Audio

Publikováno 7. dubna 2014 | Pavel Víšek

0

S živými basy od podlahy

 
Řadu Studio mnoho hudbymilovných Evropanů objevilo společně se sloupky Studio 190 (S&V 12/11), ověnčenými vavříny cen EISA. O stupínek výš stojí ve firemní hierarchii nová řada Studio 2 s devíti modely, mezi nimiž najdeme tři podlahové: nejvyšší a také jediné s osmipalcovými „basáky“ (o průměru 203 mm) jsou právě soustavy Studio 290. Dobrou cenu ovlivňují vedle levnější výroby v Číně i počty prodaných kusů na ohromném americkém trhu, jako ostatní modely z řady se proto vyrábějí v jediném provedení se strukturovanou vinylovou fólií na povrchu kabinetů, evokující černě mořené dřevo. Stejné barevné tónování mají i průzvučná tkanina na odnímatelném rámečku, jenž chrání před poškozením všechny čtyři měniče, i dekorativní horní desky z tenkého lesklého plastu, lícující přesně s půdorysem skříní. Proti soustavám z řady Studio 1, jež s členitou i asymetricky orientovanou čelní stěnou s jinými nezaměníme, mají sice konzervativnější design, ale zapadnou do každého interiéru. 
 
Výšky nic netlačí 
Stěny pravoúhlých ozvučnic se zaoblenými bočními hranami tvoří MDF desky o tloušťce 19 mm. Konstrukce kabinetů vzhledem k většímu vnitřnímu objemu není z nejtužších, ale jejich neharmonické zkreslení uvnitř omezují tři příčná žebra i důsledně zatlumené bočnice. V základnách jsou z výroby instalované čtyři pryžové patky, které uvnitř disponují kovovými lůžky se závitem M6, jež umožňují instalovat i odhmotňovací „spiky“ (ty je ovšem třeba dokoupit). Osazení soustav vychází z firemních reproduktorů. Tweeter, který je modifikací vysokotónového měniče ze studiových monitorů M2, pracuje s kompozitní kalotou CMMD (Ceramic Metal Matrix Diaphragm) o průměru 25 mm, na níž navazuje poměrně mělký bi-radiální zvukovod HDI (High Definition Imaging); jeho průřez kopíruje okraje membrány, takže nejde o typ nepřímo vyzařujícího („tlakového“) tweeteru, známého z vyšších modelů JBL. Středotónový měnič o průměru 100 mm s kónickou membránou ze stříbrošedého polyamidu (PolyPlas), jenž kolem středu zesiluje kopulka ze stejného materiálu, uvnitř kabinetu akusticky stíní vlastní válcová komora; jeho membránu s košem spojuje atypický závěs z impregnovaného textilu. Dole následuje tandem hlubokotónových reproduktorů o průměru 203 mm, jež s koši spojují obvyklé pryžové vlnky. K tuhosti obou velkých „polyplasových“ membrán přispívají i zesílení, uspořádaná do pěti soustředných mezikruží, stejně tak i středové kopulky ze stejného materiálu. Magnetické obvody všech měničů jsou feritové. 
 
Na stereo i do kina 
O elektrické výhybce se dokumentace vůbec nerozepisuje, takže neznáme její strmost (respektive řád zapojení) ani dělicí kmitočty. Široké bassreflexové otvory s firemní technologií Slipstream ústí na zadní stěně, takže soustavy potřebují od zadní stěny odstup minimálně půl metru. Kousek nad základnou najdeme subšasi se dvěma páry pozlacených šroubovacích terminálů, které po odstranění zkratovacích propojek umožňují bi-wiring či bi-amping a poradí si s kabely zakončenými holými vodiči i banánky. Osmiohmové soustavy s nadprůměrnou charakteristickou citlivostí vybudí víceméně každý zesilovač. I když soustavy JBL Studio 290 umožňují s dalšími modely zkompletovat ozvučení domácího kina, lze předpokládat, že budou častěji spolupracovat se stereofonními sestavami. Kmitočtově vyvážený zvuk má základy v plných, solidně definovaných basech a pokračuje přes bohatými detaily oplývající střední pásmo až k čistým transparentním výškám. Mezi plusy patří i velmi dobře podaný prostor nahrávek a celkově vitální projev. Co se hudebních žánrů týká, mají Studio 290 univerzální gusto a poradí si přesvědčivě i s akustickým instrumentářem.
 
 
Reproduktorové soustavy JBL STUDIO 290: 24 990 Kč
 
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑