Multimédia

Publikováno 22. března 2014 | Jan Kuja

0

Výborné internetové rádio za výbornou cenu

 
Zázrak za dva a půl tisíce? Nikoli bez chybiček
Po vychvalovacím úvodu musí zákonitě přijít kritická vsuvka. Tady je. Němečtí inženýři totiž jaksi pozapomněli, že pod volbou Místní stanice by se mohly ukrývat nikoliv německé, ale české stanice. Bohužel, po vybalení z krabice a zapnutí rádio pod uvedenou volbou vytrvale nabízí Radio Bavaria Oldies jako nejposlouchanější místní stanici. Tento nedostatek lehce obejdete tím, že si ručně nastavíte Českou republiku. Stanice pak můžete vybírat podle žánrů (Top 10, alternativní, country, dětské, atd.), ale ani v tomto aspektu není systém úplně dokonalý. V rubrice Dětské například najdete pouze Rádio Junior českého rozhlasu, i když v ČR vysílá ještě minimálně Rádio Pohádka a další vyloženě dětské stanice. Další problém má přijímač s češtinou. Ačkoliv celé menu je kompletně počeštěné (bez chyb), informace vysílané jednotlivými stanicemi se zobrazují nekorektně. Písnička od skupiny Kašpárek v rohlíku se pak zobrazuje jako „Kapárek v rohl“. A poslední drobná výtka směřuje k řazení zemí. Až poprvé budete tento soupis při hledání nějaké konkrétní stanice procházet, neděste se, že Česká republika nebo například Řecko v seznamu na rozdíl od Ugandy chybějí. Není tomu tak, jen jsou tyto země umístěny až na konci seznamu a tedy nikoliv abecedně. Drobnou výtku lze směřovat k funkci RDS u FM rádia. Informace, které daná stanice vysílá, nelze bohužel nijak ručně přepínat. Chybí výstup pro sluchátka, zato je k dispozici linkový audio výstup pro připojení k externímu zesilovači.
 
Radost ovládat, radost poslouchat
Přes všechny výše uvedené nedostatky považuji radiopřijímač Tchibo za jeden z nejlepších, jaké jsem kdy testoval. Poměr výkon/cena v tomto případě získává plný počet bodů. Veškeré ovládací prvky, které najdete na přístroji, jsou i na dálkovém ovladači – to zdaleka není běžné. Například vynikající a dražší rádia značky Pure, která jsme v S&V recenzovali (naposledy např. v S&V 11/2011), nabízejí pouze zjednodušenou dálku, která zdaleka nenabízí takový komfort. Tchibo umí prostřednictvím ovladače listovat celým menu, vybírat stanice uložené do paměti přes přímou volbu podle čísel, ukládat stanice do paměti, přepínat zdroje zvuku (UPnP, Aux, FM rádio s funkcí automatického ladění, internetové rádio), nastavit jeden ze dvou budíků včetně jeho hlasitosti a zdroje (rádio, melodie nebo pípání) i časovač vypnutí (funkce Sleep skrývající se pod tlačítkem Zzz). Zobrazit lze počasí pro jakoukoliv destinaci a vybrané údaje pak nechat rotovat na displeji s časem a datem ve chvíli, kdy je rádio ve stavu nečinnosti. Někomu se může hodit i aktualizovaný seznam burzovních indexů. Přes dálku lze dedikovaným tlačítkem nastavit jas displeje. Pro streamování hudby z externího zdroje přes UPnP jsou k dispozici klávesy pro přetáčení vpřed a vzad a tlačítko Play/Pause. Ty na těle přístroje nenajdete.
Seznam stanic lze vytvářet přímo v rádiu nebo přes internetový portál MyMediaU. Jeho prostřednictvím lze také jednoduše přidat stanice, které služba v nabídce nemá. Je to pohodlnější než vyťukávání adresy na dálkovém ovladači rádia. My jsme žádnou chybějící stanici nezaznamenali. Překvapil nás hutný a výrazný zvuk, který nepostrádá basy. Ani při vyšší hlasitost nedochází k přílišnému zkreslení nebo nepříjemnému chrastění (to spíš uslyšíte zkreslení dané výší bitratu). Nádavkem dostáváte také tříletou záruku.
 
WLAN/Internetové rádio TCHIBO: 2 490 Kč
Rivalové: Sagem RM50 (2 500 Kč); DNT IP Diamond (2 600 Kč)
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑