High end i na ven – Stereo&Video

Audio

Publikováno 20. března 2016 | Pavel Víšek

0

High end i na ven


Leckoho překvapí, že po dlouhé době se v katalogu známé německé značky objevil v čele sluchátkové flotily circumaurální model uzavřené konstrukce. Ta však na ulici prospívá pasivní izolaci před hlukem z okolí a nejen sluchátka Momentum M2 (S&V 12/15), jež se nedávno stala laureátkami cen EISA, potvrzují, že kvůli transparentním výškám už konstruktéři v dolnosaském Wedemarku nemusejí mušle otvírat. Sennheiser HD 630VB s praktickou funkcí regulace basů (VB = Varia ble Bass) jsou navýsost flexibilní a poslouží venku i doma, ostatně premiéru loni na mnichovské výstavě High End neabsolvovala náhodou. Vyrábějí se v jediném provedení, vyladěném do barevného akordu přírodního hliníku, šedé a sytě červené.

Převažuje hliník
Hlavový most tvoří tvarovaný ocelový pásek v robustním, jemně pogumovaném profilu, který je na vnější straně intarzovaný páskem nerezové oceli s logem a na vnitřní polstrovaný, čalouněný prodyšnější syntetickou kůží. Výškově polohovatelné posuvky na obou stranách přecházejí ve sklápěcí mechanismy, umožňující vidlice s jednobodově uchycenými mušlemi pootočit o více než 90° a sluchátka uložit do pevného pouzdra na zip, které má diskovitý tvar (ø 210 mm). Velké kruhové mušle z jemně pískovaného anodizovaného hliníku jsou excentricky osazeny dynamickými měniči (ø 40 mm), jejichž membrány s lehkými kmitacími cívkami (navinutými poměděným hliníkovým drátem) pohánějí neodymové magnety: před poškozením je chrání hustě perforovaný plastový profil a pronikání drobných nečistot brání průzvučná tkanina u základny měkkých (samozřejmě vyměnitelných) náušníků, čalouněných opět jemnou syntetickou kůží. Díky hloubce náušníků je přijatelný větší přítlak hlavového mostu, který si žádá také celokovová konstrukce sluchátek: ta musí na hlavě dobře sedět, protože hliník, ať už jakkoli lehký, neváží málo.

Variabilní basy
Kanály rozlišují reliéfní písmena R a L na vnitřní straně koncovek hlavového mostu. Levý kanál je podle firemní tradice opatřený ještě znakem Braillova písma, ale orientaci po hmatu urychluje vroubkované kovové mezikruží po obvodu pravé mušle, ovládající jemně (od minima po maximum v úhlu cca 120°) regulaci basů na kmitočtu 50 Hz v rozsahu ±5 dB, která zachovává vyvážený zvuk sluchátek, ale umožňuje přizpůsobit objem reprodukovaných nízkých kmitočtů podle konkrétní nahrávky či osobního gusta.
Pravá mušle představuje pomyslné řídicí centrum, protože promyšlené ergonomické ovládání zajišťují na vnější straně dvě mezikruží se třemi vertikálně uspořádanými tlačítky: horní a dolní regulují hlasitost a prostřední ovládá různými „dávkami“ jemných poklepů funkce Play a Stop, posun mezi skladbami i příjem telefonického hovoru. Kabel z bezkyslíkaté mědi s houževnatou izolací (měří 120 cm a končí pozlaceným 3,5mm jackem) vede z dolní strany pravé mušle a na úrovni úst obsahuje mikrofon s všesměrovou charakteristikou. Kompatibilitu ovládání vyřešila značka Sennheiser elegantně posuvným přepínačem, kde poloha I odpovídá strojkům Apple, G chytrým telefonům s operačními systémy Android a Windows Phone. Je dobré dodat, že ovladač na rozdíl od typických headsetů signál nijak nedegraduje a využití sluchátek HD 630VB je opravdu univerzální, takže není divu, že výbava obsahuje také pozlacený adaptér z 3,5mm jacku na průměr 6,35mm.
Muzikální a velice čistý zvuk je transparentní přes celé přenášené pásmo a prokreslený do posledního detailu. Sluchátka neztrácejí nadhled ani nad členitými nahrávkami bez ohledu na úroveň hlasitosti, s níž to raději v zájmu zachování zdravého sluchu nepřehánějme. Se jmenovitou impedancí 23 ohmů je náležitě vybudí libovolný přenosný přehrávač a jejich maximální akustický tlak odpovídá hodně velkým podlahovým reprosoustavám, respektive ozvučení koncertu metalové skupiny v první linii.

SENNHEISER HD 630VB: 12 990 Kč
Rivalové: Přímí na trhu zatím chybějí.

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑