédií, včetně titulků v češtině. Za danou cenu je toho opravdu hodně!

Jednoduché EPG

Tento Changhong přímočaře míří na ty, kdo chtějí levný televizor. A v tomto případě „levný a skutečně velice dobře vybavený“ televizor. Výbava je na úrovni, i když za to pochopitelně zaplatíte nějakou daň. Ta spočívá především v místy problematickém ovládání, třeba při instalaci a v multimédiích, a v rámci dané kategorie v průměrném či lehce podprůměrném obrazu. To ale cena bez problémů smázne.
Instalace satelitu je spíše ruční než automatická a spočívá ve výběru družic, které chcete sledovat, respektive na které máte nastaveny vaše LNB. Já zvládl dvě. Setřídění je snadné, i když na DVB-S nebylo možné naladěné kanály vyfiltrovat ani podle družic. Přepnutí mezi DVB-T a DVB-S se provádí pouze přes menu, tlačítko na dálkovém ovladači chybí. Pokud zmáčknete List, objeví se seznam kanálů (přes Enter to nejde) s náhledem toho aktuálního. Osmidenní EPG je jednosloupcové, další pořad zobrazit nelze, ale můžete se ještě přepnout do režimu, ve kterém se vám pro jeden kanál vypíše několik pořadů pod sebou. Na program se můžete nechat upozornit a lze ho i nahrát. Programová nabídka se u DVB-T stahovala v okamžiku, kdy jsem na daný multiplex vstoupil, u satelitu se někdy stáhla pro všechny zobrazené kanály, jindy nikoli, čeština tu byla – jakož i jinde – takříkajíc proměnlivá.

Multimédia: značný nadprůměr

Přehrávání multimédií je vskutku na úrovni, a kdyby nebylo složitějšího ovládání při jejich spouštění (já musel do příručky), bylo by vše zcela v pohodě. Nahlédnutí budete nejspíše potřebovat i kvůli tomu, abyste zjistili, jakým tlačítkem se vůbec do multimédií dostanete. Jmenuje se DMP…

Základní potíž je v tom, že ovládání má nepatrné zpoždění a na úplný závěr je třeba ke spuštění souboru mačkat Play a nikoli Enter. Jakmile jsem však přišel na styl ovládání, vše se zjednodušilo.

Souborový manažer pracuje v plné češtině, dlouhé názvy podporuje do nějakých 25 znaků. Ocenit je v této souvislosti nutno tři věci: manažer je přehledný, na dálkovém ovladači jsou samostatná tlačítka pro rychloposuv a přeskok o skladbu dále a kdykoli si můžete vyvolat přehledné softwarové ovládání na televizoru. Nechybí ani perfektní informace o souboru.
I když se na webových stránkách píše, že přehrává pouze JPG a MP3, Changhong bez problémů zvládl DivX, Xvid a základní MKV i s českými titulky v srt a sub. Jen byly dosti nezřetelné (tenké písmo). Poradil si mj. i se záběry z celé řady kamer a fotoaparátů natáčející do HD (H.264, koncovky MTS, M2TS) a tohle je víc, než vám nabídne drtivá většina velkých značek. Fotografie v JPG se natahovaly svižně a muziku v MP3 doplňovalo v mém případě i WMA a WAV.

Výborný zvuk, obraz poplatný datovému toku

Vzhledem k výbavě je překvapivé, že chybí především sluchátkový výstup. Jinak je tu konektorů tolik, že by se za něj nemusel stydět ani televizor t třikrát dražší. Zvuk je výrazný, jasný, místy až příliš t zvonivý a vzhledem ke kategorii na opravdu překvapivě vysoké úrovni.
Podsvícení panelu je poněkud nerovnoměrné, obraz má při nižším datovém toku a stanic s kolísající kvalitou obrazu (typicky ČT24) ve světlých plochách sklon k přepalování a detaily se vytrácejí. Na DVB-T u programů s kvalitnějším obrazem a např. HD zpráv televize Nova převáděných na nízké rozlišení se vše vylepší a obraz se dostává k průměru kategorie. Celkově vzato jsou barvy výrazné, ale to záleží na vkusu a většině to jistě vadit nebude, spíše naopak.

V případě přepnutí na DVB-S a Skylink se většinou obraz výrazně zlepší a je vidět, že vyšší datový tok dělá televizoru výrazně lépe. U kvalitních HD kanálů je obraz solidní, detaily se neztrácejí, televizor pochopitelně neprovádí převod přijímaného signálu na vysoké rozlišení, i když tu a tam je vidět při pohybu objektu či švenku kamery překreslování. Vzhledem k ceně, nic překvapivého. V každém případě je obraz z DVB-S (přes Skylink) výrazně kvalitnější než z pozemního vysílání. Bylo by proto škoda, kdybyste satelitní příjem u takto vybaveného televizoru nevyužívali.

Proč ho koupit?

Ti, co primárně nehledají vybroušený obraz, ale mají zájem o co nejlevnější přístroj, budou uneseni excelentní výbavou, na danou kategorii výborným zvukem a nebývale vysokou schopností přehrávat multimédia.

CHANGHONG EF32F898S

orientační cena: 9999 Kč
hodnocení S&V: vynikající

úhlopříčka: 81 cm (32")
rozlišení: 1920 x 1080 bodů
jas, doba odezvy: 400 cd/m2; 5 ms
kontrastní poměr: 4000:1
pozorovací úhel: 178°
tunery: DVB-S/T/C
teletext: 1000 stran
zvukový výkon: 2x 8 W
přípojky: 3x HDMI, scart, YUV, AV vstup (cinch),
vstup: stereo audio (cinch), digitální koaxiální audio vstup, VGA; z boku: HDMI, PC audio (jack 3,5 mm), 2x USB, PCMCIA (CI)
přehrává soubory: JPG, MP3 plus námi zjištěné…
příkon/Standby: 120 W/?1 W
rozměry (š x v x h): 79 x 56,4 x 20,5 cm
hmotnost: 12 kg
web www.changhongeurope.cz

Doporučovaná pozorovací vzdálenost 1,5 m pro vysoké a 2 metry pro standardní rozlišení.

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑