Audio

Publikováno 29. prosince 2015 | Pavel Víšek

0

Nové pokolení

Oceněný circumaurální model s mušlemi kolem uší se dočkal různých inovací, ale na materiálech německá značka, která letos slavila sedmdesáté narozeniny, opět nijak nešetřila. Usně pro čalounění hlavového mostu a náušníků opět dodává britská koželužna Pittards, kterou vyhledává řada módních i sportovních značek. Vybírat lze ze tří provedení, jež vycházejí z odstínu mušlí (slonová kost, tmavě hnědá a černá), vyladěné s barvou kůže (tmavě hnědou, jen v posledním případě černou) a kartáčovanou nerezovou ocelí. Průzvučná tkanina na vnitřní straně mušlí i režné nitě, kterými je prošita kůže na hlavovém mostu, jsou vždycky tónované do světle hnědé.

Komfortní skládačky
Hlavový most tvoří pásek tvarované nerezové oceli, který se v horní části dělí na dva užší, obšité impregnovanou hrubší hovězinou a na vnitřní straně polstrované; po stranách končí sklápěcími mechanismy, takže na rozdíl od první generace lze sluchátka Momentum M2 uložit do sáčku z mikrovlákna a následně do černého semišového pouzdra na zip.
Významnými inovacemi jsou větší oválné mušle z tuhého plastu, které lze výškově snadno polohovat, a také citlivější měniče (ø 40 mm), jejichž membrány s lehkými kmitacími cívkami (navinutými poměděným hliníkovým drátem) pohánějí vysoce účinné neodymové magnety; před poškozením je chrání hustě perforovaný plast. Pronikání prachu a jiných nečistot brání průzvučná tkanina, která tvoří vnitřní část měkkých hlubokých náušníků, čalouněných jemnou jehněčinou. U druhé generace sluchátek mírně vzrostl přítlak hlavového mostu (o 0,4 N), ale sluchátka na hlavě pohodlně sedí, netlačí ani při delším poslechu, přitom prostor mezi měniči a ušními bubínky je velmi dobře uzavřen. Kanály rozlišují litery L a R, vyražené na vnitřní straně hlavového mostu, levý kanál je v duchu dobré firemní tradice opatřený i znakem Braillova písma. Orientaci po hmatu však usnadňuje i jednostranně vyvedený kabel s přípojkou pro 2,5mm jack na dolní hraně levé mušle. Konektorem, jejž jistí proti vytržení bajonetový uzávěr, se připojuje přibalený kabel o délce 1,4 m, vybavený třítlačítkovým ovladačem s integrovaným mikrofonem, který je kompatibilní se strojky Apple (verze M2 AEi) nebo chytrými telefony s Androidem (verze M2 AEG), vždy končí lomeným 3,5mm jackem. Kontakty konektorů jsou poniklované, což není ze strany značky Sennheiser snahou ušetřit: u osobního audia se totiž pozlacené přípojky vyskytují zcela ojediněle a z hlediska minimálního přechodového odporu je žádoucí kontakt mezi stejnými kovy. Žíly kabelů z postříbřené bezkyslíkaté mědi jsou opatřeny houževnatou izolací, která podle výrobce odolává jak vysokým teplotám, tak i poleptání kyselinami.

Volitelný nadstandard
Jediným krokem zpátky je u sluchátek Momentum M2 skromnější výbava, v níž tentokrát chybí druhý kabel klasické konstrukce, zpřístupňující jejich širší využití, i adaptér na 6,35mm jack, umožňující propojení se stolními komponenty. V obou případech jde samozřejmě o volitelné příslušenství, které není problém dokoupit. Se jmenovitou impedancí 18 ohmů sluchátka vybudí libovolný chytrý telefon, tablet či notebook. Vynikající „desítkový“ zvuk se nezměnil (srovnej s dřívějšími recenzemi ve S&V 5/15, 9 a 11/14), nadále zůstává kmitočtově vyvážený, neutrální a transparentní. Čistým výškám odpovídají plné a přesné basy, střední pásmo kmitočtů je do detailu prokreslené. Značka Sennheiser zůstala věrná zvukovému ideálu, který dobře známe z jejích audiofilských i studiových modelů, což je v nepřeberné nabídce značkových sluchátek na trhu opravdu výjimečné.

SENNHEISER MOMENTUM M2: 7 990 Kč
Rivalové: B&W P7 (10 290 Kč; S&V 12/13)

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑