Audio

Publikováno 19. dubna 2016 | Pavel Víšek

0

Větší a lepší

Zatímco podlahovky zde měly hned trojí zastoupení (test Excite X34 viz S&V 7/15), mezi stojanovými soustavami nebylo dlouho na výběr, i když základní model Excite X14 má vyšší ambice než jen obsadit post „surroundů“ v domácím kině (jeho profil v sestavě se síťovým receiverem Bluesound Powernode 2 přineslo S&V 12/15). S různými inovacemi se však zvukový projev novinky X18 posouvá blíže k soustavám z vyšší série Focus, která loni v katalogu značky z dánského Skanderborgu skončila a zůstala v nabídce pouze v aktivním provedení Focus XD. Zachován však zůstal střídmý skandinávský design i čtyři provedení: v „sametovém“ laku bílém nebo černém a s povrchovou úpravou palisandrovou či ořechovou dýhou, ošetřenou polomatným čitým lakem. Průzvučná tkanina na odnímatelných rámečcích, které aretují čtyři magnety, má většinou černou barvu, jen u bílé verze představuje výjimku světle šedá. Provedení je perfektní, soustavy značka vyrábí v Dánsku, čemuž ostatně odpovídá také cena.

Skoro nezničitelné
Stěny tuhých ozvučnic tvoří MDF desky o tloušťce 20 mm, přední je kvůli vyššímu mechanickému namáhání zesílená na 25 mm a konstrukci dále zpevňují příčná žebra. Pravoúhlé geometrii se vymykají na čelních stěnách jen elegantně zešikmené boční hrany, ale nebezpečí vzniku stojatého vlnění uvnitř kabinetů řeší zatlumení molitanem. Mechanickou vazbu s poslechovou místností (respektive horní deskou stojanu či nábytku) omezují v rozích dolních stěn čtyři samolepicí filcové podložky: hroty jsou opatřeny designově vyladěné stojany Stand 6 (pár stojí 5 490 Kč), případně Stand 3X (pár za 6 690 Kč): s oběma soustavy od země „povyrostou“ o 65 cm. Osazení soustav vychází z firemní reproduktorové základny. Tweeter s impregnovanou hedvábnou kalotou (ø 27 mm) doplňuje větší středobasový měnič 17W75 (ø 170 mm) s kónickou membránou z oblíbeného kompozitního materiálu MSP (Magnesium Silicate Polymer) – polymeru plněného křemičitanem hořečnatým, kterou s košem z litého kovu (jeho štíhlá žebra nekladou vzduchu stlačovanému zadní stranou membrány prakticky žádný odpor) spojuje pryžový závěs s velkým zdvihem. Velká, ale také velice lehká kmitací cívka (ø 75 mm) je navinutá hliníkovým drátem na formeru z Kaptonu. Účinné magnetické obvody obou měničů pocházejí z řady reproduktorů Esotec+. Zatížitelnost přes 175 W, jež odpovídá dlouhodobému testování dle standardu IEC, naznačuje, že při běžném provozu jsou soustavy víceméně nezničitelné.

Nižší impedance
U pasivních elektrických výhybek už dokumentace nezmiňuje ani dělicí kmitočet, ale počet součástek napovídá, že jde o složitější zapojení s vyšší strmostí. Desky plošných spojů výhybek jsou u každé soustavy napájené přímo ke dvěma šroubovacím pozlaceným terminálům na plastovém subšasi, které najdeme vzadu nad základnou; převažují zde svitkové kondenzátory a vzduchové cívky, jež se na fázovém posunu signálu prakticky nepodílejí. Inovací prošla i vnitřní kabeláž, tentokrát už z bezkyslíkaté mědi. Trubice bassreflexového rezonátoru ústí na zadní stěně, na to berte ohled při umístění soustav v místnosti (alespoň půl metru si soustavy zaslouží). Kmitočtový rozsah kompaktních stojanových soustav v poměrně úzkém pásmu ±3 dB dole zasahuje do poloviny druhé nejhlubší kontra oktávy, takže ve zvukovém obrazu není o basy nouze, ale s nižší charakteristickou citlivostí soustavy potřebují k optimálnímu vybuzení integrovaný zesilovač s větší výkonovou rezervou. Citelnou výhodou je však 4ohmová jmenovitá impedance, která je proti modelům Excite X14 i Excite X34 poloviční. Jestliže excitací rozumíme fyzikální proces, kdy dochází k přechodu energetického stavu atomu na vyšší energetickou hladinu, dělají soustavy Excite X18 jménu své řady čest.

Na čem se testovalo
Soustavy doplnily komponenty značky Cambridge Audio, integrovaný zesilovač CXA80 a CD transport CXC, propojené digitálním signálovým kabelem Cambridge Audio Dig 300. Reproduktorové kabely byly In-Akustik LS-502. Jako testovací jsem vybral CD Beethoven: Najponk, George Mraz & Mat Fishwick (Animal Music, 2015), Róisín Murphy: Hairless Toys (PIAS, 2015) a John Williams: Schubert – „Arpeggione“ Sonata/Giuliani – Guitar Concerto (Sony Classical, 1999).

Netopýří ucho
Soustavy Dynaudio charakterizuje kmitočtově vyvážený, neutrální zvuk, který má základ v přesných basech velice sympatického objemu. Střední pásmo je do detailu prokreslené a výšky čisté, víceméně transparentní. Prostor zobrazují do hloubky a na výborné úrovni je také lokalizace jednotlivých nástrojů. Ve spojení se zesilovačem s větší výkonovou rezervou umí náležitě „prodat“ i dynamické nahrávky.

DYNAUDIO EXCITE X18: 39 500 Kč

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑