Audio

Publikováno 9. prosince 2014 | Pavel Víšek

0

Těžká váha

Jak je u sérií reprosoustav napříč různými značkami obvyklé, i z jednotlivých modelů řady Largo lze kompletně ozvučit komponentové domácí kino. Největší zájem však vyvolávají vícepásmové podlahovky, doplňující v obýváku stereofonní aparatury. Výjimkou z nepsaného pravidla nejsou ani soustavy Largo 130, jež zaujmou už nebývalou hmotností 22,1 kg. Konkurence v základní kategorii má totiž hranici 20 kg ve většině případů za nepřekonatelnou. Že subtilnější ozvučnice svými vibracemi a kmity přispívají k vyšší hodnotě neharmonického zkreslení (laicky řečeno „hezky duní“), o tom není pochyb. Konstruktér soustav inženýr Karel Toman nic nepodcenil, ostatně vývoj celé řady zabral karvinské společnosti více než rok. Efektní povrchová úprava kombinuje vinylovou imitaci mořené třešně na bočnicích a zadních stěnách se strukturovanou fólií, kterou na pohled nerozeznáme od černé koženky. Ochranné odnímatelné rámečky v horní části čelních stěn aretují plastové kolíky.

Nezvučné ozvučnice
Základní stavební materiál tuhých kabinetů tvoří MDF desky o tloušťce 20 mm a celou konstrukci zpevňují další výztuhy i příčka, která odděluje samostatné komory středovýškové sekce měničů a podpůrného hlubokotónového reproduktoru (obě mají vlastní bassreflexové nátrubky, první ústí vzadu, druhý vpředu dole). Čelní stěna se směrem k základně mírně svažuje, což vyrovnává fázové posuvy velkých kónických měničů vůči tweeteru a rozbíjí pravoúhlou geometrii kabinetu – tím je eliminováno riziko vzniku vnitřního stojatého vlnění a mimo to je ozvučnice uvnitř zatlumena speciálním akustickým materiálem. Zmínit je třeba i zaoblené hrany bočnic: tento prvek není samoúčelný, ale minimalizuje vzniklé difrakce. Vzhledem k sympatické ceně soustav potěší ve výbavě osm odhmotňovacích nožek, na něž na dolních stěnách základen pamatují masivní lůžka se závity M8 v rozích. Veškeré měniče pro soustavy Largo si Dexon nechává zakázkově vyrábět na Tchaj-wanu, kde má dokonce i vlastní výstupní kontrolu. Tweeter (ø 25 mm) s hedvábnou kalotou doplňují dva reproduktory (ø 165 mm) s kónickými polypropylénovými membránami, které jsou ke košům uchyceny dobře zatlumenými polygumovými závěsy; oba měniče se podle své funkce na první pohled odlišují, horní středobasový má ve střední části membrány pohyblivý fázový difuzor, který optimalizuje jeho vyzařovací charakteristiku v pásmu středních kmitočtů, dolní hluboko tónový si vystačí s obvyklou zpevňující prachovkou. Magnetické obvody všech reproduktorů jsou feritové.

Citlivé a dostupné
Pasivní elektrické výhybky pracují s dělicím kmitočtem 3900 Hz, podpůrný „basák“ přizvukuje až do 580 Hz. K připojení soustav k zesilovači slouží dva páry pozlacených šroubovacích svorek, které najdeme v plastovém subšasi kousek nad základnou; po odstranění zkratovacích spojek umožňují bi-wiring či dnes už možná častěji bi-amping a poradí si i s kabely zakončenými banánky. Výbornou zprávu představuje nízká jmenovitá impedance (4 ohmy) ruku v ruce s vysokou citlivostí (92 dB/W/m), protože vzhledem k ceně soustavy nejspíše doplní integrované zesilovače základní třídy, jež větší výkonovou rezervou neoplývají. Uváděný kmitočtový rozsah zahrnuje i druhou nejhlubší kontra oktávu, ale tato informace má bez tolerančního pásma nižší vypovídací schopnost. To samozřejmě neznamená, že by hlubší basy ve zvukovém obrazu chyběly: nabízejí se v přiměřeném objemu, nadto poměrně přesné. Střední pásmo je do detailu prokreslené a výšky čisté i dostatečně transparentní, byť vystupují poněkud do popředí. Velmi dobře je zobrazený i prostor nahrávek. Soustavy Largo 130 představují povedenou dvouapůlpásmovou konstrukci a mezi cenově srovnatelnými soustavami mají konkurenci velmi omezenou.

DEXON LARGO 130: 11 990 Kč
Rivalové: Heco Music Style 500 (16 990 Kč); Wharfedale Diamond 155 (16 490 Kč)

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑