Audio no image

Publikováno 2. května 2012 | Tomáš Suchomel

0

NIKON COOOLPIX P510

Objektiv s ohniskovou vzdáleností 1000 mm platí tradičně za exkluzivní optiku, dostupnou pouze hrstce vyvolených. Nikon si ovšem zahrál na Prométhea a místo ohně přináší metrový objektiv pro každého v kompaktním ultrazoomu s nejdelší ohniskovou vzdáleností na světě. Hloubavějším jedincům to však nedá spát. Jak je možné, že zatímco ve výbavě profesionálů připomíná tisícimilimetrový objektiv rozměry i hmotností pěchotní raketomet, tady se vejde do kompaktního přístroje? Vysvětlení je nasnadě…

Kapesní metr

Stačí si připomenout, že jako u všech malých fotoaparátů se také u objektivu Coolpixu P510 mluví o ekvivalentní ohniskové vzdálenosti v přepočtu na kinofilm. Takže zatímco zrcadlovka s velkým snímačem by skutečně potřebovala 1000mm „rouru od kamen“, přístroj s klasickým obrazovým snímačem kompaktů o velikosti 1/2,3 palce může mít optiku mnohem menší i při dosažení zvětšení 42x. Přesto P510 není úplný drobeček ani mezi ultrazoomy s elektronickým hledáčkem. Při plném vysunutí tubusu objektivu má fotoaparát na délku celkem sedmnáct centimetrů, ale naštěstí nemá tendenci se v ruce převažovat dopředu.

Hon na vzdálené detaily „jako na dlani“ tedy může začít, ale pohříchu nebude příliš akční. Pokud by někdo očekával, že bude s rekordním superzoomem lovit z tribuny úžasné momentky třeba na automobilových nebo atletických závodech, bude trochu zklamán. Koncepce přístrojů EVF má svoje hranice možností, takže motorová transfokace ani práce zaostřovací automatiky nejsou tak bleskové, aby šlo P510 běžně využívat (zvlášť při dlouhých ohniscích zoomu) pro akční snímky. Na práci autofokusu si však jinak není proč stěžovat: sice zvolna, ale spolehlivě nakonec zaostří v drtivé většině případů, a to se o každém kompaktu říct nedá. Majitelé fotoaparátu se tak mohou soustředit na hlavní a pro mnohé zcela nový problém, totiž jak pořídit snímek neroztřesený a ostrý i při velkých hodnotách přiblížení. Hodně v tom samozřejmě pomůže optická stabilizace obrazu, nicméně nízká světelnost objektivu si v automatickém expozičním režimu vynucuje poměrně dlouhé časy. Řídicí jednotka evidentně nemá ani pro maximální zoom žádné speciální instrukce a tak i při nedostatku světla drží ISO pěkně dole a nabízí časy okolo 1/30 nebo 1/15 sekundy, s nimiž by záběr udržel nerozmazaný pouze muž z ocele a dáma z granitu. Lze proto jen doporučit ve všech vhodných případech využít stativ (alespoň monopod) nebo raději zvládnout manuální nastavení parametrů expozice.

Na cestách dalekých

Impresivní transfokační rozsah objektivu od pěkně širokoúhlých 24 milimetrů po metrový teleobjektiv dojde asi nejlepšího uplatnění u klidnějšího „turistického“ fotografování. Díky přiblížení 42x lze získat detailní snímky i tam, kde jsou pro majitele běžných kompaktů překážkou nesmlouvaví strážci památek nebo nutnost šplhat za záběrem čtvrt hodiny do prudkého kopce. O podobném zaměření přístroje svědčí i zabudovaný přijímač satelitního GPS signálu, který kromě zaznamenání přesné zeměpisné polohy do popisu každého snímku může také v pravidelných intervalech ukládat informace o pohybu fotoaparátu pro následné promítnutí trasy cesty do mapy. Zmíněná druhá funkce se nijak zásadně nepromítá do spotřeby energie, a to je dobře: základní výdrž napájení jen 240 snímků (podle CIPA) je spíš nižší průměr. K užitečným cestovatelským položkám výbavy lze přiřadit i zdařilá plynulá panoramata v rozsahu 180 nebo 360 stupňů nebo odklopný monitor, výkyvný v rozsahu devadesát stupňů vzhůru i dolů, takže pořídíte snímek z žabí i ptačí perspektivy, aniž byste si umazali kolena.

Chybět nemůže ani povinná výbava v podobě natáčení videa, při němž lze také využít plný rozsah zoomu, při snímání z ruky je ale 1000milimetrové ohnisko volba jen pro odvážné. Nejvyšším režimem je Full HD 1080p s 30 obr./s a výsledek vypadá slušně, až na speciality typu rychlého panorámování. Zájemci o extrémně zpomalené záběry pak mohou sáhnout při snížení rozlišení videa až k obrazové frekvenci 120 obr./s.

Ohnisková vzdálenost objektivu 1000 milimetrů udělala z Nikonu P510 svého druhu celebritu mezi kompaktními ultrazoomy s elektronickým hledáčkem (jehož rozlišení 200 000 bodů je mimochodem hodně nízké). Jinak jde o evoluční a příjemné vylepšení předchozího modelu P500, který se mimochodem chlubil maximální ohniskem 810 mm ekvivalentně. Osvědčený koncept tak sice dostal do žil impuls, ale na nějakou zásadní revoluci v této třídě si ještě u Nikonu budeme muset počkat.

HODNOCENÍ

+ rozsah zoomu; kvalitní displej; jednoduché ovládání
– rozlišení elektronického hledáčku; nižší výdrž napájení

Rivalové: S touto ohniskovou vzdáleností nemá na našem trhu momentálně konkurenci.

PARAMETRY

orientační cena: 10490 Kč

snímač CMOS 16,1 Mpix
objektiv 3-5,9/4,3-180 mm (ekvivalent kinofilmu 24-1000 mm), 42x optický, 2x digitální zoom
zobrazovač LCD úhlopříčka 76 mm (3“), 921 000 bodů
snímací režimy automatický, programový, priorita času, priorita clony, manuální, 16 scénických režimů
citlivost 100-3200 ISO
paměť interní 90 MB, karty SD, SDHC, SDXC
napájení LiIon akumulátor, 1100 mAh
rozměry 120 x 102 x 83 mm
hmotnost 555 g (s akumulátorem a kartou)
web www.nikon.cz

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑