Audio

Publikováno 3. prosince 2014 | Miroslav Werner

0

Velké HD v malé bedně

Zadání je tedy jasné. Potřebujeme systém, který bude hrát pokud možno co nejkvalitněji z digitálních zdrojů, poradí si i s digitálem ve vysokém rozlišení (ideálně nekomprimovaný FLAC 96–192 kHz/16–24 bitů), nebude se zbytečně pouštět do experimentů nad dva kanály (neboť zkrátka máme jen dvě uši a málo místa) a také nám dovolí propojit se s datovou dálnicí dneška i zítřka (tedy internetem) a jejími domácími nájezdy a sjezdy (tedy LAN pevnou, či Wi-Fi sítí v našich domovech). To celé by nemělo být moc velké a musí to hlavně pěkně hrát. A když už o tom byla řeč, mělo by si to přece jen poradit i se stárnoucími optickými médii. Máte to?

MAP-S1 přichází
Jedním z horkých kandidátů na tohoto HD audio společníka může být novinka ze stáje Sony, konkrétně model MAP-S1. Ve skvěle zpracované a slícované kovové skříni se nachází kromě samotné chytristiky tahající za síťové digitální formáty i CD mechanika. Ta je vybavena štěrbinovým podáváním, takže nijak neruší čelo přehrávače, jemuž dominuje velký VFD displej (příbuzná řada HAP nabídne dokonce barevný displej se zobrazením alb, CD mechaniku však mění za 500GB vestavený pevný disk). Kromě CD je uvnitř ještě tuner.

Kam se připojím…
Možnosti konektivity jsou obrovské – pokrývají v podstatě vše, co nás může doma, ale i na cestách v oblasti digitálního zvuku a zdrojů potkat. MAP-S1 lze integrovat do domácí sítě, a to jak pomocí pevného rozhraní ethernet, tak přes vestavěnou Wi-Fi kartu (s kloubovou externí anténou). Podporovány jsou AirPlay a DLNA služby, na své si tak přijde i několik nesmiřitelných počítačových táborů. Není tak problém přehrávat z domácích serverů (NAS). K dispozici jsou dva USB porty, jeden přední (sloužící i pro nabíjení), zadní typu B pak pro připojení celého přehrávače jako vychytané externí zvukovky k PC (odpadají tím jakékoliv problémy s galvanickými smyčkami, vše si řeší MAP-S1 uvnitř vlastními převodníky. Tomu, kdo dává přednost hraní z mobilních zařízení, vychází Sony vstříc pomocí NFC a Bluetooth komunikace. Přes síť lze pochopitelně i stahovat nutný upgrade firmwaru, aniž bychom se museli obtěžovat s vypalováním ISO CD či nahrávat jednotlivé soubory na flashdisky.

Nezapomínejme na analog
Kromě digitálního streamu nabídne MAP-S1 i analogový FM a AM tuner, dovolí připojit třeba i SACD nebo BD přehrávač, ale osazen je i linkovým výstupem. Koncový zesilovač dopravuje do reprosoustav 2× 50 W RMS výkonu. Podrobnosti o koncovém stupni neznáme, předpokládáme však třídu D, která se v posledních několika letech dokázala vymanit z povzdechů „ach digitál“ až po dojem, ze kterého (nejen s ohledem na rozměry) si můžeme i sednout na zadnici. Nejinak je tomu u Sony MAP-S1 a pokud chcete provozovat systém, tak, jak to zamýšleli designéři, můžete dokoupit ještě reprosoustavy SS-HW1 s výškovým repro na horní hraně a 13cm basovým repro MRC.
HD minisystém Sony si poradí se soubory MP3 a WMA v běžných datových tocích a rozlišením na úrovni CD, jeho hlavní výhodou pro příznivce digitální hudby nezávislé na úložném médiu představuje kompatibilita s FLAC a DSD soubory. Ty lze legálně (či nelegálně) pořídit na internetu ať už v hudebních on-line obchodech, nebo cestou právně méně vhodnou. S takovým zdrojem se MAP-S1 posouvá na další level poslechu, přidává slyšitelně na prostoru, zpřesňuje rozlišení jednotlivých nástrojů a téměř se blíží až k dokonalému přednesu SACD či DVD/ BD Audio (k tomu však potřebuje také odpovídající reprosoustavy). Nekoná se žádné pouťové přebasované představení. Zvukové podání je vyrovnané až monitorové, silné konce však dokážou sáhnout na samé frekvenční dno, je-li to u bicích či třeba kontrabasu zapotřebí. Vokály jsou (samozřejmě v závislosti na nahrávce) příjemně syrové, odhalují nejednu zpěvákovu slabinu (např. sykavky). Chtělo by se mi říct, že je systém audiofilský, což sice na jednu stranu není, na stranu druhou však vidíme pečlivost v každém detailu (a také ji tam slyšíme).

 
Je libo vstoupit na síť, kde máme uložena všechna stárnoucí CD, nejlépe v nějakém nekomprimovaném formátu? Nabízí se připojení přes Wi-Fi i ethernet, v neposlední řadě není problém mít hudební soubory na notebooku (MAP-S1 k němu připojíme USB kabelem) či na USB úložišti.
 
 

CD/HD MINISYSTÉM SONY MAP-S1: 21 690 Kč
Rivalové: Pioneer SX-P1+PD-P1 (17 990 Kč)

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑