Audio

Publikováno 19. srpna 2016 | Pavel Víšek

0

Top kdekoli

Do triumvirátu, který vsadil na magneto-planární sluchátka s orthodynamickými měniči, patří ještě značky HiFiMAN a OPPO. Všechny řeší stejný technologický oříšek. Jak se u sluchátek s mimořádně transparentním zvukem a vyrovnanou kmitočtovou charakteristiku napříč celým akustickým pásmem poměřit s vyšší hmotností i nižší citlivostí. Cenově srovnatelné modely HiFiMAN HE 400S a OPPO PM-3 (S&V 5/15) se citlivostí ani jmenovitou impedancí od nových sluchátek Audeze výrazněji neliší, ale s circumaurálními mušlemi kolem uší už váží přes 300 g (proti starším generacím to ale není příliš), což jejich univerzálnosti nepřispívá. Model SINE, který se vyrábí v černém provedení, dostal čisté a podle mého názoru také elegantní tvary od vyhlášeného studia Designworks, spolupracujícího mj. s automobilkou BMW. Společného jmenovatele luxusu tvoří materiály: pevný kovový skelet doplňují prvky z pravé usně. Majitelé strojků Apple si nejspíš připlatí 1 000 Kč za verzi s (odpojitelným) kabelem Cipher pro výstupní přípojku Lightning, s vlastním D/A převodníkem a sluchátkovým zesilovačem, vestavěnými do jednotlačítkového ovladače na kabelu.

Efektivní déčka
Hlavový most tvoří tvarovaný ocelový pásek v pouzdře, po celém obvodu precizně obšitém kůží a na vnitřní straně také polstrovaném. Výškově polohovatelné vidlice lze díky kloubovým mechanismům otáčet až o 180° a sluchátka tak složit do transportní polohy, ale pevné pouzdro v příslušenství chybí. Za kompaktní rozměry dvoubodově uchycené uzavřené mušle z tuhého plastu (s koženými vsadkami na vnějších stranách) vděčí tvarům velkého písmene D, jež společně s měkkými náušníky s koženým čalouněním přispívají k dokonalému uzavření prostoru mezi velkými orthodynamickými měniči (80 × 70 mm) a ušními bubínky. Zmíněné měniče, jež uvnitř mušlí chrání před poškozením i nečistotami perforovaný plast s průzvučnou tkaninou, využívají stejné technologie jako dražší firemní modely, ať už jde o vysoce účinné neodymové magnety Fluxor s nižší hmotností, speciální akustické prvky Fazor, jež po obou stranách magnetů „směrují“ zvukové vlny generované tenkou polymerovou membránou Uniforce s vylepšenou kmitací cívkou. Přítlak mostu je sice větší, ale začíná unavovat až po delším poslechu; sluchátka však na hlavě dobře sedí, což je dobrou zprávou pro veškeré „outdoorové“ aktivity a vykazují také velmi dobrou pasivní izolaci před hlukem pronikajícím z okolí.

Téměř nezničitelná
Odpojitelný signálový kabel typu Y měří 1,2 m. Připojuje se pomocí pozlacených 2,5mm jacků do zdířek v dolní části mušlí (kanály rozlišují písmena L a R na vnější straně koncovek mostu) a končí 3,5mm jackem v téže povrchové úpravě. Pochválit je třeba jeho plochý průřez, díky němuž se nezamotává, a zvláště velmi houževnatou izolaci, se kterou nemusí při slušném zacházení za sluchátky robustní konstrukce zaostávat. Ostatně při maximální zatížitelnosti 6 W sluchátka elektricky zničí snad jen nepravděpodobný zkrat na výstupu sluchátkového zesilovače. Příslušenství obsahuje kromě transportního textilního pouzdra také pozlacený adaptér na 6,35mm jack. Sluchátka se jmenovitou impedancí 20 ohmů mají na „magnetoplanáry“ slušnou citlivost 100 dB/mW, ale pro optimální vybuzení si říkají o solidní kapesní sluchátkový zesilovač (případně dražší osobní přehrávač, jehož už bývá obvyklou součástí).
Sluchátka Audeze nadchnou muzikálním projevem, nebývalou dynamikou i vyváženým zvukem, který staví na barvotvorném pásmu středních kmitočtů, jež jsou prokreslené do nejjemnějších nuancí. Průzračné výšky mají otevřený charakter, jen svižných přesných basů je (jako u jiných magneto-planárních modelů) tak akorát. SINE však zvuk nijak nepřikrášlují, což je s kvalitním zdrojem signálu pasuje na „allroundery“, které nás nezaskočí při poslechu libovolného hudebního žánru.

AUDEZE SINE: 13 990 Kč
Rivalové: Mezi magneto-planárními sluchátky supraaurální modely zatím chybějí.

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑