Multimédia

Publikováno 23. srpna 2012 | Bohumil Herwig

0

Velký test multimediálních tabletů v S&V 8/12

Seznamte se s šestnácti tablety s operačním systémem Android ve verzích 2.1, 2.2, 2.3 (určených jmenovitě pro tablety), nebo už často nejnovějším OS 4.0, který slouží jak tabletům, tak mobilním telefonům. Dobrou zprávou je, že se cenové mantinely od loňska opět trochu posunuly dolů, takže už za 3 239 Kč koupíte tablet s  operačním systémem Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Dnes už platí, že za cenu kolem 4 000 Kč dostanete univerzální tablet, s nímž můžete dělat prakticky všechno („prakticky“ znamená jen jisté omezení v přehrávání videa ve Full HD, tj. 1920 x 1080 bodů). Nechybí ani relativně levný tablet s podporou mobilních dat, tedy napojením na internet prostřednictvím SIM karty operátora.

Jak je tomu s tržištěm Google Play

Zdaleka ne všechny tablety mají přístup na Android Market, nově přejmenovaný na Obchod Play. Závisí to na typu licence operačního systému Android. Pokud je tablet bez přístupu, najdete v nabídce jen některé z alternativních tržišť. Ta však nenabízejí takový sortiment aplikací a mohou chybět i ty nejpopulárnější, zvláště pak postrádáme ty české. Pokud si tedy pořídíte tablet s OS Android bez přístupu na Obchod Play, ztratíte nejen kontakt s hlavním proudem, ale budete mít k dispozici možná pouze to, co výrobce do tabletu nahrál. A instalované aplikace měly v zapůjčených vzorcích prakticky vždy potíže s češtinou, ať už v podobě titulků, nebo podpory u českých knih, a také jejich funkčnost byla často omezena.

A co viry?

Již jsme zmínili, že ani tablety (a chytré mobily) nejsou chráněny před nebezpečím zavirování a další „havětí“ znepříjemňující internetovou éru. Antivirové programy uvedli snad všichni velcí výrobci, takže vedle Esetu si můžete stáhnout také AVG, Avast!, Kaspersky či třeba McAfee. Ne všechny jsou sice bezplatné, ale zdarma a dobré jsou rozhodně dva české programy – Avast! a Zoner Antivirus. Některé antivirové programy pak navíc ke své základní funkci přidávají i sledování případné výměny SIM karty a jsou schopny odeslat textovou zprávu na zadané telefonní číslo. To je rozhodně šikovná funkce nejen u telefonů, ale i u příslušně vybavených tabletů.

Rozdíly mezi displeji

V nižších (zhruba do 3 500 Kč) i středních cenových relacích (zhruba do 7 000 Kč) obecně vzato očekávejte u tabletů jednoduché displeje s nízkými pohledovými úhly a spíše nevýraznými barvami, ale i s potížemi (někdy značnými) při práci venku. Sluneční světlo dokáže jejich displej někdy i zcela „oslepit“ a méně tím trpí (či prakticky netrpí) jen ty nejlepší a nejdražší tablety. Je to ale jako u mobilu – ideální to není nikde, a pokud trváte na čtení knih pod širým nebem, ideální je speciální čtečka s elektronickým inkoustem (e-ink). Jejímu displeji se z hlediska viditelnosti na intenzivním světle nemůže žádná LCD obrazovka vyrovnat. Při sledování videa venku jsou proto užitečné různé přídavné kryty displejů, podobné těm u notebooků.

V poslední době se u některých dražších strojů objevují kvalitní displeje typu IPS, které mají nesrovnatelně širší pohledové úhly. Stejně jako u počítačového monitoru, jde o kvalitu, na kterou se dá spolehnout.

Displeje se liší také dotykovou vrstvou. Dnes v drtivé většině tabletů najdete odolnější kapacitní displeje (elektricky citlivý; v našem testu prakticky všechny), primárně určené k ovládání prstem. Rezistivních (odporových) displejů, které můžete ovládat jak prstem, tak perem, je už hodně málo. V záloze však čekají další technologie a budoucnost nejspíše nebude tak jednoznačná, jak by se mohlo v současnosti zdát.

Jednodotykový či vícedotykový (multi-touch) displej pak odkazuje na schopnost reakce na dotyky. Buď rozezná jediný, nebo rozliší i více dotyků současně. Ve druhém případě lze užívat výhod, jako je například zvětšení či zmenšení textu či fotografie pomocí dvou oddalujících se či přibližujících prstů. Často však narazíte i na aplikace či některé webové stránky, které vícedotykové ovládání neumožní. Podobně je tomu ostatně i u dalšího oblíbeného prvku: otáčení obrazovky podle polohy tabletu. Dnes to prakticky každý zvládá, ale najdou se aplikace a nastavení, v nichž rotace nefunguje, i když jen ve výjimečných případech. Všechny důležité programy buď otáčení obrazu podle nastavení senzoru podporují, nebo si ho umějí nastavit samy podle vaší volby.

Jakou úhlopříčku?

U tabletů nejde jen o samotnou cenovou třídu, jde i o velikost displeje ve vztahu k této kategorii. Právě úhlopříčku je třeba dobře promyslet: velikost 10" (25,4 cm) je na úrovni kilového mini notebooku a řadě lidí může připadat velká, neohrabaná a poněkud neskladná. Jiným zase může připadat 7" (17,8 cm) dosti malých a nevhodných třeba pro prohlížení webové stránky. Pro někoho je zlatou střední cestou v poslední době poměrně častá úhlopříčka 8" (20,3 cm). Úhlopříčka samotná ještě nic nevypovídá o celkových rozměrech tabletu, protože rozhodující roli nakonec hraje velikost rámečku displeje.

Jak si dobře vybrat

Nikdo netvrdí, že ten nejlepší tablet je ten nejdražší. Vždy záleží především na vašich požadavcích a očekáváních. Chcete extra značku a tablet zejména na reprezentaci? Pak je to jako s mobilem a netřeba se dále rozmýšlet. Chcete výhodnou kombinaci cena/výkon plus patřičnou trvanlivost (nebo alespoň naději na ni)? Pak je třeba vybrat bez ohledu na výrobce. Připravte se ale na to, že pokud požadujete co nejméně problémů, je zatím pořád renomovaná značka nejjistějším východiskem. Alespoň podle tohoto testu soudě.

A co takový kvalitní tablet obnáší? Především displej, který bez problémů dokáže ihned identifikovat každý dotek, takže nemusíte neustále spílat, že nesplnil vaši vůli (jako jsem to u některých tabletů dělal já). Dále pak patřičnou softwarovou výbavu. Pokud tablet nemůže na Obchod Play, měl by mít instalovány kvalitní aplikace v bezproblémové češtině – takový model má smysl pro toho, kdo chce spíše čtečku knih a uvítá, že nabízí i některé další funkce (přístup na internetové stránky, e-mail, hry). Pro ty tabletů méně znalé by měl být premisou přístup na Obchod Play, nikoli cena.

Z dalších vlastností určitě potěší bytelná konstrukce a samozřejmě i dostatečný výkon jak procesoru, tak grafiky. Pokud ho ovšem (např. pro hraní her a sledování filmů ve vysokém rozlišení) požadujete. Pokud nikoli, ušetříte, a mimochodem rychlost tabletu neovlivní jen samotný procesor – záleží i na samotných aplikacích, zda dokážou výhody například vícejádrového procesoru využít.

A bezdrátová výbava? Bluetooth není zas tak důležité, protože mnohdy nelze využít ani k přenosu dat, ani k napojení bezdrátové náhlavní soupravy a využije se nejčastěji pouze k připojení bezdrátových sluchátek, případně k přenosu hudby do nějaké dokovací stanice.

Podpora mobilní sítě 3G závisí od toho, zda ji opravdu potřebujete, neboť hodně navyšuje cenu (tabletu, ale i jeho provozu…). U „bezdrátu“ tak jde vlastně jen o technologii Wi-Fi. Ta je dnes u každého tabletu, byť někdy v pomalejších verzích 802.11 b/g. Pokud je k dispozici v plné podobě, tedy včetně „n“, pak je to samozřejmě nejlepší a typicky se to projeví u streamování obsahu v HD.

Většina tabletů má slot na SD kartu, která rozšíří jeho paměť o pořádnou porci, obvykle až 32 GB. Pokud slot nemá, je třeba zvážit, zda se skutečně smíříte s nutností přenášet do něj data prostřednictvím počítače (nebo bezdrátových technologií) a zároveň se ujistit, že samotný tablet nabízí dostatečný paměťový prostor (je to vždy o něco méně, než kolik se udává na „krabici“: část z celkové hodnoty totiž zaberou samotné aplikace a systémové soubory).

Kouzlo dobře si vybrat tablet spočívá – jako ostatně snad u každého výrobku – v jednoduché věci: vědět, co vlastně chci, a také si být vědom toho, co vlastně kupuji.

Náseduje seznam přístrojů v testu s uvedením základních kladů a záporů, avšak bez číselného hodnocení. Celé recenze i s přehlednou tabulkou najdete v S&V 8/12.

Jednoduché tablety do 3 499 Kč

Nejnižší kategorie byla ještě donedávna útočištěm zařízení, která v podstatě nebylo možné použít na nic jiného než na surfování po internetu, čtení knih, jednoduché video a občasné hraní nenáročných her, přičemž na populární Angry Birds jste mohli klidně zapomenout. Náš test sice neříká, že nyní je všechno jinak, ale vedle klasických zástupců této třídy se objevují i nejnovější a řádově výkonnější stroje s multidotykovým displejem, na nichž částečně pracuje i video v HD (HD ready, tj. např. 1280 x 720 bodů) a někdy fungují i „lepší“ hry. Jinak počítejte s dlouhým dobíjením, klidně i dvakrát přesahujícím dobu provozu, a s velice jednoduchými displeji s nepříliš vysokou kvalitou (nízké pohledové úhly, málo výrazné barvy, někdy znatelné překreslování). A samozřejmě i s nízkým, respektive nižším výkonem, a to i když je tablet vybaven Androidem 4.0, který ovšem také nějaký ten výkon sám spotřebuje. Za požadovanou cenu ale dnes nemůžete chtít více a většinu této třídy lze brát v podstatě jen jako obohacenou čtečku elektronických knih.

 

Leader Tab V70

plus: slušný zvuk

mínus: pouze omezený App Market, potíže s češtinou

 

Point of View Mobii Tablet 7" PlayTab Pro 4.0

plus: výbava, cena

mínus: problematické ovládání (zvuk nepočítám)

 

Wooky Tablet Reader

plus: česká výbava; zvuk; standardní SD karta

mínus: občasné potíže s kalibrací

 

Tablety od 3 500 do 4 999 Kč

Pořád jde o relativně levné tablety, nicméně už se pomalu posouváme do displejů s vyšším rozlišením (standardem však stále zůstává 800 x 480, respektive 600 bodů) a většími úhlopříčkami, takže se vedle 17,8 cm (7") a 20,3 cm (8") objevují i první modely s 25,4 cm (10"), případně 25,7 cm (10,1"), které jsme však do testu zařadit nemohli (viz úvod). Na navigační čipy GPS narazíme v této třídě opravdu jen zřídka, stejně jako na možnost dobíjení přes USB. Cena je také stále nízká na to, abychom mohli očekávat smysluplné přehrávání videa ve Full HD, nicméně se solidním HD ready už počítat můžete. A čím dál častěji se také nabízí vstup na nejlépe zásobené tržiště aplikací, tedy Google Play. Pro srovnání do tabulky zařazujeme i model Eaget Navi N1, který byl k dispozici jako předprodejní vzorek. První seznámení s ním najdete ve vloženém článku.

 

Energy Sistem Tablet i724

plus: velmi příjemně se drží; výborný displej

mínus: bez instalace a ve španělštině; chybí čeština v aplikacích (knihy, titulky); potíže s instalací dalších aplikací, včetně těch podporujících češtinu; nezná Google Play

 

GoGEN TA 8200

plus: excelentní poměr cena/výkon; hardwarová výbava; výborné ovládání

mínus: nic zásadního

 

Point of View Mobii Tablet 8" ProTab 2.4 XL

plus: slušný obraz i výkon; může být dobíjen přes USB; výborné ovládání; nízká hmotnost, ale…

mínus: …bez USB a s menší RAM; chudý aplikační základ (zvuk nepočítám)

 

Technaxx TechTAB 8" DS830

plus: hardwarová výbava; výborné ovládání

mínus: chudší nabídka aplikací (zvuk nepočítám)

 

Typická střední třída: 5 000 až 6 999 Kč

Cenová relace pro moudré a přemýšlivé. Zkrátka ani levné, ani drahé, prostě zlatá střední cesta, která někdy i nabízí vynikající poměr cena/výkon, i když ten se najde (skoro) v každé kategorii. Ani zde bohužel se všechny tablety nedostanou na Google Play a zaráží to zvláště u těch vysloveně drahých (Energy Sistem Tablet i828). Tady je třeba hodně rozmýšlet, zda to stojí za to. Favorit kategorie byl v každém případě jasný předem (Acer A100) a v podobě A101 (s 3G) skutečně převálcoval konkurenci i tentokrát.

 

Acer Iconia Tab A100 (bez 3G) a A101 (s 3G)

plus: zvuk; výbava; bytelný návrh; solidní fotoaparátová dvojice (zadní s bleskem); paměťová karta pod krytem

mínus: krátký kabel od napáječe; nízká kapacita akumulátoru

 

Emgeton Consul 2

plus: pohledové úhly; příjemné barvy; elegantní design

mínus: výdrž akumulátoru; nepřesvědčivý IPS displej

 

Energy Sistem Tablet i828

plus: zvuk; příjemně se drží; spousta prostoru na vnitřním disku

mínus: cena; bez instalace a ve španělštině; čeština v aplikacích (knihy, titulky); potíže s dodatečnými aplikacemi; včetně těch, podporujících češtinu; nezná Google Play

 

Lenco Tab-1011

plus: snadné ovládání; povedený návrh

mínus: chybí HDMI; nezná Google Play; poměr výkon/cena

 

PocketBook A10

plus: ukázková instalace, včetně jazyka, účtu i sítě; A-Č slovník

mínus: chybí HDMI; špatně navržené připojení sluchátek; žádná sluchátka v ceně

 

Point of View Mobii Tablet 10" ProTab 2 XXL 4.0

plus: dobrá cena; kvalitní zvuk; bohatá výbava (rozhraní),

mínus: displej; chudý aplikační základ

 

Prestigio MultiPad PMP7074B3G

plus: spousta aplikací; fotoaparát s bleskem; paměťová karta pod krytem

mínus: nešťastně vyřešené dobíjení; „neviditelné“ dotykové ovládání pod displejem bez regulace podsvícení

 

Vyšší střední třída: 7 000 až 10 000 Kč

Jistě, existují ještě dražší, ale pro tento test, v němž chceme nabídnout unikátní průřez nejprodávanějšími segmenty, to nehraje roli. Tablety této třídy vám už většinou nabídnou vše myslitelné, i když to někdy nabízejí trochu po svém, jako Acer A210, který má zabudován parádní čtyřjádrový procesor, ale nějaká „chytrá hlava do pečiva“ vypustila HDMI. Zde se už pracuje s Obchodem Play a byla by katastrofa, kdyby výrobci kupovali levnější variantu licence operačního systému. Reakce dotykových vrstev displejů byla jsamozřejmě naprosto precizní a pomalu se na ní dá i běžně psát…

 

Acer Iconia Tab A210

plus: výkon (čtyřjádrový procesor); displej; úpravy Androidu vedoucí k pohodlnějšímu ovládání; paměťová karta pod krytem

mínus: chybí HDMI

 

Huawei MediaPad 7

plus: naprosto excelentní displej (IPS) a pohledové úhly; ovládání; zvuk; karta pod krytem

mínus: chybí tlačítko Home; nedobíjí se přes USB

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑