Multimédia

Publikováno 6. května 2013 | Jan Lodl

0

Jednoduchý, ale šikovný Číňan

Trochu nuda, ale neurazí 
Pravdou je, že co od čínských výrobců rozhodně nemůžeme očekávat, je odvaha, co se designu týká. Obvykle se drží na trhu osvědčených postupů. Ascend G510 přichází, trochu nelogicky z hlediska číselného označení jako nástupce modelu G600. Na první pohled se do něj asi nezamilujete – černé, respektive bílé tělo, nijak zvlášť nápadité provedení. Jak velí současné trendy, telefon působí hranatěji. Na dotek příjemná je vroubkovaná zadní stěna. Kvalita zpracování je na velmi slušné úrovni. V dnešní době telefonů, z nichž uživatel nemůže vyndat baterii, sice působí odklápěcí zadní stěna trochu nezvykle, navíc je vyrobena z relativně slabého plastu, takže by do budoucna mohla být zdrojem určitého rozvolnění a případného skřípání, ale na novém telefonu sedí dobře a je jasné, že tuhle drobnost řada uživatelů za přístup k baterii ráda vymění. Jinak telefonu nelze po stránce zpracování nic vytknout. Tlačítka jsou dostatečně pevná, byť trochu nezvykle vlevo. Dvoujádrový procesor, taktovaný na 1,2 GHz, spolupracuje s grafickým čipem a 512 MB paměti RAM. To jsou z dnešního pohledu v podstatě parametry průměrné a najdeme je u velké většiny přístrojů střední třídy na současném trhu. Vzhledem k cenové kategorii, kde se G510 pohybuje, jde o výbavu odpovídající. 

 
Propojení bez problémů 
Komu Ascend G510 udělá zřejmě největší radost, jsou fanoušci multimédií. Vestavěné 4 GB paměti objemem neohromí, ale telefonu nechybí slot pro MicroSD kartu. Poradí si bez problémů s kapacitou až 32 GB. Při využití Wi-Fi (samozřejmě podporuje standardy b, g a n) můžete velmi snadno přehrávat i multimédia umístěná na síťových úložištích. Telefon totiž nabízí nativní podporu technologie DLNA. Ta funguje na testovaném přístroji naprosto spolehlivě a rychle, nebojíme se říct, že zřejmě nejlépe z přístrojů, které jsme měli dosud k dispozici. Přirozeně další prostor pro rozšíření paměti je k dispozici v podobě různých úložišť na internetu. Snad pro všechny tyto služby existují klienti pro Android, kteří umožňují se soubory v cloudu pracovat téměř stejně, jako když je máte uloženy v telefonu či na paměťové kartě. Musíte být samozřejmě připojení k internetu, ale Huawei počítá kromě Wi-Fi také s rychlými mobilními daty 3G, včetně dnes již nezbytné technologie HSPA. 
 
 
Dts v plné kráse 
Ovšem nejen velikost paměti je pro práci s multimédii důležitá. Telefon už v základní výbavě nabízí poměrně širokou paletu podporovaných formátů. Pro celou řadu dalších (včetně matrjošek a FLAC) jsou k dispozici přehrávače na Google Play. Hardwarově si telefon s HD videem klidně poradí. Rozlišení displeje 480 x 854 bodů také již dnes úplně neohromí, ale opět jde o slušný průměr. Úhlopříčka 4,5“ (11,43 cm) je přitom už dostatečně velká, aby se na video dalo koukat. Při přehrávání videa budete kvitovat ještě jednu drobnost. Mobil podporuje technologii dts, a protože právě videa si na hlasitý reproduktor pouštíme asi nejčastěji, právě u něj oceníte velmi slušný zvuk telefonu. Telefon na hlasitý odposlech nezní vůbec špatně, film se na něm dá poslouchat zcela určitě a snesitelná je i hudba. Byť v tomto případě samozřejmě jednoznačně doporučujeme sáhnout po sluchátkách, a pokud možno nikoli těch dodávaných. Po připojení kvalitnějších sluchátek budete se zvukem určitě spokojeni. 
Naopak slabým místem telefonu je fotoaparát. Ten má deklarované rozlišení 5 Mpix a výsledné fotografie nejsou nijak ohromující. Výsledky jsou asi mírně lepší než u modelu Nexus 4 (viz str. 76), ale nijak o moc. Fotografiím chybí jasnější kresba a vyšší by mohla být i celková ostrost, zejména u okrajů snímku. Ocenit lze snad jen podání barev. Spíše průměrná jsou i videa, byť telefonu umožňuje natáčet v 720p při 30 obr./s. 
 
Smartphone Huawei Ascend G510: 5 777 Kč
Rivalové: HTC Desire X (6 637 Kč); Samsung i8160 Galaxy Ace 2 (5 499 Kč)
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑