Multimédia

Publikováno 27. září 2014 | Jan Lodl

0

„Mobilofoťák“ podruhé a lépe

Fotografické funkce jsou u dnešních chytrých telefonů naprostou samozřejmostí. S loňským modelem S4 Zoom (S&V 8/13) ovšem Samsung dovedl na reálný trh ideu, o niž se před ním pokoušel již Panasonic, Emgeton a další. Vyrobit fotoaparát, který umí také telefonovat (a spoustu dalších věcí). Základem se stala jeho řada chytrých fotoaparátů Galaxy Camera. Na rozdíl od předchozí generace již typové označení nesměruje k aktuálně nejlepšímu modelu nabídky S5, ale byla pro něj vytvořena nová produktová řada K. 
 
Mírný pokrok 
Asi největší slabinou předchozího modelu S4 Zoom byly velké rozměry, zejména objektiv trčící trvale z těla přístroje, což znesnadňovalo nošení v kapse. U modelu K Zoom již tomu věnovali designéři mnohem více pozornosti, v klidovém režimu vystupuje kolečko s objektivem nad zbytek přístroje jen velmi mírně. Pořád se sice jedná o pořádného cvalíka s tloušťkou 17 mm, do kapsy se však už směstná o něco snáze. 
Objektiv se vysune z těla teprve v okamžiku, kdy aktivujete fotoaparát. Stejně jako u předchozího modelu je dispozici desetinásobný optický zoom, zmizela ale možnost ovládání prstencem na zadní straně. Vše se nastavuje tlačítky pro ovládání hlasitosti. Když už je řeč o vylepšeních, musíme přidat ještě jednu drobnost. Ke xenonovému blesku přibyla i přisvětlovací LED, jež se hodí při natáčení videa, ale jako u ostatních telefonů poslouží i coby svítilna 
 
Fotografa potěší 
V těle se ukrývá obrazový snímač BSI CMOS o rozměrech 1/2,3", který nabídne maximální rozlišení 20,7 Mpix (5248 × 3936 bodů) při světelnosti F3,1–6,3, což naznačuje, že samotný objektiv se oproti modelu S4 Zoom příliš nezměnil. V kombinaci s novým čipem jsou ale výsledky subjektivně o něco lepší než u předchůdce. Samozřejmě, K Zoom je stále kompaktní přístroj, ale i pro náročnějšího amatéra je tento aparát dalším argumentem proč stačí nadále nosit „jen“ fotící mobil. 
Vyvážení smartphonu je pro mě subjektivně o něco horší než u předchozího modelu, užší zaoblené tělo padne do ruky o něco hůře. Patrné je to v okamžiku, kdy se pokusíte nastavit zoom: klávesy jsou relativně malé a prsty z nich snadno kloužou. Naopak spoušť je umístěna dobře, její tlačítko je o něco větší než ostatní a díky tomu se ovládá dobře. 
Další možnost skrývá ovládání dotykem na displej. To u dnešních fotomobilů už bývá samozřejmostí, ale K Zoom nabízí ještě jedno velmi příjemné vylepšení. Nejenže můžete dotykem zaostřit na konkrétní místo snímku, a tím si usnadnit sestavení kompozice, ale zároveň lze přetáhnout roh zaostřovacího rámečku a nastavit měření expozice na jinou část snímku. To velmi výrazně rozšiřuje možnosti, jež máte k dispozici při focení záběrů v obtížných světelných podmínkách. 
 
Režimů? Neomezeně 
Snímky si zaslouží ocenění především za velmi dobré podání barev, celkovou ostrost a dobrou kresbu. Občasné slévání tmavých partií, které bylo patrné u předchozího modelu, sice zůstává, ale je méně výrazné. Skutečně dobrých výsledků dosahuje K Zoom v makrofotografii, a pokud rádi fotíte přírodu, budete patrně nadšeni. 
Příjemným překvapením jsou také interiérové snímky, kdy se naplno uplatní zejména xenonový blesk. Drobnou slabinou je snad jen vyvážení bílé, které nezafunguje vždycky úplně dokonale. Projeví se to zejména v podvečer či za horších světelných podmínek. Vyplatí se proto přidat si manuální vyvážení bílé mezi rychlé volby. 
Velmi dobré výsledky podává Galaxy K Zoom také při natáčení videa v rozlišení Full HD při 60 fps. Při snímání videa nejsou k dispozici v podstatě žádná nastavení, je možné používat jen přisvětlení a také plynulý zoom. Pokud jej budete využívat, rozhodně se vyplatí aktivovat si funkci Tichý zoom, pak pohyb objektivu záznam vůbec neruší. Výsledná nahrávka se kvalitou řadí mezi naprosto nejlepší na aktuálním mobilním poli. 
Výraznější proměnou k lepšímu prošlo i uživatelské rozhraní, které uspokojí jak začátečníka, tak pokročilého fotografa. Zajímavou vychytávkou je možnost přidat si do levého sloupce na základním displeji vybraná nastavení, jež používáte nejčastěji. Přepracován byl také přístup k fotografickým režimům, ty jsou nyní zobrazeny v dolním řádku a jejich přepínání je pohodlnější. Místa je tu pro 11 funkcí, v základu jich ale telefon nabízí 29, uživatel si může samozřejmě vybrat jen ty, které zde chce mít. automatický můžete samozřejmě zvolit také že u přehrávaných videí není možné kdy budete není (díky použitému typu podsvícení) využívat rychlou síť LTE. 
 
Samozřejmostí je plně manuální režim umožňující plnou kontrolu nad snímkem. V tomto režimu můžete určit expoziční čas v poměrně širokém rozsahu od 1/2000 do 13 s. Clonu ale telefon dovolí vždy jen v krajních hodnotách světelnosti, podle aktuálního nastavení zoomu. Ručně lze také nastavit ISO. Pokud ses nastavováním nechcete zatěžovat, můžete samozřejmě zvolit také automatický k dispozici je také třeba režim HDR, západ slunce a mnoho dalších.
 
Ale to ještě není všechno, ve fotoaparátu najdeme také režim ProSuggest. Ten umožňuje stáhnout sl další fotografické režimy on-llne z obchodu Pro Suggest Markét. V současnosti je jich k dispozici okolo stovky, další mohou přidávat uživatelé. V podstatě tak může vzniknout neomezené množství fotografických režimů. Pro pokročilé uživatele je ale důležité, že sl mohou vytvořit vlastní nastavení pro situace, které fotografují často.
 
Vlastní procesor
U kombinace více přístrojů do jednoho může být slabinou hardwarový výkon. Tomu se snažil Samsung tentokráte jednoznačně zabránit a do smartphonu osadil vlastní hybridní procesor, který má celkem šest jader. Čtyři jádra jsou přitom využívána běžně, další dvě jsou zapnuta jen v případě potřeby. V kombinaci s 2GB pamětí RAM je výkon Samsungu opravdu velmi dobrý. Spotřebu se přitom podařilo udržet v rozumných mezích a telefon vydrží přibližně dva dny běžného užívání. A to dokonce I v případě, kdy budete využívat rychlou síť LTE.
 
FOTOMOBIL SAMSUNG GALAXY K ZOOM: 12 990 Kč
Rivalové: Nokia Lumia 1520 PureView (14 246 Kč); LG D855 G3 (14 990 Kč)

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑