Multimédia

Publikováno 1. května 2014 | Jan Lodl

0

Z mobilu do TV? Jedině bez drátů

 
Jakmile se však o fotky chceme podělit, často složitě je přesunujeme do počítače nebo tabletu, případně nutíme přátele či rodinu obdivovat poslední přírůstky do fotoalba na nepříliš velkém displeji telefonu. Majitelé chytrých televizorů to mají snazší, ale ne každý hodlá investovat peníze do nové TV jen proto, aby si na ní mohl prohlížet fotky z mobilu. To by bylo trochu zbytečné. 
 
Naučte se francouzsky 
Vhodným řešením jsou malé krabičky v ceně několika stokorun, jež připojíte k libovolnému televiznímu přijímači. Na trhu jsou k dispozici komplexní zařízení využívající operační systém Android k tomu, aby proměnily váš běžný televizor v chytrý se vším všudy. Na druhé straně spektra stojí strojky, které nemají větší ambici než doručit bezdrátově obraz do televizoru – a je jedno, jestli z notebooku, mobilu, tabletu či nějakého jiného zařízení. 
Zástupcem tohoto typu je Netgear Push2TV. Společnou výhodou podobných aparátů je jednoduché ovládání a téměř bezproblémová funkčnost. Jediné, co potřebujete, je volný HDMI port ve vašem TV a zásuvka pro připojení USB nabíječky. Podle údajů v manuálu by měl dokonce k napájení Push2TV stačit i USB port v televizi, ovšem takovou synergii se se starším modelem TV Samsung navodit nepodařilo. 
Nicméně připojit nabíječku není zase až takový problém, alespoň si zbytečně neobsadíte USB port televizoru, jenž lze využít mnohem rozumněji. Bohužel s akcentem na jednoduchost to vývojáři Netgearu poněkud přehnali a uživatelům to trochu komplikuje život. Jediný způsob nastavení Push2TV je jeho připojení z počítače přes Wi-Fi. Adaptér nelze připojit k počítači prostřednictvím USB, a k tomu, abyste jej propojili s PC, musíte disponovat poměrně novým chipsetem podporujícím Intel WiDi. Pokud tomu tak není, máte smůlu. Navíc se v okamžiku, kdy bylo potřeba Netgear resetovat do původního nastavení, přepnulo celé uživatelské rozhraní do francouzštiny. Obsluhu zvládnete i bez její znalosti, pokyny jsou naprosto srozumitelné, přesto tím plusové body navíc těžko získá. Bez propojení s počítačem také přijdete o možnost upgradovat firmware. 
 
Nač je a není 
Když už jsme zmínili propojení s počítačem, právě v něm spočívá podle mého největší slabina Push2TV. Výrobce v některých materiálech naznačuje, že Netgear lze využít i pro bezdrátové připojení notebooku k monitoru. To pro běžnou práci rozhodně neplatí. Netgear snad využijete například pro přehrání prezentace na poradě, jinak je ale zpoždění zobrazení poměrně citelné, takže pro běžnou každodenní práci je taková sestava nepoužitelná. Bez problémů však můžete třeba z notebooku promítat film nebo fotky. 
Při zapojení jiných přenosných AV strojků tento problém nenastává. Přesněji, zpoždění samozřejmě existuje, ale opravdu nijak nepřekáží. PTV3000 podporuje technologie Wi-Fi Direct, Intel WiDi a nově také Miracast. A právě posledně zmíněná technologie výrazně rozšiřuje možnosti použití: Netgear si bude nadmíru dobře rozumět s celou řadou přístrojů s Androidem 4.2 a vyšším. Zárukou optimálního využití jsou komponenty schopné zrcadlení displeje. Vše jsme vyzkoušeli (a s bezproblémovým průběhem) se dvěma různými smartphony s vyšším Androidem – HTC One Dual SIM a Samsung S4 Zoom. Naopak například Kindle Fire HD se starší verzí Androidu se připojit nepodařilo. Výstup médií 
 
Na televizoru není potřeba nastavovat vůbec nic. Pouze zvolte zdroj obrazu z HDMI vstupu, ke kterému jste Push2TV připojili. Pokud je vše v pořádku, na obrazovce se objeví hláška informující o tom, že je vše připraveno pro bezdrátové připojení zařízení. Chytrým detailem je jednoduchý obrazový průvodce připojením, běžící v levém horním roku. Pak už je čas vzít do ruky mobilní telefon. 
Smartphony s Androidem 4.2 již přímo v nastavení nabízejí položku Výstup médií a právě zde by se vám měla Push2TV objevit. Pokud jej vyberete, během několika sekund se na televizní obrazovce objeví displej vašeho mobilu. Jedná se skutečně o kopii, takže vše, co uvidíte na displeji, uvidíte i na obrazovce. Spolehlivě funguje i přetáčení obrazu – pokud telefon otočíte na šířku, otočí se i v televizoru, což určitě oceníte například při projekci videa.
 
Zrcadlení znamená, že všechno, co dokáže přehrát váš telefon, můžete vidět i na televizní obrazovce. Je úplně jedno, jestli budete promítat obrázky z galerie, přehrávat videa uložená v telefonu, ze síťového disku nebo třeba z YouTube. Zvolíte-li na mobilu zobrazení v režimu přes celou obrazovku, můžete na film z telefonu sledovat na televizi bez jakýchkoli rušivých prvků. 
Toto řešení je až překvapivě zdařilé, bez nejmenších problémů (zejména na HTC) funguje dokonce i přehrávání MKV. Vzhledem k celkovým rozměrům Push2TV to může být zajímavá varianta na cesty nebo dovolenou. Televizor s HDMI vstupem dnes najdeme skoro na každém hotelovém pokoji i levnějších kategoriích. Pak stačí jednoduše připojit krabičku a filmy si přivézt v telefonu. Žádné potíže jsme nezaznamenali ani při přenosu zvuku. 
 
HTC o krok vpředu 
Důvodem, proč byl pro otestování zvolen právě telefon společnosti HTC, je užší spolupráce mezi oběma přístroji. HTC totiž na technologii Miracast zapracovalo a pokusilo se uživatelům bezdrátové připojení k televizní obrazovce maximálně usnadnit. Propojení HTC a Netgear zachází až do takových detailů, že například kdekoli v prostředí HTC Sense stačí po displeji přejet třemi prsty a telefon se automaticky připojí k Push2TV (drobnost, ale velmi šikovná). I když kooperace se Samsungem S4 Zoom byla také bezproblémová, subjektivně spojení s HTC působilo skutečně o něco lépe. Zpoždění obrazu na televizi bylo o něco menší a přehrávání videa v MKV probíhalo plynuleji, včetně zvuku. Je znát, že v této oblasti je HTC o kousek dál. 
 
HTC One Dual SIM
K testování Netgear Push2TV jsme vybrali telefon HTC One Dual SIM. Příjemně nás překvapil a zodpovědně můžeme prohlásit, že se jedná o jeden z prvních smartphonů s podporou dvou SIM karet, který vás nenutí k téměř žádným kompromisům. Potvrzují se předchozí předpoklady, že největším problém podobných přístrojů byl nejspíš nedostatečný hardwarový výkon pro zvládnutí dvou telefonních částí. Čtyřjádrový procesor Krait 300 s taktem 1,7 GHz, podpořený 2 GB paměti RAM a grafickým čipem, to už zvládá naprosto bez problémů. Telefon zůstal stejně svižný jako jeho jednosimková verze. Asi největší slabinou smartphonu je pouze 4Mpix fotoaparát, který je na dnešní dobu skutečně podprůměrný. Přestože fotografie nejsou úplně špatné, za špičkou citelně zaostávají. Jinak ale zaslouží One skutečně velmi dobré hodnocení. Skvělý je především 4,7“ (11,9 cm) Super LCD3 displej s Full HD rozlišením (1080 × 1920 bodů). Ten nabízí příjemné podání barev, vysoký kontrast i dobrou čitelnost na slunci. S displejem je radost pracovat, zejména když k tomu přidáme propracované uživatelské rozhraní HTC Sense, jež patří k tomu absolutně nejlepšímu, co v rámci OS Android existuje. U HTC jsme si zvykli na technologii Beats Audio, jež je zárukou špičkového zvukového výstupu, dokonce i na hlasitých reproduktorech. Pokud připojíte kvalitní sluchátka, je zvuk excelentní, byť každému nemusí větší zvýraznění basů úplně vyhovovat, ale to už jaksi k Beats Audio patří… Mobil nativně podporuje všechny běžně používané audio i video formáty. Nechybí FLAC, ani DivX/Xvid, pouze v případě MKV je potřeba stáhnout z Google Play příslušný přehrávač. 
 
Bezdrátový HDMI ADAPTÉR NETGEAR PUSH2TV PTV3000: 1 850 Kč
Rivalové: HP Wireless TV Connect (4 165 Kč); Google Chromecast (1 290 Kč)
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑