Multimédia

Publikováno 22. května 2014 | Jan Lodl

0

Smartphone XIAOMI MI-3

 
V testu fotomobilů (S&V 3/14) se představil zástupce značky Lenovo, jež míří mezi největší výrobce spotřební elektroniky ve světě. Xiaomi zatím takové ambice nemá, ale sebevědomí téhle značce rozhodně nechybí. Pro upřesnění, Xiaomi pochází z Tchaj-wanu, podobně jako třeba HTC, nikoli z pevninské Číny. Model Mi-3 zaujme skutečně zajímavými parametry, které mu může závidět nejeden mnohem proslulejší výrobce. Pokud k tomu ještě přidáme vysokou kvalitu zpracování, je nabíledni, že by bylo škoda tento telefon přehlédnout. Navíc, na rozdíl od Lenova, u něhož zejména po aktualizaci firmwaru nastaly poměrně velké problémy s počeštěním operačního systému, u Xiaomi to zvládli bez větších potíží. Samozřejmě, sem tam člověk na čínštinu narazí, jedná se ale o nepříliš významné drobnosti například při stahování motivů. A to lze odpustit. 
 
Nadupané čtyřjádro 
V útrobách smartphonu tepe jeden z nejvýkonnějších procesorů současnosti: čtyřjádrový procesor Krait 400 s taktem 2,3 GHz, usazený v novém chipsetu Qualcomm. 2GB RAM a grafický čip zaručují, že smartphone se nezadýchá ani při těch nejnáročnějších operacích. Grafické prostředí MiUi je skutečně příjemné, designéři vsadili na stejný přístup jako konkurence u společnosti Huawei. Mi-3 nemá klasické menu, na jaké jsme zvyklí, všechny nové aplikace lze umístit na jednotlivé obrazovky jako zástupce. To může představovat problém, pokud máte v telefonu velké množství aplikací. Počet výchozích obrazovek v Androidu je totiž omezený, takže teoreticky by mohlo časem dojít místo, ale většina uživatelů limitu nikdy nedosáhne. 
Xiaomi se drží současných trendů a disponuje integrovanou baterii. Kapacitou výrobce opravdu nešetřil (3050 mAh), a přestože jde o smartphone s velmi velkou spotřebou energie, LiIon baterie vydrží při běžném užívání dva až tři dny. Díky vestavěnému akumulátoru na mě působí Mi-3 na dotek i pohled nadmíru sympaticky. Nemusíme se bát žádného vrzání, telefon vypadá kompaktně a do ruky padne jako ulitý. I když je tělo zcela plastové, mobil nepůsobí nijak levně. 
 
Full HD, kam se podíváš 
Dalším velkým trumfem Mi-3 je zdařilý IPS displej s nadstandardní úhlopříčkou 5" (12,7 cm) a Full HD rozlišením 1080 × 1920 bodů. Displej má vysoký jas a kontrast, uznání zaslouží příjemné podání barev. Ty jsou sice trošku „katalogové“, což však telefonu sluší, displej je možná právě díky tomu slušně čitelný i na přímém slunci. Filmovým fanouškům tak na cestách mobil poslouží jako vítaný alternativní video přehrávač. Již v základní výbavě dokáže přehrávat jak všechny běžné formáty videa, tak matrjošky. Výpočetní výkon je dostatečný, přehrávání je naprosto plynulé. Ve výbavě sice chybí klient protokolu DLNA, lze jej ale snadno stáhnout z Google Play – pak svede přehrát i videa ze síťových disků. 
Drobnou slabinou jsou reproduktory, které, zřejmě kvůli útlému tělu, neposkytnou příliš přesvědčivý výkon. Pokud hodláte na Mi-3 sledovat filmy, rozhodně připojte vlastní sluchátka. Ta se ostatně budou hodit i pro poslech hudby – telefon nativně podporuje formát FLAC – s kvalitními sluchátky nelze mít k reprodukci žádné zásadnější výhrady. Ovládání přehrávače je intuitivní, zvládá ID3 tagy a všechny další běžné hudební funkce. 
 
Foťák – příjemné překvapení 
Mobil je vybaven 13Mpix snímačem. Přestože miniaturní objektiv příliš velká očekávání nevzbuzoval, obrázky pro mě byly příjemným překvapením. Fotografie sice trochu trpí rychle klesající ostrostí od středu, či spíše od bodu ostření ke krajům. Kromě toho ne úplně dobře zvládá protisvětlo. Obrázky ale mají věrné podání barev, dobrou kresbu a snímky jsou celkově vyvážené. Škoda, že není k dispozici lepší přisvětlovací reflektor: dvě zabudované LED jsou poměrně slabé a horší světelné podmínky snímky degradují. K dispozici je i režim HDR, plynulé panorama a vylepšení tváří. Kromě toho také nezbytné efektové filtry, a možnost kombinace fotografií se zvukem. Video lze natáčet ve Full HD. 
Kvalitou fotografií telefon rozhodně šlape na paty konkurentovi Sony Xperia Z1 i dalším špičkovým fotomobilům. 
 
XIAOMI MI -3: 11 699 Kč 
Rivalové: Sony Xperia Z1 (16 290 Kč); Samsung N9005 Galaxy Note 3 (16 988 Kč) 
 
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑