Audio

Publikováno 2. března 2015 | Pavel Víšek

0

Všestranný kolibřík

Předchozí generace minisystémů z řady Colibrino nabízela základní verze CS-245BT s rozhraním Bluetooth a CS-255 s dokem pro strojky Apple, jež konektorem Lightning vycházel vstříc majitelům mladších modelů (dvojprofil přineslo S&V 10/13). Nový CS-265 zastřešuje výbavu obou verzí, sympatickou cenu platíme několika zjednodušeními, třeba rozhraním Bluetooth jen s podporou kodeku SBC nebo horším odstupem rušivých napětí u zesilovače, který však nabízí vyšší výkonovou rezervu. Vybírat můžeme z pěti provedení s pozměněnou paletou, která aktuálně zahrnuje černou, světle modrou, sytě červenou, bílou a žlutou (horní deska CD receiveru a průzvučné kryty soustav jsou u černého a červeného minisystému černé, u dalších tří ve dvou odstínech šedé). Nabídku brzy rozšíří minisystém CS-265DAB s tunerem pro příjem digitálního rozhlasu.

Společník i pro iPady
S kompaktní šířkou 215 mm CD receiver CR- 265 těsně míjí skupinu mikrosystémů a na vnitřním prostoru skříňka z plastových profilů (po obvodu s vysokým leskem, nahoře polomatných) získává svou větší hloubkou. Tmavé organické sklo přes bílý fluorescenční displej s bodovou matricí dole lícuje s podavačem svižné CD mechaniky, která načítá i disky CD-R/RW se soubory ve formátu MP3; ty lze přehrávat i z paměťových flashek díky portu USB, který po kabelu umožňuje přímé připojení strojků Apple a s výstupním proudem až 2,1 A uspokojí i energeticky náročnější iPady.
Na designově čistém čelním panelu jinak najdeme jen tlačítko pro obsluhu podavače CD mechaniky a sluchátkový výstup pro 3,5mm jack, protože devět ovládacích prvků je soustředěno v jedné linii hned za horní hranou: tlačítka vypínače, párování na platformě Bluetooth ve verzi 4.0, funkcí přehrávače i elektronické regulace hlasitosti najdeme v rámci kompletní nabídky na přibalené dálce. Uprostřed horní desky je integrována anténa technologie NFC (Near Field Communication) pro blízkou bezdrátovou komunikaci s kompatibilními zařízeními, takže třeba spolupracující chytrý mobil sem stačí jen položit. FM tuner má v paměti místo na třicet předvoleb a z funkcí RDS podporuje zobrazení názvu stanice (PS) a příjem textových zpráv (RT). Vestavěný zesilovač, který pracuje ve třídě D, dodává do šestiohmových soustav trvale výstupní výkon až 2× 20 W: to je proti starším generacím minisystémů Colibrino o 5 wattů v každém kanále víc, ale rezervu smysluplně využijeme jen ve špičkách, protože do velkých místností se CS-265 nehodí. Zvuk lze upravovat z dálkového ovladače tónovými korekcemi výšek a basů, které lze posílit i dvoustupňovým expandérem S(uper) Bass. S hodinami, které jsou pro případ výpadku elektrické sítě zálohované, nabízí minisystém služby i coby inteligentní budík a v režimu Sleep ho lze v přednastaveném čase také vypnout. Zadní panel obsahuje zásuvku pro napájecí šňůru, přípojku pro anténu, linkový vstup s poniklovanými konektorovými zdířkami cinch a čtyři pérové svorky pro připojení reprosoustav.

Šikovné dvoupásmovky
Kabinety magneticky stíněných dvoupásmových soustav D-T25, jejichž zatížitelnost už zohledňuje vyšší výkon zesilovače, tvoří výlisky z lesklého plastu se zaoblenými rohy a hranami, jež se směrem dozadu mírně svažují a s pravoúhlou geometrií zmizelo i nebezpečí vzniku vnitřního stojatého vlnění. Pod průzvučným, hustě perforovaným plechem je každá soustava osazena tweeterem s kalotou o průměru 20 mm a kónickým středobasovým měničem o průměru 100 mm; na čelní stěně ústí i bassreflexový nátrubek. Vzadu najdeme jen pár robustních pérových svorek. Mechanickou vazbu soustav s nábytkem omezují samolepicí plastové podložky, které najdeme v příslušenství se dvěma metrovými kusy měděné reproduktorové dvojlinky, odpovídajícími předpokládané stereofonní bázi. Minisystém nabízí čistý, kmitočtově vyvážený zvuk s dostatkem vyšších basů, které lze posunutím soustav blíž k zadní stěně ještě posílit. Stejně jako starší Colibrina i CS-265 najde uplatnění třeba ve studentském pokoji, kuchyni nebo ložnici, kde poskytuje zázemí chytrým telefonům všeho druhu.

ONKYO COLIBRINO CS-265: 6 990 Kč
Rivalové: Pioneer X-HM22 (7 290 Kč); Yamaha MCR-B142 (6 990 Kč)

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑