Audio

Publikováno 13. dubna 2014 | Pavel Víšek

0

Audiofilské překvapení

Áčko pro každého 
Zdroj disponuje toroidním transformátorem (300 VA), usměrněné napětí filtrují dva elektrolyty o celkové kapacitě 13 600 µF. Do osmiohmové zátěže dodává X-i60 trvale výstupní výkon až 2× 60 W. Vlastní zesilovač najdeme na jedné desce s tištěnými spoji, vesměs diskrétně osazený, když jednu z výjimek představuje dvojitý operační zesilovač NE 5532 u korekčního zesilovače pro magnetodynamickou přenosku; o hustě žebrovaný chladicí profil s velkou plochou se dělí dva páry galvanicky izolovaných výkonových tranzistorů Toshiba (2SC5198 a 2SA1941, s kolektorovým proudem 10 A). Chladicí otvory na horní stěně, v bočnicích i základně šasi zaručují dobrou cirkulaci vzduchu, bez níž se zesilovač neobejde: pracuje ve třídě AB, ale zmíněný režim High Bias (ovládaný přepínačem na zadním panelu) aktivuje činnost koncových stupňů při výstupním výkonu do 10 W ve třídě A, charakterizované skvělým zvukem i nízkou účinností. 
X-i60 se vyrábí jen v černém provedení. Šasi z ocelového plechu na čtyřech patkách doplňuje čelní panel s předsádkou z čirého organického skla o tloušťce 10 mm, ovládací prvky jsou kovové. Indikační OLED diody a iluminace velkého knoflíku multifunkčního ovladače a tlačítka vypínače svítí bíle, výjimku představuje červeně podsvícené mezikruží v pohotovostním režimu. Důležitá role patří modrému fluorescenčnímu displeji, jenž zobrazuje tři alfanumerické znaky (s výškou 15 mm). Uspořádání čelního panelu sice působí až minimalisticky, ale zesilovač nabízí vysoký uživatelský komfort a lehká zamáčknutí velkého hliníkového knoflíku postupně zpřístupňují volbu jednoho ze třinácti vstupů (pěti digitálních, sedmi linkových a Phono), nastavení tónových korekcí basů a výšek i jemného vyvážení kanálů, případně aktivaci fyziologické regulace hlasitosti. Konstruktéři nezapomněli ani na režim Direct, jenž tónové korekce přemosťuje (v modu BPA při volbě On). Standardně knoflík slouží elektronické regulaci hlasitosti (od 0 do 60, po zapnutí je defaultně nastavena „dvacítka“). Jedinou přípojku představuje sluchátkový výstup pro jack 6,35 mm. Vše potřebné dostáváme pod kontrolu z přibaleného dálkového ovladače. 
 
Flexibilní i muzikální 
Konektivitu nabízí X-i60 nadstandardní. Na zadním panelu mezi přípojkami převažují pozlacené konektorové zdířky cinch. Zvláštní zmínku si zaslouží páry Pre out a Amp in, propojené z výroby navzájem „kramličkami“: po jejich odstranění lze X-i60 využít jen jako předzesilovač (Pre out), případně naopak coby koncový stupeň (Amp in). Z digitálních vstupů se vedle dvou koaxiálních a jednoho optického nabízejí ještě dva porty USB: typ A nabízí služby flashovým MP3 přehrávačům, typ B (asynchronní, osazený obvodem Burr-Brown PCM2900) umožňuje připojení PC i Maca a je kompatibilní s většinou používaných operačních systémů. Pozlacené jsou i dva páry izolovaných šroubovacích terminálů, do nichž lze připojit kabely zakončené holými vodiči i banánky. Výčet všech prvků uzavírá zásuvka pro napájecí flexo šňůru a kolébkový síťový vypínač. 
X-i60 nabízí živý, dobře kontrolovaný zvuk už ve vypnutém režimu High Bias, ale se zařazenou třídou A reprodukce s milou samozřejmostí získává jiskru, byť zesilovač začne citelně „topit“. Právě pro tuto volbu patří zesilovači absolutorium za zvuk, vztažené samozřejmě jen k odpovídající cenové kategorii. Prostor podává X-i60 velmi dobře a ve spojení s průměrně citlivými soustavami skýtá výkonovou rezervu víc než dostatečnou. 
 
 
 
Integrovaný zesilovač ADVANCE ACOUSTIC X- I60: 10 490 Kč
Rivalové: Onkyo A-9050 (12 490 Kč; S&V 2/13) 
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑