Multimédia

Publikováno 22. února 2015 | Jan Lodl

0

S, nebo bez?

Různé „Mini“ varianty od svých špičkových modelů začali po vzoru Samsungu uvádět všichni výrobci. Není to od nich tak úplně férová hra. Tyto kousky nejsou jen menší rozměry, ale výrazně se liší i hardwarově. Takže ačkoli se nám to snaží výrobce označením tak trochu naznačit, se špičkovým modelem nemívají mnoho společného. Model LG G3s je toho typickým příkladem – hardwarově se jedná o naprosto odlišný smartphone s jiným displejem, menší pamětí i odlišným procesorem a grafickým čipem.

To nutně neznamená, že G3s je špatný telefon, dokonce mu nechybí ani stavová dioda, jež poměrně často padne jako oběť na ekonomický oltář u menších modelů. Jeho výbava je solidní a pro běžného uživatele rozhodně dostatečná. Ostatně, ještě před nějakou dobou by podobně vybavený mobil patřil na úplnou špičku. Jenže nároky doby rostou. Takže berete raději G3 se s, nebo bez s?

Hardware
V srdci obou přístrojů tepe čtyřjádrový procesor, jen v případě modelu G3s na poloviční frekvenci. Jde o Cortex-A7 taktovaný na 1,2 GHz, v modelu G3 je novější Krait 400 s taktem 2,5 GHz. Slabší je i grafický čip Adreno 305 a G3s má jen 1 GB paměti RAM. Právě to je asi největší hardwarová slabina, 1GB paměť je na Android 4.4.2 (KitKat) spíše dolní hranice. Jinak je však telefon celkem svižný, snad jen při přechodu na úvodní obrazovku při zavření aplikace se objeví malé zadrhnutí, které se u G3 nekoná. Není to ale nijak závažné omezení. Běžný uživatel bude zřejmě s výbavou G3s spokojen, reakce uživatelského rozhraní jsou svižné a aplikace běží bez problémů. Do G3 by měli investovat především mobilní nadšenci, již musí mít vždy to nejlepší, a pak velmi nároční uživatelé, kteří mají v telefonu opravdu hodně aplikací a využijí větší operační paměť. Ostatní budou zřejmě spokojeni i s levnějším modelem.

Verdikt: Stačí G3s


Baterie
Na rozdíl od módy integrovaných baterií mají oba přístroje odnímatelný zadní kryt a akumulátor přístupný. V G3s je LiIon baterie s kapacitou 2540 mAh, což je o 460 mAh méně než u G3. Ten je však zároveň hardwarově náročnější, takže výsledná výdrž je u obou přístrojů takřka shodná, pouze G3s postrádá senzor pro automatickou regulaci jasu, který může snížit spotřebu. Oba přístroje vydrží i při větší zátěži přibližně dva dny, při běžném užívání asi o den déle. To je na současné smartphony velmi slušná hodnota. Přes větší baterii nevydrží G3 o mnoho déle, takže kvůli silnější baterii G3s rozhodně neškrtejte ze seznamu.

Verdikt: Stačí G3s

Fotoaparát a video
Fotoaparát G3 patří k tomu nejlepšímu na trhu, k čemuž výrazně pomáhá laserové ostření. U G3s se rozlišení čipu zmenšilo na 8 Mpix a ubyla také jedna přisvětlovací dioda. Chudší je také nabídka fotografických režimů, u modelu G3s najdeme jen automatický režim a panorama. Oba telefony nabízejí automatický HDR režim. I tak jsou obrázky z G3s poměrně slušné, ale pochopitelně zejména v prokreslení detailů za větším bratříčkem zaostává. Jedním z velkých trumfů G3 je natáčení videa v UHD v režimu 2160p při 30 snímcích za sekundu. U modelu G3s se musíme spokojit se standardním HD, tedy 1080p, opět při 30 snímcích za sekundu. Zatímco videa z G3 jsou opravdovou špičkou, záznam z G3s je spíše průměrný, maximálně mírně nadprůměrný. Patrná je především nižší celková ostrost, a také podání barev není natolik věrné jako u vyššího modelu. Pokud s telefonem hodně fotíte a natáčíte video, určitě si připlaťte za G3, rozdíl je opravdu patrný. Nicméně pro sdílení na sociálních sítích nebo zasílání přes internet výkony G3s bohatěji postačí.

Verdikt: Vyberte raději G3

Hudba a video
Zřejmě nejvýrazněji si uvědomíme rozdíl mezi oběma smartphony při práci s multimédii. Odlišnosti začínají u displeje – G3 nabídne dvojnásobné rozlišení a o půl palce větší úhlopříčku. Toho si ale při běžném zkoumání vůbec nemusíme všimnout. Oba přístroje jsou vybaveny IPS displejem, G3 nabízí TrueHD a kromě jemnější kresby také živější barvy. Přesto si při přehrávání videa rozdílu na první pohled povšimnete jen tehdy, pokud jsou telefony přímo vedle sebe. Pak jemnější obraz a živější barvy vyniknou. V ostatních případech ale G3s není třeba zatracovat.

Bohužel, G3s v základní výbavě nabízí jen běžné kodeky H.264 a MP4, naopak G3 přehraje téměř všechny formáty, které vás napadnou, včetně matrjošek (MKV). Podpora hudebních formátů je naopak totožná, takže ani G3s tak umí přehrávat FLAC. Hlasitý reproduktor obou mobilů patří k tomu nejlepšímu na trhu, jen škoda, že G3s chybí Dolby Mobile, které kvalitu reprodukce hudby příjemně vylepšuje. Pokud na telefonu hodně posloucháte muziku, a hlavně si pouštíte filmy, sáhněte raději po G3. Když pro nic jiného, tak kvůli větší úhlopříčce a lepšímu podání barev i hudebních tónů. Samozřejmě, pro občasné přehrání filmu na cestách postačí i G3s, jen si budete muset instalovat z Obchodu Play jiný přehrávač.

Verdikt: Vyberte raději G3

LG G3S (D722): 7 490 Kč
Rivalové: Samsung Galaxy G5 Mini G800 (9 190 Kč); Sony Xperia Z3 compact (11 990 Kč)

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑