Víc než jen stylový mikrosystém – Stereo&Video

Audio

Publikováno 1. prosince 2013 | Pavel Víšek

0

Víc než jen stylový mikrosystém

Dobře připravený
Nízké šasi má zepředu ve střední části bílý řádkový displej s velkými, dobře čitelnými znaky a kousek pod ním úzký slot pomalejší, ale tiché CD mechaniky. Obvyklá tlačítka na horní hraně zastupuje sedm dotykových senzorů, jež ovládají základní funkce včetně jemné regulace hlasitosti (od 0 do 40, respektive od MIN do MAX) i pohotovostní režim Standby. Výbava obsahuje rovněž dálkový ovladač, jež u tlačítek vypínače, regulace hlasitosti a přehrávání pamatuje znaky Braillova písma i na zrakově handicapované. Zajímavější volbu však představuje aplikace LG Bluetooth Remote app, již lze bezplatně stáhnout ve verzích pro operační systémy iOS i Android. Ta kromě ovládání samozřejmě na volné frekvenci 2,4 GHz zpřístupňuje i streamování hudby z mobilu. 
Integrovaný FM tuner z datové nadstavby RDS podporuje čtyři základní funkce (zobrazení názvu stanice PS, typ programu PTY, textové zprávy RT i příjem časového signálu CT) a pro uložení oblíbených stanic má v paměti místo pro 50 předvoleb. Formátová kompatibilita je slušná, kromě souborů MP3 a WMA (do vzorkovací frekvence 48 kHz) přehraje CM3430 i komprimovaný bezeztrátový FLAC (do 96 kHz). Veškeré přípojky najdeme na zadním panelu; kromě anténní zdířky a zásuvky pro externí spínaný zdroj jde o linkový vstup a sluchátkový výstup (oba pro jacky 3,5 mm) a port USB typu A, který slouží rovněž k přímému připojení strojků Apple (s proudem až 2,1 A nemají problém s dobíjením ani energeticky náročné iPady). Z externích USB disků lze hudbu přehrávat a ze všech zdrojů signálu i nahrávat: delším přidržením tlačítka USB Rec se volí čtyři datové toky záznamu (od 96 do 256 kb/s). Díky vestavěnému timeru poslouží mikrosystém jako inteligentní budík, ale v širokém časovém intervalu umožňuje nastavit i jeho vypnutí. 
 
Utajený subwoofer 
Střední část přístrojové skříňky zvedá nízký sokl, protože dva „basáčky“ integrovaného subwooferu i stejný počet bassreflexových otvorů ozvučnice míří k zemi. Hustě perforovaný plech po obvodu šasi v přední části skrývá čtyři reproduktory ve dvoupásmovém zapojení, takže každému kanálu odpovídají malý tweeter a středotónový reproduktor o průměru cca 50 mm. Zesilovače dodávají předním kanálům výkon 2x 5 W (6 ohmů) a subwooferu, respektive „dual wooferu“ pak 30 W (8 ohmů). Zvuk lze upravovat tlačítkem Sound Effect na „dálce“, jímž ovládáme pět ekvalizačních křivek (Natural, Pop, Classic, Jazz a Rock), režim Auto EQ, který tónové korekce u souborů MP3 přizpůsobí automaticky dle informačních tagů, expandér Bass Blast, posilující reprodukci basů, fyziologickou regulaci hlasitosti (Loudness) i přemostění korekčních obvodů (Bypass). 
Vzhledem k úzké bázi svého šasi CM3430 neohromí stereofonním efektem, ale nabízí příjemný, díky třípásmové koncepci i dostatečně detailní zvuk s čistými výškami, prokresleným středním pásmem i slušným objemem vyšších basů. Kmitočtový rozsah v návodu je bez tolerančního pásma, takže nemá větší vypovídací hodnotu. Při ozvučení kuchyně, pracovny či studentského pokoje však malý Korejec dokáže velké věci. 
 
MIKROSYSTÉM LG CM3430
orientační cena: 5 900 Kč

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑