Audio

Publikováno 17. září 2014 | Petr Sedlák

0

Zvuk jedině vzduchem!

 
Drát, nebo bezdrát? 
Sluchátka LG HBS-600 zaujmou svou černou elegantní nonšalancí i technicky propracovanými technologiemi. Hudbu nebo jakýkoliv jiný zvuk si lze prostřednictvím Bluetooth užívat takřka bez omezení, nebo v případě nutnosti můžeme připojit kabel a proměnit „bezdráty“ ve standardní sluchátka. Konstrukce sluchátek umožňuje praktické složení pro přenos a cestování. Sluchátka perfektně sedí na hlavě a při žádném, ani prudším pohybu jsem neměl pocit, že by měla sklouznout. Tomu napomáhá pevná konstrukce, ale i samotné mušle, jež mají bohaté a především příjemně měkké polstrování, takže i při delším nošení uši nebolí, ani netlačí. Polstrování má samozřejmě vliv i na izolaci okolního zvuku – při testu jsem byl v místnosti s malým dítětem (pohříchu neustále výskajícím), a přesto jsem si poslech hudby opravdu užíval. 
 
 
A co když zazvoní telefon…? 
Tak není třeba rychle sluchátka sundávat. Díky vestavěné technologii Bluetooth (3.0), umně integrovanému mikrofonu a s rozmyslem usazeným ovládacím tlačítkům poslouží velmi dobře jako kvalitní headset. Ovládání je intuitivní, stačí si párkrát osahat, kde přesně tlačítka jsou – obsluha telefonu je naprosto dostatečné, najdeme zde všechny úkony, jež běžně potřebujeme. A není třeba se obávat, že třeba kvůli slabé baterii o hovor přijdeme – připojením kabelu s 3,5mm konektorem se LG promění ve standardní sluchátkový headset. Navíc mají sluchátka funkci hlasového upozornění, takže při poslechu nebo telefonním hovoru máme k dispozici neustále všechny potřebné informace, jako je například stav baterie. 
 
Zprávy rovnou do uší 
Zajímavým zlepšovákem je možnost čtení zpráv. To si však vychutnáte pouze v případě, že máte mobilní telefon se systémem Android – je třeba si stáhnout speciální aplikaci LG BT Reader. Jakmile potom do připojeného telefonu dorazí zpráva (SMS, Facebook messenger, WhatsApp…), „přečte“ vám ji telefon do sluchátek. Bohužel, momentálně bez podpory češtiny, takže využití je spíše spekulativní. Ale i tak to mnohdy pomůže a potěší. A některý z příštích firmwarů by mohl pamatovat i na exotičtější jazyky. 
Sluchátka produkují zvuk s bohatšími basy a jasnějšími výškami, zvuk byl při poslechu věrný, čistý a vykreslený, při hovorech bylo rozumět všemu, nedocházelo k žádným výpadkům ani šumu. Podle dostupných informací by měla sluchátka vydržet na jedno nabití až 18 hodin nepřetržitého poslechu hudby (900 hodin v režimu Standby), nicméně tak daleko jsem nezašel. Testoval jsem je zhruba čtyři dny a obešel jsem se bez nabíjení – to mi připadá dostatečné. 
 
Plně funkční šperk 
LG Tone Ultra HBS-800 – designový skvost, který se pyšní cenou Red Dot Design Award, přináší krom praktického řešení s 3D krční opěrkou a možnosti využití sluchátek coby headsetu především impozantní zvuk. Ať v bílé nebo černé variantě sluchátka vždy vzbudí zaručený obdiv kolemjdoucích. Design 3D NeckBehind svým tvarem přirozeně kopíruje linie krku, a to i mé „býčí šíje“. Sada krásně obemkne krk a od té chvíle se ani nehne – můžete běžet nebo klidně i skákat, souprava sedí jako přilepená. Navíc si díky malé hmotnosti velmi rychle zvyknete a za pár minut už vám vůbec nepřijde, že máte kolem krku nějaký předmět. Já osobně nejsem vyznavačem tohoto typu sluchátek, pecky a špunty mě prostě příliš nebaví a vadí mi dráty z uší, ale tento systém mě opravdu nadchnul – prostě pohodlí samo. 
Stejně jako u modelu Gruve tak i u tohoto kousku myslel výrobce na fakt, že se sluchátky většinou uživatel nesedí doma, ale pohybuje venku, v rušeném prostředí. Špunty krásně padnou do uší a použitá technologie ANC, jež napomáhá redukci okolního hluku, zajistí vyšší zážitek z poslechu.
 
 
Jako headset 
I HBS-800 poslouží jako propracovaný headset k vašemu mobilnímu telefonu. Ovládací tlačítka jsou umístěna na rozšířených koncích „nákrčníku“ a dlužno podotknout, jsou tak podstatně dostupnější. Rovněž i tento model dokáže majiteli poslat do uší důležité info o stavu baterie či konektivitě, navíc umí i vibrovat, což prokáže například při příchozím hovoru či v případě, kdy od telefonu poodstoupíte na tak velkou vzdálenost, že hrozí přerušení Bluetooth propojení. Mně se to stalo v bytě na vzdálenost cca 9 metrů, což považuji za dostatečnou vzdálenost pro relativně svobodný pohyb po bytě a poslech muziky. A pokud vás u předchozího modelu zaujala možnost čtení příchozích zpráv přímo do uší, i tato sluchátka vám vaši touhu splní. 
 
Čistě a ostře 
Zvuk linoucí se ze sluchátek do uší je na špičkové úrovni – kodek aptX zajišťuje zvuk v podobné kvalitě jako při poslechu CD i při propojení přes BT. Charakterizovat jej lze jako čistý a především ostrý, přičemž vyšší tóny jsou bohatě vykresleny. Nenalezl jsem žádný důvod k nespokojenosti. Specifikace produktu udává 10 hodiny výdrže při plné funkci a nějakých 500 hodin pohotovostního režimu. 
LG opět dokazuje, že patří mezi přední výrobce audio strojků. Obě novinky lze považovat za hodně podařené kousky. HBS-600 je ideální pro domácí využití (i když na cesty si je samozřejmě vzít můžete také), HBS-800 jsou dokonalými sluchátky na pobyt mimo domov, na cesty, sport, prostě pohyb. A u obou oceníte jejich proměnu v takřka dokonalý headset k mobilnímu telefonu. 
 
 
LG GRUVE HBS-600 (2 200 Kč) a LG TONE ULTRA HBS-800 (2 750 Kč)
Rivalové: Sony MDR-RF865RK (2 399 Kč); Bose AE2w Bluetooth (6 990 Kč)
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑