Audio

Publikováno 18. ledna 2015 | Pavel Víšek

0

Nová klasika

V řadě, jejíž nekrácené jméno zní NEO Xavian, najdeme včetně subwooferu čtyři reproduktorové soustavy. Z nich lze zkompletovat ozvučení domácího kina, ale sloupky NEOX2 a právě kompaktní monitory NEOX1 zamíří možná častěji do stereofonních sestav. Všechny modely spojuje pravoúhlá geometrie s čistými liniemi, což vedle textury dřeva u ručně dýhovaných kabinetů směřuje pozornost na samotný zvuk, který je sumou zkušeností konstruktéra a designéra Roberta Barletty. Šest provedení nabízí paletu pro každý interiér: vybírat lze mezi dýhami z javoru, třešně a ořechu v laku čirém polomatném i černém (nero) a bílém (bianco); verzi rosso passione (za příplatek 2 700 Kč) umocňuje výběrová, červeně mořená ořechová dýha, ošetřená opět dokonale rovnou vrstvou polomatného transparetního laku. Průzvučná tkanina u odnímatelných ochranných rámečků, jež aretují magnety, je vždy černá. Soustavy vyrábí manufaktura v Hostivici u Prahy, a jak je u značky Xavian dobrým zvykem, jejich řemeslné zpracování je mimořádné. Opravdu krásná truhlařina.

Jako skála
Velice tuhé ozvučnice tvoří MDF desky o tloušťce 22 mm. Nebezpečí vzniku stojatého vlnění uvnitř kabinetů pravoúhlé konstrukce eliminuje zatlumení vatelínem. Vibracím odolává také hliníková trubice bassreflexového rezonátoru, která ústí na zadní stěně. Zde též najdeme pod samolepicím typovým štítkem pár robustních šroubovacích terminálů vlastní produkce, do kterých lze připojit reproduktorovou kabeláž zakončenou jak holými vodiči, tak banánky i vidličkami. V osazení soustav NEOX1 najdeme zakázkově vyráběné tweetery vlastní konstrukce s impregnovanými hedvábnými kalotami o průměru 26 mm, poháněné feritovými magnety s měděnými zkratovacími kroužky, jež vylepšují jejich vodivost. Středobasy o průměru 150 mm představují zakázkově modifikované typy z katalogu dánské značky Scan-Speak: pohon kónických membrán z impregnovaného papíru, jež dostaly měkké středové vrchlíky, zajišťují feritové magnety s obdobnými zkratovacími kroužky jako u tweeterů; koše spojují s membránami pryžové závěsy s dobře kontrolovaným zdvihem.

Skvělý audiotuning
Pečlivě vyladěné elektrické výhybky pracují s dělicím kmitočtem 2500 Hz v zapojení 2. řádu (s poklesem −12 dB/oktávu); v jejich obvodech najdeme zakázkově vyráběné svitkové kondenzátory a vzduchové cívky, takže fázové posuny signálu jsou zanedbatelné. Charakteristickou citlivostí představují soustavy NEOX1 standard, při jmenovité impedanci 4 ohmy je spolehlivě vybudí skoro každý integrovaný zesilovač, i když jeho větší výkonová rezerva bude určitě přínosem. Jak jsme už zmínili, střídmý design kabinetů nerozptyluje při poslechu – a máme opravdu co poslouchat! Muzikální projev s čistým a transparentním zvukem napříč celým přenášeným pásmem odpovídá ideálu, jaký známe i z vyšších modelů značky Xavian, což můžeme vztáhnout i na zobrazení prostoru nahrávek. Výšky mají průzračně otevřený charakter, střední pásmo nás neošidí o nejjemnější detaily a basy jsou přesné, navíc v objemu, který při vnitřním objemu kolem sedmi litrů mile překvapí. Ale nejde pouze o vyšší basy, protože uváděné toleranční pásmo je náležitě úzké a v reprodukci nechybí ani tóny z reprezentativně zastoupené (druhé nejhlubší) kontra oktávy. Audiofilové mají tu čest s dalšími malými soustavami velkého zvuku, které si v hudebních žánrech nevybírají.

XAVIAN NEOX1: 26 990 Kč
Rivalové: Phonar Veritas M4 Next (25 990 Kč)

 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑