Hifi

Publikováno 13. února 2013 | Pavel Víšek

0

Sestava integrovaného zesilovače a CD přehrávače Denon

Tvrdší zdroj 
Integrovaný zesilovač PMA-720AE, jenž pracuje ve třídě AB, má koncové stupně ve zdokonaleném dvojčinném „protitaktním“ zapojení (Advanced High Current Single Push-Pull Circuit). S výjimkou korekčního předzesilovače pro gramopřenosku typu MM má vlastní zesilovač diskrétní součástky až po dva páry výkonových tranzistorů Sanken (2SD2083 a 2SB1383, s kolektorovým proudem 25 A, jedná se o dva tranzistory v Darlingtonově zapojení v jednom pouzdře), které se galvanicky izolované dělí o žebrovaný chladicí profil z hliníku. Topologie zesilovače odpovídá firemní filozofii S. L. D. C. (Signal Level Divided Construction). Oproti PMA-520AE využívá PMA-720AE výkonnější napájecí zdroj s robustním, částečně „kapotovaným“ síťovým transformátorem v provedení EI, kde se měděný pásek po jeho obvodu chová coby závit nakrátko, což mimo jiné snižuje i jeho hlučnost (přesněji, nedává o sobě vůbec vědět). K usměrnění napětí slouží čtyři Schottkyho diody v jednom usměrňovacím bloku, které mají ve srovnání s běžnými typy rychlejší spínací časy (to omezuje nepatřičné interference) a menší šum. Usměrněné napětí filtrují dva válcové elektrolyty ELNA s celkovou kapacitou 16 400 F. Do osmiohmové zátěže dodává PMA-520AE trvalý výkon až 2x 50 W, což je na zesilovač kolem deseti tisíc solidní. Řídicí mikroprocesor má samostatné napájení: po nastavení potřebných parametrů se sám vypne, reprodukci proto neovlivňuje. 

Regulátoru hlasitosti Volume uprostřed čelního panelu zleva sekundují malé knoflíky vyvážení kanálů i tónových korekcí basů a výšek (v rozsahu 8 dB na 100 Hz a 10 kHz); do výčtu ovládacích prvků vedle vypínače dále patří tlačítkové přepínače Loudness, aktivující fyziologickou regulaci hlasitosti, Source Direct pro přemostění tónových korekcí a Speakers, jimiž se volí až dva páry připojených reproduktorových soustav. Přípojky zastupuje regulovatelný sluchátkový výstup osazený jackem 6,35 mm. K zařazení některého ze šesti vstupů slouží otočný přepínač Input Selector (vpravo). Konstruktéři pamatovali i na možnost připojení gramofonu s magnetodynamickou přenoskou (není-li zapojený, jeho vstup zkratují speciální nástavce) a rekordéru, kterému sekunduje výstup pro monitorovací smyčku. Kromě toho je na přípojce Pre out vyveden i signál z předzesilovače. Skoro vše potřebné dostáváme na povel z dálkového ovladače RC-1173, který v sestavě tří „sedmistovkových“ komponentů zvládne i oba zmíněné přehrávače (u CD přehrávače si neporadí pouze s obsluhou podavače disků). Na zadním panelu se většinou sešly pozlacené konektory cinch, zemnicí svorku pro gramofon a osm šroubovacích terminálů pro připojení dvou párů reproduktorových soustav, jež po „odzátkování“ zvládnou i reproduktorové kabely s banánky, a spínané tři zásuvky pro další přístroje, což je výhodné, protože PMA-720AE lze nastavit do režimu Auto Standby, který zesilovač s ostatními připojenými komponenty po půlhodině pasivity přepne do pohotovostního režimu. Napájecí flexo šňůra je připojená napevno. 
 
 
ALPHA třetí generace 
CD přehrávač Denon DCD-720AE je centrálně osazený novým typem firemní mechaniky s nízkým plastovým šuplíkem, která pracuje velice tiše, svižně i spolehlivě, protože přenos vibrací omezuje konstrukce šasi s přímým mechanickým zemněním síťového transformátoru a dalších prvků, kterým se dostalo pevného uchycení co nejblíže základně. S podavačem mechaniky lícuje bílý fluorescenční displej s bodovou matricí ve dvou řádcích (horní je u komprimovaného audia vyhrazený informačním tagům, jež podle potřeby „rolují“). Mechanika načítá vedle originálních cédéček i pálené disky se soubory MP3 a WMA v obvyklých datových tocích. Ke stejnému účelu slouží i port USB na čelním panelu: ten kromě vypínače nabízí tlačítka základních funkcí a regulovatelný sluchátkový výstup. Všechno máme pod palcem díky dálkovému ovladači, včetně funkce Pure Direct (ta v prvním modu vypíná jen displej s řídicími obvody, po opakovaném stisku tlačítka i digitální výstup). Nabídka výstupů se omezuje na analogový linkový a digitální optický, konektory cinch mají kontaktní plochy pozlacené. Flexo šňůra je zde připojena opět napevno a v příslušenství nechybí ani identická „dálka“ jako u PMA-720AE, takže v tandemu komponentů Denon máte jednu do rezervy. 
D/A převodník je proti DCD-520AE osazený sofistikovanějším obvodem Burr Brown PM5142 (192 kHz/32 bitů), používá přesné „hodiny“ omezující jitter, proudové dráhy jsou co možná nejkratší. V cestě signálu je však ještě předřazen procesor s firemní technologií ALPHA (Adaptive Line Pattern Harmonized Algorithm) ve třetí generaci, nazývané už zkráceně AL32 Processing, který pracuje stejně jako D/A převodník se vzorkovací frekvencí 192 kHz a rozlišením 32 bitů (první, ještě dvacetibitový ALPHA Processing získal v roce 1994 cenu EISA pro nejlepší inovaci v audiu); „schůdky“ mizí, signál je už víceméně spojitý a AL32 Processing mimo to zčásti rekonstruuje i nízkoúrovňová data, o které nahrávka přišla při digitálním zpracování. 
S dvaatřicetibitovou architekturou digitálněanalogového převodu získává reprodukce DCD-720AE na jemných detailech, což vynikne obzvlášť u nahrávek s akustickým instrumentářem, které významně ovlivňuje přítomnost „barvotvorných“ vyšších harmonických. Mimo to nelze přeslechnout i vitální muzikálnost, jež bere vítr z plachet těm, kteří vytýkali DCD-710AE o něco méně „šťávy“. Výstupní výkon zesilovače se oproti PMA-710AE nezměnil, ale kvalitativní posun nepřeslechnete, zvukový obraz se o něco zpevnil, což platí zvláště pro basy. Přes přiměřenou výkonovou rezervu zesilovače se vyplatí sáhnout po reproduktorových soustavách s nižší jmenovitou impedancí či naopak vyšší charakteristickou citlivostí, se kterými dále zvukově dále získá. Tandem PMA-720AE a DCD-720AE nabízí zvukovou kvalitu, která ve své kategorii nemá příliš konkurenci. 
 
 
DENON PMA-720AE (10 490 Kč) + DCD-720AE (10 490 Kč) 
 
 
 
 
Rivalové: Cambridge Audio azur 351A (9 990 Kč) + azur 351C (9 990 Kč) 
 
 
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑