Multimédia

Publikováno 9. srpna 2016 | Pavel Schüler

0

Datový tlumočník do kapsy

Pádnou odpověď přináší třeba Kingston MobileLite Wireless Pro, černá krabička velikosti externího disku, která asi nabízí víc, než byste čekali (předchozí verzi Media Reader G2 jsme testovali v S&V 4/15). Do jednoho těla spojuje hned několik zařízení, která se mohou hodit třeba na cestách. Nejčastěji asi bude spolupracovat s mobilem či tabletem, ale může být doplňkem i pro výbavu notebooku. Multifunkční pojetí má za následek i to, že prodejci tak trochu nevědí, kam tohoto všeuměla zařadit: někteří ho nabízejí jako externí bezdrátovou čtečku paměťových karet, jiní jako dobíječku k mobilním přístrojům.
Ale pojďme na to popořadě. První vlastností, kterou stojí za to představit, je funkce přenosného směrovače s integrovaným ethernetovým portem. Kingston umožňuje kromě klasického kabelového připojení k síti i bezdrátové wifi a pro tento účel dokáže vytvořit i vlastní wifi síť, v níž lze streamovat multimediální obsah do všech možných mobilních zařízení. Disponuje vlastním 64GB vnitřním úložištěm, což je pro běžné užívání plně dostačující. Nechybí mu ani slot pro čtení paměťových karet, včetně redukce pro microSD a port USB pro připojení flashové paměti či externího disku, proto není problém si zálohovat například vaše čerstvě pořízené fotografie či videa. Užitečnou vlastností je též akumulátor s kapacitou 6700 mAh, díky kterému lze Kingston použít k dobíjení mobilního telefonu či dalších zařízení.
Obsluha krabičky je velmi snadná. Po zapnutí Kingstonu se na jeho vrchní straně rozsvítí dvě modré kontrolky: první signalizuje přístup k internetu prostřednictvím ethernetového kabelu či wifi, druhá indikuje stav wifi připojení. V dalším kroku je třeba do mobilního zařízení, které chcete v kombinaci s Kingstonem užívat, stáhnout a nainstalovat z Google Play či App Storu aplikaci s názvem Mobile- Lite. Vzhledem k tomu, že Kingston vytváří svou vlastní wifi síť, je také nutné v nastavení mobilu či tabletu vybrat wifi s názvem MLW. A to je vše – malý pomocník je v tuto chvíli plně připraven například streamovat data.

Na Matrjošku oklikou
Součástí aplikace MobileLite je průzkumník souborů, který vidí jak data v interní paměti Kingstonu, tak i data na SD kartě či externím disku, ale samozřejmě i soubory, které se nacházejí v paměti mobilního zařízení. V praxi to znamená to, že můžete například vyjmout SD kartu ze svého fotoaparátu a snímky si prohlížet na tabletu, který žádný slot na karty nemá. Tuto možnost určitě ocení nejeden majitel applovských výrobků. Kromě toho je možné si na mobilu/tabletu pouštět filmy z externího disku, či jen přesouvat data mezi SD kartou, externím diskem/flashovou pamětí USB, telefonem i Kingstonem.
Aplikace MobileLite má v sobě zabudovaný multimediální přehrávač. Ovšem jeho možnosti jsou trochu omezené: bez problémů přehraje hudební soubory ve formátu MP3 či bezztrátovém FLAC, ale potíže mu dělají videa v MKV a WMV. Ty nepřehraje, a to ať jsou uložené kdekoliv – v interní paměti mobilu, na externím disku či v interní paměti Kingstonu. Kromě toho si přehrávač nerozumí s českou diakritikou u titulků, takže místo písmen s háčky a čárkami zobrazuje prapodivné znaky. Je zajímavé, že třeba u PDF souborů nabízí MobileLite k zobrazení výběr z aplikací nainstalovaných v mobilu/tabletu (v mém zařízení konkrétně výběr z Adobe Acrobat a WPS Office), ale u hudby a filmů na výběr nedává, rovnou soubory spouští prostřednictvím svého integrovaného přehrávače.
Potíž s formátovou kompatibilitou při streamování můžeme částečně odstranit. V Google Play lze pro Android stáhnout aplikaci ES File Explorer, která vidí zařízení v síti. Zobrazí interní paměť Kingston a nabídne, v jaké aplikaci chcete soubor spustit, přičemž vybírá samozřejmě z těch, které máte nainstalované v mobilu/tabletu. Takže MKV soubory přehrajete, pokud budou uloženy přímo v Kingstonu a v telefonu/tabletu bude nainstalovaný například MX Player, VLC či BS Player. Aplikaci ES File Explorer lze stáhnout i ve verzi pro iOS. Kingston MobileLite Wireless Pro mě určitě hodně překvapil, považuji jej za velmi šikovného pomocníka na cestách, a to jak pracovních, tak i na dovolené. Jeho škála využití je opravdu široká a až na potíže s videosoubory funguje perfektně. Za velké plus považuji funkci power banky, protože mobilní zařízení, pokud je opravdu používáte a požadujete po nich výkon, vydrží nabitá maximálně jeden den. Nevýhodou je již zmíněná formátová nekompatibilita s MKV či WMV soubory. To je však bohužel problém rozšířený natolik, že jej nelze vytýkat jednomu konkrétnímu zařízení.

KINGSTON MOBILELITE WIRELESS PRO: 2 900 Kč
Rivalové: V dané cenové kategorii na našem trhu momentálně není podobně univerzální přístroj.

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑