Hifi

Publikováno 3. listopadu 2013 | Pavel Víšek

0

Mikrosystémy ONKYO COLIBRINO CS-245BT/CS-255

 

Navenek se oba elegantní systémy od svého předchůdce CS-245 (S&V 1/12) výrazněji neliší, proto nejprve zaměříme pozornost na hlavní odlišnosti. Rozhraním Bluetooth se dnes pyšní kdejaký komponent, ale CS-245BT patří do stále ještě exkluzivního klubu, který vedle kodeků SBC a AAC podporuje i aptX, s nímž bezdrátové technologii dorostl „modrý zub moudrosti“. CS-255 s dokovací základnou, která je pod šoupacími dvířky na horní stěně osazena konektorem Lightning, umožňuje i přímé připojení nejmladších strojků Apple, jež zastupují iPhone 5 či iPod touch 5G a nano 7G (kompletní výčet kompatibilních modelů najdeme na firemním webu). Zatímco starším „kolibříčkům“ brání ve větším rozletu jen omezená nabídka dvou barevných provedení (černého a bílého), CS-255, který lze ve verzi CS-255DAB pro příjem digitálního rozhlasu pořídit o 2 000 Kč dráž, to v interiérech umí rozsvítit ještě v bledě modré, červené a limetkově zelené. 

 
Kompaktní a zvuku věrné 
Báze 215 mm těsně míjí kategorii mikrosystémů, ale potřebný vnitřní prostor získávají CD receivery CR-245BT a CR-255 svou hloubkou, která představuje u skříňky z lakovaného ocelového plechu a plastovými doplňky vůbec největší kótu. Tmavé organické sklo přes bílý fluorescenční displej s bodovou matricí lícuje s šuplíkem CD mechaniky. Ta spolehlivě načítá i disky CD-R/RW se soubory ve formátu MP3, které lze díky portu USB, umožňujícímu rovněž připojení strojků Apple po kabelu, přehrávat i z paměťových flashek. S běžnými datovými toky nejsou problémy a podpoře se těší také informační tagy. Tlačítka základních funkcí najdeme v jedné lince hned za horní hranou: vydutá patří spínači On/Standby (u CR-245BT i funkcí párování, a elektronické regulaci hlasitosti, zbývající vypouklá voliči vstupů a základním funkcím CD přehrávače. Na zadním panelu se sešly kromě zásuvky pro síťovou flexo šňůru ještě přípojka pro anténu tuneru, linkový vstup s poniklovanými konektorovými zdířkami cinch a dva páry pérových svorek pro připojení reproduktorových soustav. 
Oba CD receivery mají vestavěný FM tuner s podporou dvou základních funkcí RDS (zobrazení názvu stanice PS a příjem textových zpráv RT), automatickým i ručním laděním a pamětí na třicet předvoleb nejoblíbenějších stanic. Zesilovač pracuje ve třídě D a do šestiohmových reprosoustav dodává trvale výstupní výkon až 2× 15 W, což pro menší místnosti stačí. Tlačítka elektronických potenciometrů na přibaleném dálkovém ovladači regulují kromě hlasitosti i výšky a basy, které lze posílit i dvoustupňovým expandérem basů Super Bass. Pokud ale v reprodukci dolní oktávy chybí, lepší variantou je nákup firemního aktivního subwooferu SKW-208 (za 4 390 Kč). S integrovanými hodinami, jež jsou zálohované pro případ výpadku elektrické sítě, zastoupí oba systémy inteligentní budík a v režimu Sleep je lze v přednastaveném čase rovněž vypnout. 
 
Malé jsou nejenom hezké 
Kabinety kompaktních a magneticky stíněných dvoupásmovek D-T05 (respektive víceméně identických DT-15) tvoří dostatečně tuhé plastové výlisky se zaoblenými rohy a hranami, jež se směrem k zadní stěně mírně svažují, takže s pravými úhly mizí i nebezpečí vzniku stojatého vlnění uvnitř ozvučnice. Bassreflexový nátrubek ústí vpředu, tudíž soustavy vzadu nepotřebují větší odstup od stěny. Každá je osazena tweeterem s poddajnou kalotou o průměru 20 mm a středobasem o průměru 100 mm s kónickou membránou. Oba reproduktory chrání před poškozením hustě perforovaný plech, který je většinou černě lakovaný (výjimkou je bílý lak u bílé verze). Mechanickou vazbu soustav s nábytkem omezují samolepicí plastové podložky, které najdeme v příslušenství společně se dvěma metrovými kusy reproduktorové dvojlinky. 
Oba systémy Onkyo, jež se liší pouze výbavou, vyhovují místnostem s menší výměrou, kde nabízejí atraktivní i kmitočtově vyvážený zvuk. Výšky jsou čisté, střední pásmo velmi dobře prokreslené a měkčí vyšší basy v dostatečném objemu: posílit je lze vhodným umístěním soustav s co nejmenším odstupem od zadní stěny, případně jejich zavěšením na zeď, ale tady se neobejdeme bez některého z univerzálních držáků, protože žádné montážní otvory na zadní stěně kabinetů nejsou. Minisystémy Onkyo najdou uplatnění třeba v pracovně, studentském pokoji nebo ložnici a poslouží i jako kvalitní periférie smartphonů všeho druhu. 
 
Mikrosystémy ONKYO COLIBRINO
CS-245BT: 7 790 Kč
CS-255: 6 990 Kč
 
 
Rivalové: Pioneer X-HM21 (5 190 Kč); Yamaha MCR-232 (6 990 Kč); s Bluetooth pak Yamaha MCR-B142(6 990 Kč) 
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑