Hifi

Publikováno 4. října 2014 | Pavel Víšek

0

Silní kentauři

Pohyb v katalogu značky AQ přinesly před několika roky měniče tchajwanské firmy Lyeco, které přeskupily síly v jednotlivých řadách. Série Kentaur dnes už nenabízí tolik modelů, ty zato už míří svými zvukovými kvalitami výš. Jediné provedení podsaditých sloupků Kentaur 655 sází na dobrou tradici: pravá jasanová dýha ošetřená černým polomatným lakem zčásti zachovává texturu dřeva. Stejnou barvu má také průzvučná tkanina odnímatelných ochranných rámečků, aretovaných u každé soustavy čtyřmi plastovými kolíky. Jediný designový prvek představují zkosené hrany čelních stěn. 
 
Pevné kabinety 
Základní stavební materiál tuhých ozvučnic, jež každá s vnitřním objemem 47 litrů váží skoro 20 kg, tvoří dřevotřískové desky o tloušťce 18 mm, čelní stěny však navíc disponují sendvičovou konstrukci a s přidanou MDF deskou zesílily na 30 mm. Geometrie kabinetů je pravoúhlá, ale nebezpečí vzniku vnitřního stojatého vlnění eliminuje zatlumení tvarovaným („akustickým“) molitanem. Do výšky jednoho metru mají soustavy rezervu 11 cm, takže s rozložitým půdorysem, který nemá daleko ke čtverci, vykazují velmi dobrou stabilitu. Osa vysokotónového měniče 82 cm od podlahy většinou odpovídá rovině uší sedícího posluchače průměrné postavy; nejenom pro drobnou korekci výšky lze doporučit dokoupit si výškově polohovatelné hroty, jež zvuk zvláště v basech „zpevní“, v příslušenství však chybějí (v e-shopu značka AQ nabízí třeba kvalitní německé hroty Analogis Spikes, s nimiž skříně povyrostou skoro o 4 cm a pro pár soustav znamenají investici 998 Kč). Tweeter s poddajnou kalotou z impregnovaného textilu o průměru 25 mm doplňují tři měniče s polymerovými kónickými membránami, zesílenými středovými kopulkami, které jsou ke košům uchyceny pryžovými vlnkami s velkým zdvihem: středotónový (o 133 mm) a tandem hlubokotónových (o 203 mm). Magnetické obvody kónických reproduktorů jsou feritové. Na čelním panelu bezprostředně nad základnou ústí široký bassreflexový otvor, což soustavy Kentaur 655 zvýhodňuje při výběru do menších poslechových místností, protože nepotřebují minimálně půlmetrový odstup od zadní stěny. 
 
Všechno jak má být 
Elektrické pasivní výhybky jsou pro tweeter a hlubokotónové reproduktory v zapojení 2. řádu (s poklesem -12 dB/oktávu), u středotónového reproduktoru jde o zapojení 1. řádu (s poklesem -6 dB/oktávu). Výhybky obsahují kvalitní prvky, vnitřní kabeláž je provedena firemními vodiči solidně dimenzovaného průřezu. Spoje jsou pečlivě propájené, takže zde nenarazíme na „fastony“ (nasouvací konektory), které mají větší přechodový odpor. K propojení se zesilovačem slouží pár pozlacených šroubovacích terminálů, jež akceptují holé vodiče i banánky. Soustavy se jmenovitou impedancí 8 ohmů vykazují nadprůměrnou citlivost 91 dB/W/m, což je deleguje i do sestav se zesilovači, které nemají větší výkonovou rezervu. Pokud je tomu právě naopak, s šumovým (trvalým) příkonem 110 W jsou ve většině domácích aplikací prakticky nezničitelné, navíc krátkodobě si nechají líbit více než dvojnásobek a nikoli náhodou na ně značka AQ poskytuje pětiletou záruku. 
Soustavy AQ Kentaur 655 charakterizuje víceméně vyvážený projev přes celé přenášené pásmo. Devízou jsou především plné, přesné i dynamické basy ve velkém objemu, které se spouštějí skoro až k nejhlubší oktávě, ale ze zvukového obrazu nevyčnívají. Dobře prokreslené střední pásmo nemá nouzi o detaily a výšky jsou čisté, byť poněkud důraznější. Robustní sloupky se hodí nejenom ke stereofonní aparatuře, ale uplatnění najdou i v domácím kině, kde se v konfiguraci 5.0 docela dobře obejdou i bez podpory subwooferu.
 
AQ KENTAUR 655: 14 500 Kč
Rivalové: Jamo C 607 (19 990 Kč)
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑