Audio no image

Publikováno 14. listopadu 2011 | Pavel Víšek

0

Sluchátka KOSS PRO DJ/100

Supraaurální sluchátka (tedy taková, která do svých mušlí schovají celé uši) mají robustní hlavový most ze dvou pásků předepjaté oceli, uložených v pouzdru z černého měkčeného čalouněného plastu se sametově hladkým povrchem. Výškově nastavitelný most končí na obou stranách kloubovým mechanismem, který tvoří dílem plast, dílem legovaný hliník. Ten přizpůsobí kulaté mušle, které jsou dvoubodově uchycené v plastových vidlicích, prakticky libovolně velké hlavě a ještě umožňuje sluchátka rychle složit kupříkladu do tašky: s ohledem na co nejpříznivější cenu se totiž výbava omezuje pouze na pozlacenou redukci z malého jacka 3,5 mm na souosý konektor 6,35 mm. Přítlak týlního mostu zvolili konstruktéři přiměřený, přesto jinak poměrně lehká sluchátka výborně izolují hluk z okolí a na boltcích pohodlně sedí, aniž byste měli pocit, že vás nepřiměřeně tlačí.

Sluchátka k neutahání

K uživatelskému komfortu přispívají vyměnitelné měkké náušníky, potažené jemnou černou kůží, jejichž součást tvoří průzvučná tkanina, chránící před nečistotami širokopásmové reproduktory o průměru 35 mm, s kmitacími cívkami navinutými drátem z bezkyslíkaté mědi (o materiálu použitém v magnetickém obvodu výrobce mlčí). Ty najdete osazeny v mušlích z černě eloxovaného hliníku, který zaručuje delší životnost nejenom v profesionálních podmínkách. Mechanicky jsou tak sluchátka odolná a zvládnou patrně i méně šetrné zacházení. To však nic nemění na doživotní záruce, která je u sluchátek Koss tradiční: v případě elektrické i mechanické závady je lze za paušální poplatek 300 Kč (po registraci s aktivačním kódem z etikety na krabici sluchátek, jež byla zakoupena v České republice, však pouze 50 Kč) opravit, případně vyměnit i po uplynutí běžné dvouleté záruky; podrobnosti najdete na webu www.dozivotnizaruka.cz. Propojovací kabel je z velké části kroucený, po natažení měří 240 cm, v „klidu“ asi polovic; má pevné jednostranné vyvedení z levé mušle a končí přímým pozlaceným jackem (3,5 mm). Koss Pro DJ/100 se vyrábějí v jediném provedení, které kombinuje černou s barvou kovu (resp. jeho imitací) a litery L a P vytlačené na kloubovém mechanismu u každé mušle označující kanály; na pravé mušli dole najdete ještě přepínač stereo/mono.

Do klubu, domů i na ven

Kmitočtový rozsah sluchátek přesahuje akustické pásmo na obou koncích. Mezi technickými údaji sice nenajdete žádné toleranční pásmo, ale to bývá u moderních elektrodynamických sluchátek úzké. Pro DJ/100 jsou primárně určená pro profesionální monitoring, takže nabízejí analytický zvukový obraz: jeho pevné základy samozřejmě spočívají v mocných, ale velmi dobře prokreslených basech, které nemají tendenci ostatní kmitočtová pásma nijak utlačovat. Výšky jsou otevřené a postrádají nepatřičné zabarvení, nijak nevyčnívají ani nechybějí. Celkový zvukový charakter je neutrální, víceméně vyvážený a poslech příjemný napříč hudebními žánry.

Nízká jmenovitá impedance (38 ohmů) představuje úlitbu majitelům osobních přehrávačů. Zatímco ve spojení s externími sluchátkovými zesilovači není pro špičkový zvuk žádná zátěž (tedy impedance) dost velká, sluchátka Pro DJ/100, které se jinak vyznačují průměrnou citlivostí, zahrají dostatečně dynamicky i s různými kolibřími „strojky“, ba i sluchátkovými výstupy CD přehrávačů. Sluchátka je radost poslouchat jak nahlas, tak potichu.

Proč je koupit?

Koss Pro DJ/100 se sice profilují coby profesionální sluchátka, ale jsou v nejlepším slova smyslu univerzální a nabízejí zvuk, který více než
odpovídá jejich ceně.

Rivalové

Denon AH-D1001 (3 490 Kč); Sennheiser HD 380 Pro (3800 Kč)

KOSS PRO DJ/100

orientační cena: 2 990 Kč
hodnocení S&V: vynikající
typ uzavřená dynamická
kmitočtový rozsah 10–25 000 Hz (pásmo neuvedeno)
jmenovitá impedance 38 ohmů
citlivost 99 dB/mW
web www.eurostar-ostrava.cz
www.koss.com

 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑