Audio

Publikováno 12. ledna 2015 | Miroslav Werner

0

Čtyři kila v jedné skříni

Takovým je právě Panasonic SC-BTT505, kompaktní kino, opatřené šesti reprosoustavami (počítaje v to subwoofer). Jak počet, tak konstrukce a vzhled reprosoustav vycházejí z rozumné úvahy, že napěchovat v dnešní uspěchané krizové době někam více než tuto základní šestici je obtížné, přitom si divák zaslouží kvalitní prostorový poslech. Ten by mu měly poskytnout reprosoustavy, které se drží zlatého pravidla, nastaveného kdysi dávno systémem Dolby Digital AC-3: všechny reprosoustavy, jak hlavní, tak efektové, by měly být pokud možno zcela shodné. To se lehko řekne, ale hůře provede, přesto se s tím u Panasoniku vypořádali. Výsledkem jsou čtyři sloupové reproboxy, opatřené čelem z tuhého hliníku a o výšce o něco málo větší než půl metru. Díky tomu mohou být snadno umístěny na vyvýšenou poličku, či podél televizoru. Zcela shodný nemůže být pochopitelně centrální reprobox, neboť by se k zobrazovači těžko umisťoval. Ten je tedy orientován horizontálně, má však obdobnou litráž a shodné uspořádání měničů.

Není koncák jako koncák
Subwoofer je pasivní, což je možná s ohledem na poměrně slušně vybavené kino škoda, cílí se tu však na zákazníka, který nechce příliš experimentovat. Poměrně neobvyklá impedance soustav, 3 ohmy, vychází jednak z použitých měničů, jednak to digitálnímu zesilovači, který by měl být schopen dopravit až 200 W do každého kanálu, poměrně svědčí (digitální koncové stupně obvykle nabídnou extrémní výkony při nízkém, často i nesymetrickém napájení). Uváděno je relativně vysoké zkreslení, až 10 % THD, musíme si však uvědomit, že třeba highendovou obcí vychvalované elektroniky pracují často s řádově nižšími výkony při stejním zkreslení. Zkrátka a dobře, all-in- -one sestavy nejsou audiofilské, musí však zahrát obstojně jakýkoliv žánr a nesmějí se klepat strachy před nějakou tou střelbou, výbuchy, řevem dinosaura či efektním zaklapnutím neprůstřelných dveří mafiánského vozu. Když k tomu, právě jako Panasonic, dokážou odehrát s přehledem popovou i rockovou hudbu, a navíc neurazí příznivce žesťů a smyčců, tím lépe. Díky digitálním výkonovým obvodům se pak povedlo celou výkonnou centrálu „vecpat“ do velmi pohledné, malé skříně s překvapivě nízkou hmotností.

Kolik pixelů dáš
Pětsetpětka vychází obvodově z nejmodernějších firemních 3D Blu-ray přehrávačů a tak není divu, že kvalita obrazu je značně nadstandardní, subjektivně prostá digitálních artefaktů a jiných šumových projevů, a ční proto vysoko nad obvyklými all-in-one systémy. K tomu musíme připočíst již zmíněnou funkci upscaleru do 4K rozlišení. Nejedná se pochopitelně o plnohodnotný 4K obraz, je však možné, že se díky postupným upgradům firmwaru dočkáme stále kvalitnějšího obrazového výstupu. Panasonic SC-BTT505 dokáže i z obyčejného televizoru díky svým síťovým a streamovacím funkcím vykouzlit v podstatně plnohodnotnou Smart TV. Kromě 4K rozlišení umí Panasonic na výstupu i další kouzla, je schopen běžnou 2D videonahrávku konvertovat v reálném čase na stereoskopický 3D obraz, přičemž se, alespoň subjektivně, nejedná o primitivní efekt přidané prostorové hloubky, ale algoritmus pracuje přinejmenším s konturami či dokonce celými objekty. Výsledný efekt sice není ohromující, ale příjemný a dostatečně přesvědčivý.

Na síť a ještě dál
Nebyl by to moderní AV přístroj, aby nenabídl síťové funkce. Mezi ty základní lze jmenovat DLNA, k dispozici je i Bluetooth streaming  a dokonce vestavěná síťová „karta“. Nezapomnělo se ani na analogové vysílání – k dispozici máme FM tuner se základními RDS informacemi a 30 předvolbami. Kompatibilita s nejrůznějšími videoformáty je nadstandardní – Panasonic se nezalekne Xvidových kontejnerů, případně MKV HD souborů, je schopen korektně zobrazit i titulky. Pro zvukové fajnšmekry je kromě obvyklých kompresních ztrátových algoritmů MP3 a AAC k dispozici i bezeztrátový FLAC s vysokým rozlišením. To vše jak z optických médií, tak z USB portu. Je škoda, že přehrávač není osazen čtečkou SD karet, ta vévodí světu digitální fotografie a před několika málo generacemi nemilosrdně obsadila i segment turistické třídy HD videokamer. Vaše fotografie a videonahrávky ve 4K rozlišení byste si tak mohli přehrávat výrazně jednodušeji.
 

Zadní panel hlavní jednotky sice vypadá stroze, nabízí však vše potřebné. Chvályhodné jsou především šroubovací svorky pro kabely reprosoustav, odpadá tak poměrně častá, nešťastná nutnost připojit pouze určené repro přes firemní koncovky. Kromě toho jsou k dispozici dva HDMI vstupy (např. na herní konzoli či satelitní přijímač) a jeden výstup, doplněné SPDIF a analogovým vstupem.

 

PANASONIC SC-BT T505: 16 990 Kč

 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑