Barevně a hlasitě – Stereo&Video

Audio

Publikováno 29. března 2014 | Václav Pavel

0

Barevně a hlasitě

 
 
 
Limitován rozměry, materiálem ozvučnice i způsobem distribuce signálu se statečně pustil do boje s veškerými fyzikálními protivenstvími a podle našeho názoru z něj vychází jako vítěz. Pojďme si tento pozoruhodný, opalizující přístroj představit trochu blíže. 
 
Robot i jablko 
Přenosných bezdrátových reprosystémů je na našem trhu přehršel a výrobci si musí lámat hlavu stále usilovněji tím, na co nalákat rozmazleného majitele smartphonu či tabletu, který chce patřičně amplifikovat svou komprimovanou hudbu, zakletou v přenosných přístrojích. V rodinách či „offisech“, jimž víra dovoluje přijímat pod obojí způsobou, tedy jak podle učení iOS, tak i Androidu, se určitě vyplatí instalovat takový wireless aparát, který si poradí s oběma nejrozšířenějšími operačními systémy – nejsnáze prostřednictvím technologie Bluetooth. 
JBL, tradiční americký výrobce reprosoustav a zesilovačů (mimochodem, produkty této společnosti se staraly o zvuk už ve Woodstocku, snad nejslavnějším festivalu hudební historie), má ve svém portfoliu takových systémů hned několik. Za všechny aktuální jmenujme např. modely JBL Charge (3 790 Kč) či JBL Flip II (3 290 Kč). Jejich společným jmenovatelem je precizní provedení, více barevných variant a hlavně kvalitní zvuk. Nejnovější přírůstek do firemního portfolia, JBL Pulse, drží s kolegy basu, ale barevnou variabilitu řeší šalamounsky – na polici či stole v obýváku, pracovně, ateliéru, kanceláři či bůhví kde ještě nebude stát „stálobarevný“ přístroj, nýbrž objekt s vlastnostmi chameleona. Jak to dělá? Vlastně docela jednoduše. JBL Pulse je válec, na obou pogumovaných koncích zkosený. Horní plocha slouží jako ovládací pultík se základními funkcemi (On/Off, Volume +/-, Bluetooth On/Off), ale především jsou zde umístěny „embosované“ senzorické čudlíčky, které mají na svědomí ovládání celé té zrak šálící LED parády. Stiskem hlavního tlačítka a přejížděním výstupků po obvodu (a la iPod click wheel) lze navzájem kombinovat osm barevných režimů a několik úrovní osvětlení. Což je docela slušná porce i pro kombinatoricky disponované posluchače. Provoz lze navíc nastavit tak, že LEDky pulsují samostatně, nebo v závislosti na hudební produkci. Plášť tvoří kovová mřížka, která chrání jak pár 40mm širokopásmových reproduktorů, tak i samotný panel s LED diodami. Válec je kvůli stabilitě z jedné strany zploštělý a designéři sem umístili 3,5mm zdířku Aux In (spolupracující s hudebními přehrávači bez Bluetooth) a micro USB, jehož prostřednictvím se Pulse dobíjí. Manuál slibuje až desetihodinovou výdrž mimo dosah elektrické sítě, ale pouze za předpokladu, že oželíte barevnou produkci. Po jejím zapnutí se provozní doba na akumulátor zkracuje na polovinu. O distribuci hudby mezi smartphonem/tabletem a JBL Pulse se nejlépe postará některá z bezplatných aplikací (mj. JBL MusicFlow, JBL MusicFlow Phone, Harman Kardon Remote), dostupná v příslušných obchodech. 
 
Volume skoro doprava 
Potenciální zájemci se budou nejspíš rekrutovat z řad posluchačů, jejichž hudební krédo zní hlasitě a rychle. S rychlostí systém problémy věru nemá, ať už do něj pustíte Let čmeláka, nebo Largo z opery Xerxes. S dynamikou už se musí opatrněji. Pulse hraje relativně nahlas i při nižší úrovni Volume. Kdo má tedy tendenci kroutit knoflíky nadoraz, lehce by mohl překročit hranici, za níž už dochází ke zkreslení a degradaci hudebního projevu. Optimální maximální hladinu odhadujeme na cca 90 %. Co se hudebního vkusu týká, spíše mu logicky vyhovují žánry, které si nenárokují detailní pokrytí kompletního akustického pásma. Výšky i středy jsou OK, basy si občas musí posluchač domyslet. Zkrátka a dobře: bigbít, pop, folk jsou bez problémů, akustický jazz a klasiku přehraje samozřejmě také, ale o nějakém soustředěném labužnickém poslechu nemůže být řeč. Ale tak vysoko ambice JBL Pulse pochopitelně nesahají. 
Verdikt? Poctivý bezdrátový hudební systém na doma i na cesty, který se kromě hudby postará i o vizuální efekty. A komu se nelíbí barevná produkce, tak ji prostě vypne. 
 
Bezdrátový přenosný reprosystém s LED osvětlením JBL PULSE: 5 190 Kč 
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑