Audio no image

Publikováno 14. února 2012 | Pavel Víšek

0

Highend s muzikálním auditem

Reproduktorové soustavy SONUS FABER CREMONA AUDITOR M

O vlajkových lodích řady jménem Elipsa jsme psali už před časem (S&V 9/07), ale potřebě kompaktních monitorů s velkým zvukem nejlépe vyhovují stojanové soustavy Auditor M, které lze vybírat buď s povrchem v grafitově černém lesklém laku, nebo obloženým javorovým dřevem. Na designově vyladěných černých stojanech Stand Auditor M (19 990 Kč/pár) monitory získají potřebnou stabilitu a povyrostou na 106 centimetrů. Koncová litera M (rozuměj „modifikované“) nám říká, že tyto soustavy z řady Cremona se do světa dostaly před dvěma roky už ve druhé generaci.

Tradiční inspirace

Kontinuita mistrovských soustav Sonus faber je zřejmá na pohled. Nepočítáme-li subtilnější stojan, vybaví se DNA shodná se starším firemním modelem Guarneri Memento. Znalci hudebního místopisu zaregistrují ještě další souvislost: Guarneri bylo příjmení houslařské rodiny, která se proslavila v 17. a 18. století právě v lombardské Cremoně. V městečku Arzignano v sousední oblasti Veneto však tým nadšenců v čele s novým šéfkonstruktérem Paolem Tezzonem inspirují spíše loutny. Stačí se podívat na kapkovitý půdorys soustav, připomínající tělo starého hudebního nástroje, nebo na (odnímatelné) konstrukce s gumovými vlákny opletenými textilem evokující struny napnuté mezi kobylkou a hlavicí.
Korpus ozvučnice tvoří tuhá sendvičová konstrukce z vrstev pečlivě vybíraného dřeva a vyzrálého javorového masivu na povrchu. Plochy na čelní stěně se sbíhají do nepravidelného, ale osově symetrického šestiúhelníku, který zde rámuje reproduktory. Středobasový zasahuje do vybrání v dolní části tweeteru, takže vzdálenost středů obou měničů je (v rámci možností) nejmenší možná. Tradiční prvek představuje povrchová úprava čelní stěny černou kůží, protože koželužny v regionu Vicenzy patří mezi největší světové exportéry usní. Nejde pouze o „umělecký dojem“ (i když o ten samozřejmě taky), ale kůže svou strukturou tlumí odrazy zvukových vln, které jsou nežádoucí zvláště v okolí výškáče. Dolní stěny kabinetů počítají se dvěma kovovými lůžky se závitem M8 a dosedací plochou z jemné plsti se zmíněnými stojany Stand Auditor M na čtyřech robustních, výškově polohovatelných hrotech.

Mosambický eben

Reproduktory si nechává značka Sonus faber vyrábět na zakázku a právě ty se u soustavy Auditor M staly předmětem inovací. Tweeter používá kruhový zářič o průměru 25 mm. Tato konstrukce vychází z chování poddajné kaloty, z níž v praxi na nejvyšších kmitočtech vyzařuje pouze prstencovitá část u její základny, a výhodami jsou především lepší směrovost a minimální výskyt parazitních kmitů. Pevný, směrem k základně exponenciálně přibývající kužel ve středové ose optimalizuje u kruhového zářiče vyzařovací charakteristiku. Středobasový reproduktor o průměru 150 mm disponuje kónickou membránou z lisovaných vláken mosambického ebenu a její „pohon“ používá technologii Symmetric Drive Motor – o magnetických obvodech jinak výrobce mlčí.
Protože se oba reproduktory vyznačují vyrovnanými kmitočtovými charakteristikami, má pasivní kmitočtová výhybka s dělicím kmitočtem 2500 Hz elementární zapojení 1. řádu (se strmostí -6 dB/oktávu) i kvalitní součástky, takže u signálu nedochází k významnějším posuvům fáze. Bočnice se směrem dozadu svažují a kabinety jsou zakončeny černou „směrovkou“ z kompozitního materiálu, do jejíhož řezu ústí bassreflexový otvor. O kousek níž najdete subšasi s masivními šroubovacími terminály, vybavenými po straně křídlem, které umožňuje svorky dobře dotáhnout; pojmou holé vodiče (do průřezu asi 4 mm2) a zdířky s pozlacenými kontakty akceptují i kabely zakončené banánky.

Netopýří ucho

Soustavy Sonus faber charakterizuje samozřejmá muzikálnost a vyvážený projev v celém přenášeném pásmu. Od čistých lehkých výšek vede cesta přes detailně prokreslené střední pásmo až k precizním, přesně definovaným basům, které byste se zavřenýma očima přisuzovali rozměrnějším soustavám (dolní kmitočet 50 Hz odpovídá zřejmě hodně úzkému tolerančnímu pásmu, fakticky „jdou“ určitě níž). Auditorům M nechybí ani schopnost přesvědčivě podat předozadní prostor nahrávek. V hudebních žánrech si nevybírají, ale nejenom pro grácii, s níž reprodukují především akustické nástroje, mají konkurentek minimum.

Na čem se testovalo

Soustavy Sonus faber na sestavu doplnily koncový zesilovač Classé CA-2300, předzesilovač Classé CP800 a CD přehrávač Denon DCD-1510AE. Kabeláž byla značky Xsymphony, reproduktorová Alpha Hybrid a signálová Pure Silver Fantasy. Jako testovací jsem použil CD Beethoven: Piano Concerto No. 5 (Vivarte/Sony Music, 1998), Garcia: Woven Ways (Supraphon Music, 2007) a CD-SHM Chick Corea & Gary Burton: Crystal Silence (ECM-Universal Music Japan, reed. 2008).

SONUS FABER CREMONA AUDITOR M

orientační cena: 94 990 Kč
hodnocení S&V: vynikající
typ dvoupásmová s bassreflexem
kmitočtový rozsah 50-30 000 Hz (pásmo neuvedeno)
jmenovitá impedance 4 ohmů
char. citlivost 88 dB/W/m
dělicí kmitočet 2500 Hz
dop.výkon zesilovače 40-150 W
rozměry (š x v x h) 20,2 x 35,3 x 36,5 cm
hmotnost 9,2 kg/ks
web www.sonusfaber.com
www.tykon.cz

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑