Audio

Publikováno 1. října 2012 | Luboš Horčic

0

Evropská elita spotřební elektroniky dle EISA

Příkladem jsou oceněné TV." Má odpověď zní: Je logické, že vítězí špičkové modely, v našich testech to není jinak, a pokud vím, tak je to naprosto samozřejmé i v dalších testovacích médiích. Výjimky tu rozhodně potvrzují pravidlo. A to, že tento fakt dokládají právě oceněné modely, má železnou logiku – současná produkce TV je dost nuda, najdete tu stovky prakticky navlas cenově, technicky, designově. podobných kousků. Jak se odlišit? EISA tvrdí, že vlajkovými loděmi největších výrobců a naše redakce tuto strategii stoprocentně podporuje. Z letošních cen vypadla kategorie Best-Buy TV, proto máte nejspíš dojem, že jde o přehlídku nejdražších TV na trhu. Poměr výkon/cena je však velice ošidné kritérium a letos EISA usoudila, že není jednoznačné volby pro takovou kategorii. Hlavním důvodem je i to, že EISA je panevropská asociace, která musí vybírat produkty dostupné ve většině evropských zemí. Každý takový trh má TV značek s přesvědčivým poměrem výkon/cena nemálo, u nás např. GoGEN, Mascom, ECG, Changhong, Hyundai, Sencor… Posledně jmenované značky však na všech evropských trzích rozhodně nenajdete, proto v cenách EISA nemohou figurovat."

Asociace EISA (eisa.eu) je sdružení 50 šéfredaktorů předních evropských časopisů a webů z 20 zemí. Každoroční hodnocení nejlepších produktů spotřební elektroniky je nejdůvěryhodnější přehlídkou špičkových zástupců svých kategorií. Stereo & Video je členem tří porot a vybírá tedy nejlepší evropské výrobky roku v oborech video, audio, domácí kino a mobilní elektronika. Přehled je důkladně a svědomitě sestavený z výsledků nestranných recenzí a testů všech členských časopisů. Přejeme si, aby vám posloužil jako spolehlivý a hodnověrný návod při vašem výběru.
 
 
NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ VÝROBKY 2012 – 2013
 
 
 
EVROPSKÝ NADČASOVÝ TELEVIZOR 2012-2013
 
Samsung UE46ES8000
V éře překotně se vyvíjejících a proměnlivých technických produktů zákazník vždy ocení, když může vlastnit aktuální model televizoru. Se Samsungem UE46ES8000 se vám to podaří díky systému Evolution Kit, jenž umožní aktualizovat a vybavit váš hardware i software nejnovějšími funkcemi a zdokonalenými parametry. UE46ES8000 samozřejmě už přichází s mnoha moderními vlastnostmi včetně služby Smart TV s ohromným množstvím aplikací a widgetů, vestavěné kamery pro telefonování přes Skype spolu s objevným ovládáním gesty a hlasovými příkazy. Podmanivý televizor UE46ES8000 vám poskytne nejen nadčasové řešení obměny vašeho TV, ale zároveň výtečnou kvalitu obrazu s ostrými záběry s vysokým kontrastem a neutrálními a realistickými barvami. 
 
Orientační cena: 48 900 Kč
Distributor v ČR: www.samsung.cz
Test v S&V: 6/12 (Samsung UE40ES8000 – S&V verdikt vynikající – VÍTĚZ TESTU)
 
 
 
EVROPSKÝ LCD TELEVIZOR 2012-2013
 
Philips 46PFL9707
Každý rok se na trhu objeví nový model televizoru Philips se špičkovými parametry a pravidelně nás překvapí svým ještě vyšším výkonem. 46PFL9707 je vybavený unikátním filtrem Moth Eye, jenž velmi významně a viditelně snižuje odrazy obrazovky, přímé zadní podsvícení diodami LED s funkcí Local Dimming (mžikovým zatemňováním vybraných malých ploch obrazu) umožňuje zobrazit nejhlubší černou barvu a dosáhnout špičkového jasu. Plynulost rychlých pohybů je skvělá, 3D brýle potlačují blikání obrazu a jejich nová technologie umožňuje vychutnat si trojrozměrný obraz bez potíží často spojených s rušivým okolním světlem. Ojedinělý dálkový ovladač obsahuje i plnohodnotnou klávesnici pro jednoduchou obsluhu funkcí Smart TV.
 
Orientační cena: 72 990 Kč, na český trh dorazí v říjnu
Distributor v ČR: www.philips.cz
Test v S&V: připravujeme
 
 
 
EVROPSKÝ PLAZMOVÝ TELEVIZOR 2012-2013 
 
Panasonic VIERA TX-P50VT50 
Jednoduše řečeno, TX-P50VT50 je nejlepší plazma, jakou můžete koupit. Poskytuje sytou úroveň černé barvy, přirozené barvy a jedinečný trojrozměrný obraz v rozlišení Full HD. Překypuje nejmodernějšími technologiemi a vlastnostmi včetně bezdrátového Wi-Fi připojení k internetu, plnohodnotného prohlížeče, jednoduchého přístupu do sociálních sítí, možností získat aplikace pomocí funkce VIERA Connect. Obraz si vyladíte díky vyspělému kalibračnímu systému. Znamenitá konektivita zahrnuje čtyři vstupy HDMI, tři USB porty a čtečku SD karet. Stylový a líbivý design korunuje tento televizor – volba č. 1 pro všechny, kdo oceňují obrazovou kvalitu, již nabízí plazmová technologie. 
 
Orientační cena: 45 900 Kč
Distributor v ČR: www.panasonic.cz
Test v S&V: 8/12 (S&V verdikt vynikající)
 
 
 
EVROPSKÝ 3D TELEVIZOR 2012-2013 
 
Sony BRAVIA KDL-55HX850 
BRAVIA je ideálním televizorem pro fandy prostorového obrazu. Velmi rychlé odezvě obrazového panelu vděčíme za působivou úroveň obrazu s prakticky dokonalým oddělením pravého a levého obrazového signálu a tedy také efektnímu 3D vjemu. Firemní obvod Cinema Mode zajistí přesné vyvážení barev, úroveň černé je výtečná díky zatemňovací technologii, která snižuje podsvícení v temných partiích obrazu, aniž byste přitom přišli o detaily. Unikátní nakloněný stojan poskytuje pohodlný a stylový divácký zážitek. Orientační cena: 55 990 Kč 
 
Orientační cena: 55 990 Kč
Distributor v ČR: www.sony.cz
Test v S&V: 9/12 (S&V verdikt vynikající)
 
 
 
EVROPSKÝ SMART TELEVIZOR 2012-2013 
 
LG 55LM960V 
Pro mnoho výrobců je letošek rokem Smart TV. Zatím jen LG se přitom podařilo do televizoru nejen integrovat praktické aplikace k prohlížení internetu a získávání informací, ale firmě se zároveň povedlo, aby byly rychle dostupné a mohli jste je snadno obsluhovat díky vylepšenému ovladači Magic Remote s hlasovým ovládáním. Obrazový panel LG Nano Full LED poskytne vysoký kontrast, věrné barevné podání a špičkovou úroveň černé. Díky funkci Cinema 3D nabízí LG možnost sledování trojrozměrného obrazu pro celou rodinu prostřednictvím lehkých a komfortních 3D brýlí. 55LM960V je navíc prudce elegantním televizorem, a to dokonce i když jej vypnete. 
 
Orientační cena: 86 999 Kč
Distributor v ČR: www.lg.cz
Test v S&V: 7/12 (S&V verdikt vynikající)
 
 
 
EVROPSKÝ ÚSPĚCH V 3D TECHNOLOGII 2012-2013 
 
Toshiba 55ZL2 
Toshiba 55ZL2 představuje začátek nově éry v TV technologii, protože zcela poprvé dovoluje spotřebiteli vychutnat si doma prostorový obraz, aniž by k tomu potřeboval speciální brýle. 3D filmy zobrazuje s rozlišením 720p až pro devět diváků sedících před TV. V televizoru jsou vestavěny tisíce mikročoček, obvod pro rozeznávání tváří a pohybů hlavy a velmi výkonný procesor. Obrazový panel má rozlišení osm milionů obrazových bodů a dokáže zobrazit fotografie s extra vysokým rozlišením 3840 x 2160 pixelů. Nabízí samozřejmě také možnost sledování obrazu 2D v rozlišení 1080p, které je převedeno na plné rozlišení obrazovky. 55ZL2 je průkopnický model, jenž musíte vidět, abyste uvěřili. 
 
Orientační cena: v ČR se neprodává
Distributor v ČR: ce.computers.toshiba-europe.com
 
 
 
EVROPSKÝ ÚSPĚCH V TECHNOLOGII DISPLEJŮ 2012-2013 
 
LG 55EM970V/975V 
Po dlouhém a náročném vývoji je firmy LG nyní připravena uvést na trh velkoplošný televizor budoucnosti. 55EM970V (nebo 975V ve verzi pro zavěšení na zeď) je osazen zobrazovačem OLED (Organic Light Emitting Diodes) s vysoce kvalitním obrazem s neuvěřitelným kontrastem, širokými pozorovacími úhly a přesvědčivou černou barvou. Protože tato technologie nepotřebuje zadní podsvícení jako LCD, je tento 149cm televizor hluboký pouhé čtyři milimetry, a to je opravdu lákavé. Revoluční přístroj korunuje miniaturní TV tuner, zesilovač a reprosoustavy vystavěné do televizního stojanu. OLED možná není nová zobrazovací technologie, avšak LG je prvním výrobcem, jenž přinesl její výhody divákovi, a to v rozměru, který odpovídá jeho obýváku. 
 
Orientační cena: 225 000 Kč, na trhu v ČR bude v říjnu
Distributor v ČR: www.lg.cz
Test v S&V: připravujeme
 
 
 
EVROPSKÁ VIDEOKAMERA 2012-2013 
 
Canon LEGRIA HF M52 
S kompaktní kamerou do dlaně dostáváte možnost natáčet velmi kvalitní videa s extrémně rychlým ostřením a účinnou stabilizací proti otřesům. Vestavěná 32GB paměť poskytuje až tříhodinový záznam videa s nejvyšší obrazovou kvalitou, přičemž délku nahrávky můžete prodloužit ukládáním na paměťové karty SD včetně verze SDXC. Bezdrátové připojení k internetu Wi-Fi vám usnadní sdílet vaše nahrávky prostřednictvím sociálních sítí a díky certifikaci DLNA i na domácích TV obrazovkách a přístrojích s operačním systémem iOS. Nejvýznamnější předností kamery je však její jedinečná kvalita obrazu zásluhou firemního snímače HD CMOS Pro. 
 
Orientační cena: 18 790 Kč
Distributor v ČR: www.canon.cz
Test v S&V: 5/12 (S&V verdikt vynikající)
 
 
 
EVROPSKÝ BLU-RAY PŘEHRÁVAČ 2012-2013 
 
Panasonic DMP-BDT500 
Univerzální a moderní přehrávač DMP-BDT500 má vše. Je rychlý a spolehlivý při čtení disků CD/DVD i BD a po připojení k internetu nabídne další paletu aplikací, která dokáže předávat dalším přístrojům uvnitř domácí sítě DLNA. Velkorysé možnosti připojení zahrnují dva výstupy HDMI propojující přehrávače s ostatními komponenty vaší aparatury. Kromě vyspělého video procesoru s možností nastavení detailů obrazu má DMP-BDT500 velmi výjimečný audio obvod, který vám poskytne možnost vybrat si zvukové vlastnosti až šesti různých elektronek. Digitálně analogový převod mají na starosti čtyři DAC převodníky s rozlišením 192 kHz/32 bitů, Panasonic také dokáže přehrávat zvukový formát FLAC s rozlišením až 192 kHz/24 bitů. Spojení LAN i Wi-Fi, dálkový ovladač s touchpadem a aplikace pro operační systém Android i iOS završují nabídku tohoto impozantního stroje. 
 
Orientační cena: 9 495 Kč
Distributor v ČR: www.panasonic.cz
Test v S&V: 8/12 (S&V verdikt vynikající) 
 
 
 
EVROPSKÝ VIDEOPROJEKTOR 2012-2013 
 
Epson EH-TW9000W 
Epson je jeden z prvních domácích videoprojektorů s bezdrátovým přenosem trojrozměrného videa s rozlišením Full HD – dlouhé kabely HDMI se tak stávají minulostí. Vysoce výkonná žárovka E-TORL spolu s obnovovací snímkovou frekvencí 480 kHz vytvářejí jasný a ostrý 3D obraz. Optická jednotka má široký rozsah zoomu a možnost vodorovného a svislého posunu obraz, což usnadňuje instalaci a nastavení. Skvělá úroveň zpracování videa a kompenzace rozmazání rychlých pohybů potvrzují jedinečné vlastnosti Epsonu. Videoprojektor je jedním z nejdokonalejších modelů na současném trhu, s ním se rozhodně naplní vaše sny o dokonalém domácím kině. 
 
Orientační cena: 78 500 Kč
Distributor v ČR: www.epson.cz
Test v S&V: 4/12 (S&V verdikt vynikající) 
 
 
 
EVROPSKÉ ŘEŠENÍ PRO DOMÁCÍ KINO 2012-2013 
 
Loewe Connect ID 46 + Home Cinema Set 5.1 
Tento kombinovaný systém domácího kina se stylově a velice flexibilně uvede ve vašem obýváku; vždyť Connect ID 46 nabízí celkem 2160 kombinací, včetně rozmanitých stojanů, barev a parametrů. Kvalita televizního obrazu se zcela shoduje s výtečným zvukovým výkonem sestavy domácího kina 5.1, kterou tvoří 3D Blu-ray přehrávač MediaVision se základnou pro iPod/iPhone, pět satelitních reprosoustava a bezdrátový subwoofer. Systém jednoduše řídíte také prostřednictvím nové aplikace pro iPad Loewe Assist Media. Tato prémiová kombinace rovněž vyniká výjimečně kvalitními materiály a mistrovskou úrovní zpracování. 
 
Orientační cena: od 130 000 Kč + od 72 000 Kč
Distributor v ČR: www.basys.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÉ REPROSOUSTAVY 2012-2013 
 
KEF LS50 
Náhodnému divákovi mohou LS50 připadat jako jednoduché minimalistické reprosoustavy s jediným reproduktorem, ve skutečnosti jsou podstatně rafinovanější a kultivovanější. "Jediný měnič" je proslulá dvoupásmová kombinace KEF Uni-Q, v níž je výškový reproduktor upevněný v bodě akustického středu středobasového měniče. Poslední inovace Uni-Q zlatooranžové barvy má membránu ze speciální slitiny hořčíku a hliníku a její výhodou je zdokonalená reprodukce nízkých tónů. Zaoblený vzhled kabinetu je nejen velmi líbivý, ale také neobvykle poctivě vyztužený přepážkami mezi stěnami skříně a vnitřní křížovou vzpěrou. Malá LS50 vám předvede pozoruhodně "velký" zvuk s plastickým zvukovým obrazem a senzačními basy, které popírají její mini rozměry. Zavřete oči a uvěříte, že posloucháte podstatně rozměrnější reprosoustavy. 
 
Orientační cena: 26 500 Kč
Distributor v ČR: www.perfectsound.cz
Test v S&V: 10/12 
 
 
 
EVROPSKÝ GRAMOFON 2012-2013 
 
Pro-Ject Debut Carbon 
Navzdory jménu není Debut prvním firemním gramofonem, nýbrž jedním z řady, která vytvořila páteř této veleúspěšné značky. Ve své poslední verzi je Debut vybavený jednodílným šasi, s talířem ze slitiny poháněným řemínkem a k mání je v sedmi lesklých barvách. Motor spočívá na vylepšeném závěsu, avšak nejvýraznějším rysem gramofonu je nová přenoska z uhlíkových vláken odvozená z oblíbeného modelu Pro-Ject 9cc. Zvuk této kombinace je vyzrálý, podobně jako design připomíná mnohem dražší modely. Hlasy jsou zobrazeny s pozoruhodnou čistotou. Pokud jste přátelé obrození vinylů, pak je Debut Carbon ideálním strojem pro roztočení vašich LP a SP. 
 
Orientační cena: 7 490 Kč
Distributor v ČR: www.aq.cz
Test v S&V: 6/12 (S&V verdikt vynikající) 
 
 
 
EVROPSKÁ H I-FI SLUCHÁTKA 2012-2013 
 
Sennheiser HD 700 
Sennheiser už po desetiletí stojí v přední linii vývoje sluchátek a tato zkušenost se neomylně projevila i při vývoji modelu HD 700. Okamžitě je zaregistrujete díky jejich šviháckému a velmi současnému vzhledu, nelze přehlédnout ani luxus materiálů a technologií. Jejich náušníky potažené jemným velurem spojuje hlavový most, jehož pohyb je tlumený silikonem, posazení na hlavě je vskutku komfortní. Účinnost měničů je posílená ventilačním magnetickým systémem. HD 700 potvrzují tradici Sennheiseru neuvěřitelně detailní reprodukcí perfektně skloubenou se sytým bohatým zvukem, jehož přirozeně vřelý a hřejivý nádech vás povzbudí k dlouhodobému poslechu. 
 
Orientační cena: 17 500 Kč
Distributor v ČR: www.panter-praha.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÉ HIGH-END AUDIO 2012-2013 
 
DALI EPICON 8 
Dánský výrobce reprosoustav není v highendu žádným nováčkem a tento nejnovější příspěvek do série Epicon je příhodně "epický". Sošná reprosoustava Epicon 8, vysoká 1,26 metru, je osazená středovým měničem s měničem z dřevitého vlákna posazeným nad originální hybridní výškový modul posílený dvěma basovými reproduktory. Klíčovou inovaci představuje přítomnost nevodivého práškového materiálu v magnetických systémech Soft Magnetic Compound (SMC), jenž má snížit zkreslení a zabezpečit široký dynamický rozsah. Kabinet soustavy je vyrobený ze šesti vrstev MDF potažené dřevěnou dýhou nebo klavírní černou. Epicon 8 hraje odvážně i intimně, široká zvuková scéna je kořeněná hudebním detailem, zní impozantně a efektně a hravě dokáže ozvučit i rozlehlé místnosti. 
 
Orientační cena: 329 990 Kč
Distributor v ČR: www.daliaudio.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÝ SÍŤOVÝ SYSTÉM 2012-2013 
 
Pioneer N-50 
Počet hi-fi komponentů s připojením k síti roste jak houby po dešti, nicméně N-50 je natolik pokrokový, že ve své třídě určuje standardy. Na jeho šesticentimetrový barevný LCD displej se vměstná spousta informací včetně náhledu obálky alba a údaje o typu souboru a vzorkovacím kmitočtu. Jeho tenký profil rozhodně nenapovídá o poměrně vysoké hmotnosti, za níž vděčí svému vícenásobnému síťovému zdroji a zesílenému šasi. Ze všeho nejpodstatnější je však připojení k síti odpovídající specifikaci DLNA, po níž distribuuje soubory s nejvyšším rozlišením 24 bit/192 kHz, a díky dalším přípojkám (USB audio a externí Wi-Fi/Bluetooth adaptér) podporuje i další digitální komponenty. Pioneer vám umožní procházet se po hudební scéně, na níž kytary tklivě pějí a činely sebejistě syčí. 
 
Orientační cena: 14 990 Kč
Distributor v ČR: www.basys.cz
Test v S&V: 9/12 (S&V verdikt vynikající) 
 
 
 
EVROPSKÝ D/A PŘEVODNÍK 2012-2013 
 
Audiolab M-DAC 
Nová generace počítačového USB audia znovu podnítila zájem o externí D/A převodníky (DAC). V nové kategorii USB převodníků je jen málo modelů tak přímočaře využitelných a zároveň všestranných jako je maličký M-DAC. Připojíte jej přímo k prakticky každému počítači bez specializovaných obslužných programů a jeho displej vás zásobí všemi potřebnými údaji o zpracovávaném hudebním signálu. Ovladač hlasitosti z něj může vytvořit i předzesilovač s výběrem sedmi digitálních filtrů, které vám usnadní pečlivé nastavení zvuku. Reprodukce je pak velice přesvědčivá a díky jemným detailům působí velice přirozeně. M-DAC je neobyčejně výkonný komponent vhodný pro počítačové audio nováčky stejně jako pro ostřílené nadšence. 
 
Orientační cena: 600 GBP (asi 18 900 Kč)
Distributor v ČR: www.audiolab.com
 
 
 
EVROPSKÝ STEREOFONNÍ SYSTÉM 2012-2013 
 
Cambridge Audio Azur 851C + 851A 
Kdy je CD přehrávač VÍCE než CD přehrávač? Pokud je konstruovaný jako samostatný D/A převodník společně s vestavěnou CD mechanikou. Tím je Cambridge Audio Azur 851C, nejlepší současný firemní přehrávač spojující nejrafinovanější konstrukci D/A převodníku s USB a digitálními audio vstupy. Partnerský zesilovač 851A je osazený nejnovější verzí firemní technologie Class XD, která pohodlně překonává 120wattovou hranici. Zatímco D/A převodník/přehrávače přináší do party pokojnou a decentní rozvahu, 851A je vlkem v rouše beránčím, svalnatý zesilovač, jenž uchvátí reprosoustavy a vyždímá z nich pevný, sugestivní a rozměrný bas. Oba komponenty vás přesvědčí svými highendovými technologiemi, a to za sumu značně skromnější než odpovídá audiofilským standardům. Připojte nejlepší reprosoustavy, jaké si můžete dovolit, a Cambridge Audio vás dopraví do hi-fi nebe. 
 
Orientační cena: 37 990 Kč + 37 990 Kč
Distributor v ČR: www.tykon.cz
Test v S&V: 4/12 (S&V verdikt vynikající) 
 
 
 
EVROPSKÝ BEZDRÁTOVÝ HIFI KOMPONENT 2012-2013 
 
Dynaudio Xeo 
Opravdové hi-fi bez kabelů? Pokud sníte právě o tom, Dynaudio pro vás má se svou bezdrátovou audio sestavou řešení. Pokud je Wi-Fi tradičně spojováno s hudbou kategorie lo-fi, pak Xeo slibuje vyšší standard díky svému transmiteru schopnému vysílat hudbu s rozlišením až 16 bitů/48 kHz do stojanových reprosoustav Xeo 3 a podlahových Xeo 5. Oba modely reprosoustav mají vestavěné dva 50wattové zesilovače, každý pro výškový a basový měnič. Xeo transmiter nabízí analogový, USB a optický digitální vstup. Z nejrůznějších zdrojů pak můžete distribuovat temperamentní a dynamickou hudbu až do tří nezávislých zón vašeho domova. 
 
Orientační cena: 6 375 Kč (bezdrátový Transmitter pro reprousoustavu Xeo)
Distributor v ČR: www.dynaudio.cz
 
 
 
EVROPSKÝ AV RECEIVER 2012-2013 
 
Pioneer VSX-922 
Úspěch lze na vysoce konkurenčním AV trhu dobýt jen těžko, Pioneer však pracoval tvrději než většina, aby získal svou cenu již podruhé za sebou. Zběžný pohled naznačí jen nepatrné odlišnosti ve srovnání s předchozí generací, avšak posléze odhalíte klíčové změny v podobě šesti 3D kompatibilních HDMI vstupů, výstupů 7.2 a nový videoprocesor pro vyšší kvalitu obrazu. VSX-922 podporuje DLNA i AirPlay, digitálně se propojí s iPodem, iPhonem i iPadem a přehrává soubory WAV i FLAC s rozlišením do 192 kHz/24 bitů prostřednictvím kabelové sítě i USB konektorů. Přijímač můžete interaktivně ovládat s aplikací iControlAV2012 určenou pro smartphony i tablety. 
 
Orientační cena: 13 990 Kč
Distributor v ČR: www.basys.cz
Test v S&V: 7/12 (S&V verdikt vynikající) 
 
 
 
EVROPSKÝ SOUNDBAR PRO DOMÁCÍ KINO 2012-2013 
 
Harman Kardon SB30 
Harman Kardon se svým SB30 nakročil velmi rázně směrem k velkolepému domácímu kinu. Klíčem k úspěchu této kombinace soundbaru a subwooferu je firemní technologie Harman Wave Surround, spojení šesti malých středových reproduktorů, sedmi výškových reproduktorů s membránou z kovu a keramiky a jedenáctikanálového zesilovače. Posílení basů zajistí bezdrátový subwoofer s 20centimetrovým reproduktorem a výkonným 100wattovým zesilovačem třídy D. Instalace je jednoduchá, kino připojíte k televizoru nebo BD přehrávači přes analogové nebo digitální konektory a je hotovo. Dolby Volume se postará, že nevypadnete z pohovky, když na vás zařve TV reklama, reprodukce filmových a koncertních disků Blu-ray je reálně vyvážená, s dobrou lokalizací zvuku a famózním smyslem pro akustický prostor. 
 
Orientační cena: 13 000 Kč
Distributor v ČR: www.dsicz.cz
Test v S&V: 9/11 
 
 
 
EVROPSKÉ REPROSOUSTAVY PRO DOMÁCÍ KINO 2012-2013 
 
Canton Vento 800.2 System 
I fantastické reprosoustavy je vždy možné vyrobit lépe a nejnovější generace úspěšné řady Vento to jednoznačně dokazuje. Naše favoritní sestava zahrnuje podlahovky 870.2, surroundy 820.2 a centr 856.2 – všechny osazené firemním keramickým vrchlíkovým výškáčem s technologií původně vyvinutou pro nejvyšší sérii Cantonu Reference. Výhybka a šestivrstvá laminovaná skříň byly také pečlivě vyladěny, proto Vento 800.2 nabídne živoucí projev v muzice i ve filmovém soundtracku. Tato kombinace poskytne množství lahodných hudebních detailů, neumí hrát agresivně a její prostorné zvukové pole se stane skvělým hostitelem pro vaše potěšení z domácího kina. 
 
Orientační cena: 53 980 Kč (Vento 870.2) + 20 980 Kč (Vento 820.2) + 21 490 Kč (Vento 856.2)
Distributor v ČR: www.eurostar-ostrava.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÝ HIGHEND DOMÁCÍHO KINA 2012-2013 
 
Sony VPL-VW1000ES 
Nadšenci domácího kina toužebně vyhlíželi opravdový projektor s rozlišením 4K a VPL-VW1000ES je naplněním jejich očekávání. Prémiový videoprojektor nabízí plné rozlišení 4094 x 2160 bodů a využívá technologie profesionální kinematografické techniky Sony. Jádro tvoří tři nové SXRD panely schopné vytvořit obraz s dynamickým kontrastem 1 000 000:1 promítaný speciálně vyvinutým objektivem se zoomem 2,1x. Jak lze u takového přístroje očekávat, zpracování obrazu je vskutku unikátní, dokáže také zpracovat Full HD video a přepočítat jeho rozlišení na 4K. Vaše oblíbené snímky ještě nikdy nevypadaly tak sugestivně, plasticky a barvitě, tohle je projektor budoucnosti, dostupný už dnes. 
 
Orientační cena: 480 000 Kč
Distributor v ČR: www.sony.cz
 
 
 
EVROPSKÝ SYSTÉM PRO DOMÁCÍ KINO 2012-2013 
 
Samsung HT-E6750W 
Elektronky se vracejí zpět v tomto originálním systému domácího kina Samsung, jenž překlenuje generace mezi lampami a moderními zesilovači třídy D. HT-E6750W nabídne dva 3D HDMI vstupy a jeden výstup, funkce Smart Hub obohatí jakýkoli HD televizor o sociální sítě, aplikace, widgety a on-line zábavu. Další zdroje mohou být připojeny prostřednictvím Wi-Fi, Bluetooth nebo USB, reprosestavu 5.1 můžete doplnit o další dva kanály pomocí funkce Virtual Front Surround. Ačkoli je HT-E6750W koncipovaný jako systém domácího kina, jeho zvukové nadání je dostatečně subtilní i mocné pro hudební reprodukci. Toto vše a obsáhlý výběr dekodérů pro nejnovější audio a video formáty ručí za to, že vaše zábava nebude mít konce. 
 
Orientační cena: 29 990 Kč
Distributor v ČR: www.samsung.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÝ EKOLOGICKÝ TELEVIZOR 2012-2013 
 
Philips 55PFL6007 
Ačkoliv se dnešní televizory vyrábějí se stále většími úhlopříčkami, nemusí to pokaždé znamenat zvýšené nároky na životní prostředí. Philips v mo delu 55PFL6007 dokázal oproti předchozím modelům rozšířit nabídku funkcí a zároveň zachoval pověst značky, které leží ekologie na srdci. Nejenže tento televizor poráží své soupeře v disciplíně optimální energetická účinnost, ale také se pyšní efektivním využíváním drahých kovů ve svých tištěných obvodech. TV Philips získávají "zelenou cenu" EISA třetí rok po sobě. 
 
Orientační cena: 44 990 Kč
Distributor v ČR: www.philips.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÝ EKOLOGICKÝ SMARTPHONE 2012-2013 
 
Sony Xperia P 
Trh s chytrými telefony roste paralelně s narůstajícím počtem jejich funkcí a hardwarových vymožeností. Bohužel, trend diktuje stale větší displeje i výkonnější baterie, které jsou obtížněji recyklovatelné než jejich předchůdci. Sony Xperia P předčí konkurenci v oblasti energetické náročnosti a efektivního využívání ekologicky náročných materiálů, například drahých kovů, a chlubí se nízkým obsahem mědi. Modelem Xperia P Sony úspěšně navazuje na vítěze z minulého roku, mobil Xperia Mini. 
 
Orientační cena: 9 500 Kč
Distributor v ČR: www.sony.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÝ SUBWOOFER PRO DOMÁCÍ KINO 2012-2013 
 
Bowers & Wilkins PV1D 
Tohle není obyčejný subwoofer. Jeho ladně zaoblená skořepina hostí pár měničů obrácených k sobě zády pro potlačení nežádoucích rezonancí a poháněných 400wattovým zesilovačem třídy D. Membrány reproduktorů jsou lehké a tuhé, tvořené sendvičem z extrudovaného polystyrénu uprostřed, hliníku na vrchu a kevlarové vrstvy s papírem vzadu. Vestavěný vyspělý DSP procesor brání přetížení a zkreslení. B&W doporučuje při zapojení do sestavy 2.1 až 7.1 pečlivé nastavení low-pass filtru a zpoždění. Fandové akčních snímků budou potěšeni čtyřmi ekvalizačními předvolbami, z nichž jedna naplní jakoukoli místnost jasným a hlubokým basem, který vám provětrá žebra. 
 
Orientační cena: 39 990 Kč
Distributor v ČR: www.eurostar-ostrava.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÝ FOTOMOBIL 2012-2013 
 
Samsung Galaxy S III 
Stačí říct Hi, Galaxy! a virtuální komunikace se smartphonem poslední generace může začít, Pravda, zatím jen v angličtině. Vlajková loď společnosti Samsung Galaxy přináší obrovské množství inovací v prostředí operačního systému Android. Mobil například monitoruje oči uživatele, a pokud registruje, že stale sledují displej, nevypne ho. Stejně tak pohotově zahájí telefonický rozhovor pouhým přiložením telefonku k uchu. Galaxy S III je vybaven výkonným procesorem Exynos (1,4 GHz), displejem Super AMOLED 4,8" (12,2 cm) s rozlišením 1280 x 720 a 8Mpix HD fotoaparátem. Galaxy S III je přesvědčivým vítězem EISA. 
 
Orientační cena: 15 550 Kč
Distributor v ČR: www.samsung.cz
Test v S&V: 7/12 (S&V verdikt vynikající) 
 
 
 
EVROPSKÝ MOBILNÍ TELEFON PRO SOCIÁLNÍ SÍTĚ 2012-2013 
 
HTC One S 
Tělo smartphonu je vyrobeno z jednoho kusu hliníku pomocí speciální technologie, která mu propůjčuje mimořádně hladký povrch a hlavně odolnost. AMOLED displej (4,3"/10,1 cm) má rozlišení 540 x 960 a je chráněn houževnatým sklem Gorilla Glass. Dvoujádrový procesor je taktovaný na 1,5 GHz. 8Mpix fotoaparát disponuje LED bleskem a poradí si i se záznamy ve vysokém rozlišení. Mobil se díky zabudované technologii Beats Audio snadno promění ve špičkový hudební přehrávač. HTC One S naplno využívá možnosti operačního systém Android Ice Cream Sandwich a šlechtí jej vytříbený cit pro smysluplné grafické rozhraní. Určitě si ho oblíbí i fanoušci sociálních sítí a jejich aplikací. 
 
Orientační cena: 13 499 Kč
Distributor v ČR: www.htc.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÝ ÚSPĚCH VE FOTOMOBILECH 2012-2013 
 
Nokia PureView Pro Imaging Technology 
Za grafickou technologií PureView společnosti Nokia se ukrývá mnoho let vývoje a výzkumu. Záměrem bylo vytvořit digitální nástroj pro mobilní telefony, který by byl schopen produkovat obrázky s natolik vysokým rozlišením, že jejich kvalita neutrpí ani při následných úpravách či výřezech. První smartphone s touto převratnou technologií je Nokia PureView 808 s optikou Carl Zeiss a xenonovým bleskem. Rozlišení 7728 x 5368 umožňuje snímat fotografie v rozlišení až 41 Mpix (38 Mpix efektivně). Nokia PureView Pro představuje zásadní skok vpřed v mobilních zařízeních a nabízí vysoce kvalitní fotografické funkce pro širokou veřejnost. 
 
 
Distributor v ČR: www.nokia.cz
Test v S&V: 9/12 (Nokia 808 PureView – S&V verdikt vynikající) 
 
 
 
EVROPSKÉ BEZDRÁTOVÉ REPROSOUSTAVY 2012-2013 
 
Philips Fidelio A9 (AW9000) 
Pokud audiosystém Fidelio A9 připojíte k Wi-Fi, rázem se vám otevře brána ke všem vašim hudebním souborům. A je lhostejno, jestli je máte uloženy v počítači, externím harddisku, síťové jednotce NAS, multimediálním serveru nebo na cloudu. Mobilní aplikace AirStudio rozpozná všechny připojené potenciální hudební zdroje v domácnosti, včetně internetového rádia. Pouhým pohybem prstu po displeji se spojí se systémem Fidelio A9 a váš smartphone se promění v hudebního DJ-dispečera, kontrolujícího muziku po celém domě. Systém se skládá ze dvou reproduktorů. V jednom se ukrývá zesilovač a vestavěný síťový hardware. O patřičné vykreslení spodní části akustického pásma se stará pár bassreflexových výfuků. Tento pohledný systém nabízí velmi příznivý poměr výkon/cena. 
 
Orientační cena: dosud nebyla stanovena
Distributor v ČR: www.philips.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÁ MOBILNÍ SLUCHÁTKA 2012-2013 
 
Focal Spirit One 
Spirit One je první vlaštovkou firmy Focal v kategorii sluchátek, a i z tohoto důvodu je jim věnována patřičná pozornost. Luxusní balení zahrnuje i praktické pouzdro chránící sluchátka před poškozením. Mušle uzavřeného typu s přístrojem propojuje kabel, který disponuje dálkovým ovladačem a mikrofonem, kompatibilními s operačním system iOS. Přívodní šňůra spolehlivě odolává tolik nepříjemnému zašmodrchání a je zcela odnímatelná. Focal při výrobě použil ty nejkvalitnější materiály, a to se mimo jiné projevilo i ve skutečnosti, že jsou lehká a příjemně sedí na uších. Náušníky jsou velmi měkké a odvádějí dobrou práci při izolování hluku z vnějšího prostředí. Kvalita zvuku je vynikající, s velkým důrazem na vysoké frekvence, ale zároveň se spoustou basů – přesně tak, jak to vyžaduje vaše oblíbená hudba. 
 
Orientační cena: 4 900 Kč
Distributor v ČR: www.absoluteaudio.cz
Test v S&V: připravujeme 
 
 
 
EVROPSKÝ PŘÍSTROJ INTELIGENTNÍ KONEKTIVITY 2012-2013 
 
JVC KW-NSX1 
Multifunkční centrála do automobilu, JVC KW-NSX1, je opravdu bytelná a vyžaduje dvouDINový prostor na palubní desce. Na první pohled zaujme svou 6,1" (15,5cm) dotykovou obrazovkou, s jejíž pomocí lze snadno ovládat všechny funkce RDS rádia, CD/USB/DVD/DviX přehrávače či obsluhovat externí zařízení prostřednictvím Bluetooth, respektive přenosné modely značky Apple. Důležitým prvkem je funkce MirrorLink: díky ní lze k jednotce mimo jiné připojit i přístroje s operačním systémem Android a Symbian a snadno obsluhovat jejich audio a video knihovny. Na panelu se zobrazí zrcadlové kopie grafického uživatelského rozhraní displeje smartphonů/ tabletů, takže snadno proniknete do všech jejich zákoutí. JVC KW-NSX1 s touto převratnou zrcadlovou funkcí vám umožní využívat chytrý mobil v autě bezezbytku. 
 
Orientační cena: 500 eur (asi 12 500 Kč)
Distributor v ČR: www.fast.cz
 
 
 
 
 
OBOR FOTO 2012–2013 
 
EVROPSKÝ FOTOAPARÁT 2012–2013 
Nikon D800 
 
EVROPSKÁ ZRCADLOVKA 2012–2013 
Sony SLT-A57 
 
EVROPSKÁ VYSPĚLÁ ZRCADLOVKA 2012–2013 
Canon EOS 5D Mark III 
 
EVROPSKÝ PROFESIONÁLNÍ FOTOAPARÁT 2012–2013 
Nikon D4 
 
EVROPSKÝ KOMPAKTNÍ SYSTÉMOVÝ FOTOAPARÁT 2012–2013 
Olympus OM-D E-M5
 
EVROPSKÝ VYSPĚLÝ KOMPAKTNÍ SYSTÉMOVÝ FOTOAPARÁT 2012–2013 
Samsung NX20
 
EVROPSKÝ PROFESIONÁLNÍ KOMPAKTNÍ SYSTÉMOVÝ FOTOAPARÁT 2012–2013 
Fujifilm X-Pro1
 
EVROPSKÝ KOMPAKTNÍ FOTOAPARÁT 2012–2013 
Canon PowerShot G1 X
 
EVROPSKÝ VYSPĚLÝ KOMPAKTNÍ FOTOAPARÁT 2012–2013 
Sony Cyber-shot DSC-RX100
 
EVROPSKÝ FOTOAPARÁT NA CESTY 2012–2013 
Sony Cyber-shot DSC-HX20V
 
EVROPSKÝ OUTDOOROVÝ FOTOAPARÁT 2012–2013 
Olympus TOUGH TG-1
 
EVROPSKÝ OBJEKTIV 2012–2013 
Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD 
 
EVROPSKÝ MAKRO OBJEKTIV 2012–2013 
Sigma APO Macro 150mm F2.8 EX DG OS HSM 
 
EVROPSKÝ KOMPAKTNÍ SYSTÉMOVÝ OBJEKTIV 2012–2013 
Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35mm F2.8 ASPH 
 
EVROPSKÁ FOTO TISKÁRNA 2012–2013 
Canon PIXMA PRO-1 
 
EVROPSKÝ FOTO SOFTWARE 2012–2013 
Adobe Photoshop Lightroom 4 
 
 
 
OBOR ELEKTRONIKA V AUTĚ 2012–2013 
 
EVROPSKÁ ŘÍDICÍ JEDNOTKA DO AUTA 2012–2013 
Kenwood DNX4210DAB 
 
EVROPSKÝ NAVIGAČNÍ MEDIA SYSTÉM DO AUTA 2012–2013 
Pioneer AVIC-F40BT 
 
EVROPSKÝ ZESILOVAČ DO AUTA 2012–2013 
Alpine PDX-V9 
 
EVROPSKÝ REPROSYSTÉM DO AUTA 2012–2013 
Gladen Aerospace 165.2 active
 
EVROPSKÝ SUBWOOFER DO AUTA 2012–2013 
Audison Voce AV 10
 
EVROPSKÝ PROCESOR DO AUTA 2012–2013 
Helix C-DSP
 
EVROPSKÝ INTEGROVANÝ VÝROBEK DO AUTA 2012–2013 
Mosconi Gladen DSP6to8
 
EVROPSKÝ HI-END DO AUTA 2012–2013 
Ground Zero GZPW Reference 18 + GZPT Reference 28 
 
 
 
Co je EISA?
The European Imaging and Sound Association, která v roce 2012 slaví třicetileté výročí založení, je sdružení 50 šéfredaktorů specializovaných časopisů z 19 zemí Evropy. EISA každoročně volí nejlepší výrobky, EISA Awards, v oborech Video, Audio, Domácí kino, Mobilní přístroje, Foto a Elektronika do automobilu. Stereo & Video unikátně zastupuje Českou republiku v porotách prvních čtyř kategorií. Plnohodnotným členem EISA se náš časopis stal již v srpnu 1996.
 
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑