Audio

Publikováno 29. dubna 2016 | Pavel Víšek

0

Digitální věž

Design i obvodové řešení přijímače, který má do obvyklé stolní báze rezervu 15 cm, vycházejí z integrovaného zesilovače PMA-50 (S&V 3/15), jenž s kompaktnějšími rozměry pomáhá kultivovat hlavně výpočetní techniku. DRA-100 vedle streameru nabízí i větší výstupní výkon a širší bezdrátovou konektivitu. Jediné provedení kombinuje přírodní barvu hliníku s černou.

Poslechne na dotek
Základnu pružně uloženou na čtyřech patkách a horní stěnu šasi tvoří profily z jemně pískovaného hliníku. Bočnice jsou z polomatného plastu a čelní panel z lesklého akrylátu je ve střední části osazený okénkem pro monochromatický OLED displej s bodovou matricí: většinou zobrazuje do tří řádků. Textové informace podporují výmluvné ikonky a úroveň hlasitosti, kterou reguluje velký kovový knoflík zapuštěný do mělkého hliníkového tubusu, během nastavování (od −90 do 0 dB) indikuje také grafická lišta. Nalevo tvoří další ovládací prvky šest podsvícených dotykových senzorů: čtveřice kursorů s potvrzovacím „tlačítkem“ Enter a volič vstupů. Všechny funkce soustřeďuje velká „dálka“, ale do chytrého telefonu nebo tabletu lze stáhnout z internetu komfortnější aplikaci ve verzích pro operační systémy Android a iOS. Kromě tlačítkového vypínače najdeme vpředu ještě sluchátkový výstup pro 6,35mm jack a port USB-A s výstupním proudem až 1 A, který slouží k přehrávání obsahu paměťových flashek i připojení iPodů a iPhonů.
Jeho alternativu pro jablíčkáře představuje protokol AirPlay a z bezdrátových rozhraní jsou k dispozici wifi a Bluetooth s podporou kodeků SBC a AAC (spárování kompatibilní techniky usnadňuje funkce NFC pouhým přiblížením k anténě v levé části čelního panelu). S certifikací DLNA 1.5 umožňuje DRA-100 streamování hudby uložené na pevných discích PC či datových úložištích NAS i z internetových rádií a síťových služeb, když s přímým připojením počítá podpora Spotify Connect. Zapuštěním zadního panelu o 30 mm dovnitř šasi z velké části mizí z očí konektory i zástrčka napájecí šňůry. Ze vstupů se zde kromě dvou linkových nabízí trojice digitálních (koaxiální a dva optické), když všechny podporují signály nejrozšířenějších formátů včetně FLACu do 192 kHz/24 bitů, port USB navíc i streamy DSD 2,8 a 5,6 MHz. Funkce Gapless Playback umožňuje spojité přehrávání bez vnucených mezer mezi „tracky“ nejenom u koncertních záznamů. Výstupy registrujeme dva, linkový a pro aktivní subwoofer. K připojení reprosoustav slouží čtyři šroubovací terminály, jež si poradí i s banánky. Konektorové zdířky cinch jsou poniklované. Zbývá zmínit přípojky pro dvě směrovatelné anténky jako zázemí rozhraní wifi a Bluetooth, ethernetovou přípojku LAN a zásuvku pro napájecí šňůru.

Domácí moderna
Vestavěný stereofonní zesilovač pracuje v nelineární třídě D, která se díky vysoké účinnosti obejde bez velkého chladiče (ten suplují hliníkové profily šasi), a využívá technologii DDFA (Direct Digital Feedback Amplifier) od společnosti CSR, jež ve srovnání s běžnými „déčkovými“ zesilovači vykazuje menší zkreslení i lepší odstup signálu od rušivých napětí. Signály z linkových vstupů jsou nejprve převedeny na digitální, aby mohl následně čipset DDFA data pro další zpracování přepočítat na rozlišení 32 bitů. D/A převodník s přesnými „hodinami“ je osazený obvodem Burr-Brown PCM1795 (192 kHz/32 bitů) a kvantizační šum, se kterým se potýkají především nízkoúrovňové signály, eliminuje třetí generace firemní technologie Advanced AL32 Processing. Zesilovač s diskrétně osazeným koncovým stupněm dodává do osmiohmových soustav výstupní výkon až 2× 35 W (do poloviční zátěže dvojnásobek), nadto nevyžaduje takovou výkonovou rezervu jako zesilovače ve třídě AB, které tak potřebují především oddálit nástup limitace, spojené s nepříjemným zkreslením. DRA-100 poskytuje dynamický, čistý a plně kontrolovaný zvuk s množstvím jemných detailů a velmi dobrým zobrazením prostoru. Výkonová rezerva zesilovače postačuje i na vybuzení stojanových soustav s nižší citlivostí, prostě audio systém „všechno v jednom“ do moderní domácnosti.

 

DENON DRA-100: 27 490 Kč
Rivalové: NAD D 7050 (25 590 Kč; S&V 11/14)

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑