Audio

Publikováno 28. září 2015 | Petr Žák

0

Když se to umí

A že zřejmě jde o řešení problému, který uživatelé vnímají, dokládají docela solidní úspěch, jenž má tento komponent na trhu. Není tedy divu, že stále častěji projevují zájem o soundbary také firmy, které se na reprosoustavy dlouhodobě specializují. Příkladem může být i Soundtable domácí značky Acoustique Quality z Litovle.

Podlahovka ležící na boku
Hned na první pohled poznáte, že tady jde o trochu jiné pojetí, než u naprosté většiny zvukových lišt z produkce velkých značek. Zapomeňte na lehoučké a tenké plastové výlisky, nesoucí de facto „televizní“ reproduktory. Soundtable ze všeho nejvíc připomíná klasickou podlahovou reprosoustavu, kterou jsme položili na bok. I zde je ozvučnice vyrobena z dřevotřískových lisovaných desek opatřených imitací dýhy v černém provedení, mimochodem, nápodobou velmi kvalitní, která neurazí ani oko estéta. Avšak na rozdíl od většiny „podlahovek“ máme co do činění s aktivní soustavou, vybavenou vlastním zesilovačem (2× 50 W) a také rozmístění reproduktorů na pravé a levé straně odpovídá zamýšlenému stereofonnímu provozu. Soundtable opticky rozděluje středová část s elegantním krytem z černého syntetického skla, pod nímž se zobrazuje displej s modrými informačními diodami a zkratkami aktuálního stavu (např. „St By“, „OFF“), číselnými údaji o hlasitosti či korekcích. Najdeme zde také hlavní vypínač a dva ovládací knoflíky s označením pro hlasitost a přepínání vstupů, Volume, Input, které plní i další ovládací funkce (např. stiskem tlačítka hlasitosti systém vypnete do pohotovostního režimu, stisky opačného voliče vyvoláte nastavení výšek, basů a vyvážení sterea). Napravo a nalevo jsou pak shodné sekce reproduktorů tvořené výškovým a středobasovým měničem doplněnými vyústěními bassreflexu. Reproduktory jsou kryty odnímatelným rámečkem s klasickou černou tkaninou.

Bez HDMI, ale s „modrozubem“
Veškerá propojovací rozhraní jsou na zadní straně středové části soustavy. Tvoří je optický vstup pro digitální audiosignál z televizoru a dvojice analogových vstupů (v provedení cinch). To, pravda, není mnoho, minimálně průchozí vstup HDMI pro Blu-ray přehrávač či jiný komponent (satelitní přijímač, herní konzoli apod.) by se určitě hodil. Připojení zmíněných přístrojů tak lze řešit pouze analogovou cestou. Nijak se také nepočítá s přehráváním po síti či z externích disků. To ale vesměs měrou vrchovatou zvládají dnešní televizory, a jelikož právě ke spolupráci s nimi je Soundtable předurčen, absence multimediálních funkcí určitě není žádným fatálním problémem. Soundtable je zkrátka reprosoustavou k televizoru, nic více, nic méně.
Na jedno moderní médium však AQ nezapomíná – na mobilní telefony, potažmo tablety. Ty jsou stále častěji i úložištěm hudebních souborů (u náročnějších uživatelů i v bezztrátové podobě formátu FLAC), takže mohou posloužit i pro domácí poslech. Soundtable ho zprostředkovává obvyklým bezdrátovým připojením po Bluetooth. To funguje bezproblémově, pouze se pro navázání spojení mezi reprosoustavou a mobilním zařízením nejspíš neobejdete bez návodu, protože na to, že pro spárování je třeba stisknout na dálkovém ovladači audiosystému tlačítko „mp3“ nejspíše sami od sebe nepřijdete.
Dálkový ovladač je totiž „univerzálem“, který výrobce používá i pro další přístroje, takže na něm najdete i tlačítka („CD“, „DVD“, „AUX“, „TUNER“, „TAPE“, „PHONO“) zde bez funkce. Jinak ale lze tímto nevelkým ovladačem řídit hlasitost, přepínat čtyři vstupy (2× analogový, digitální Toslink a BT příjem), nastavit jas nápisů a diod zobrazovaných na displeji a také upravovat zvuk samostatným nastavením výšek a basů. A v neposlední řadě lze ovladačem řídit také přehrávání ze zmíněných mobilních přístrojů (to je možné samozřejmě řešit paralelně i z mobilu/tabletu).
Konstrukce reprosoustavy i její hmotnost (přes 16 kg) ji předurčují především pro postavení na nějakém stolku v prostoru pod televizorem. Původně jsem chtěl napsat, že instalace na zeď není možná, ale nakonec mě napadlo, že s pomocí konzolových držáků určených pro montáž polic (jaké mají v nabídce obchody typu OBI, Bauhaus či IKEA), by se i tento úkol dal zvládnout, a to i s ohledem na nezbytný odstup od zdi pro kabeláž, včetně napájení z elektrické sítě.

Zvuk stojí zato
Mohutnější konstrukce možná na první pohled nevypadá tak efektně jako některé lehčí konkurenční modely, má ovšem jeden základní přínos. A tím je zvuk. Jeho kvalita je zcela „jiná káva“, než na co jsme zvyklí ze samotných televizních přijímačů, ale také většiny plastových „soundbarů“. Jakost reprodukce se mnohem více blíží dojmu, který v posluchači vyvolá klasická stereofonní reprosestava. Nechybějí nejen solidní basy a zřetelné výšky, ale i často trochu opomíjené frekvence „mezi nimi“. Zkrátka zvuk je vyrovnaný a na poslech velmi příjemný. Výrazně se zvyšuje pro televizní sledování podstatná srozumitelnost mluveného slova, ale systém bez potíží zvládá i ryze hudební reprodukci. Acoustique Quality prostě bedny dělat umí a v případě jejich Soundtable to nepřeslechnete.

AQ SOUNDTABLE: 8 900 Kč
Rivalové: Podobně koncipovaný produkt na našem trhu momentálně není.

 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑