Nezařazené

Publikováno 24. dubna 2017 | Miroslav Láb

0

Bez drátů se nikam nepřipojíte!

Můj realistický přístup ke kabelům a síťovým rozvodům se zásadně nemění. Rozumím logickým technickým opatřením nebo konstrukcím a na magii nevěřím. O síťových rozvodech mám své vlastní a konkrétní představy, a to dost podobné základní tezi anglické firmy IsoTek. Tou je, že i ta dobrá, a o to více nejmizernější síťová přípojka, má skončit dříve, než k ní připojíme jakékoliv AV zařízení. Co si budeme vyprávět, před tímto bodem s tím bez kvalifikovaného elektrikáře a schválení majitelem objektu stejně nic nenaděláme.

Nejlogičtější je k příšerné plastové stěnové krabici, v níž je určitě zakončen hliníkový domovní rozvod, připojit seriózní nebo nejlépe kvalitní síťový kabel a na ten navázat rozbočovací krabici nebo lištu. Tím vznikne vstupní bod pro vaše AV přístroje, alespoň pokud se síťového napájení týká. Rozbočovací krabice ve spolupráci s kabelem by měla z domovní sítě odfiltrovat vysokofrekvenční rušení a případně odizolovat do ní zapojené přístroje dokonce i mezi sebou. Tuto část instalace AV zařízení bych s postupným přechodem na digitální média, čím dál tím častější používání pulzních zdrojů a nabíječek, sporáků, mikrovlnek a praček se stále aktivními procesory, ani trochu nepřehlížel a nepodceňoval.

Síťový filtr musí být stabilní a musí filtrovat
Startovací set síťového rozvodu u IsoTeku je složen ze síťového kabelu EVO3 Initium a rozbočovací lišty EVO3 Sirius. V této kombinaci získáte šest kvalitních zásuvek s potlačeným vysokofrekvenčním průnikem rušení ze síťového rozvodu a pocit, že jste za rozumné peníze vylepšili alespoň základní neduhy spojené s napájením. Já jsem využil popisovaný síťový rozvod k napájení „podružných“ přístrojů hifi systému: satelitního přijímače (má pulzní zdroj), Apple TV (opět pulzní zdroj), Black Boxu (externí pulzní zdroj), síťového routeru (externí pulzní zdroj), napájení TV antény (externí transformátorový zdroj) a ještě zbyla zásuvka pro externí zařízení. Jsou to vlastně přístroje nebo zdroje, které mohou vzájemně interferovat a po síti zpětně vyzařovat. Tím, že jsou odděleny od hlavních analogových přístrojů, připojených k aktivní pračce, omezí se jejich negativní ovlivňování na minimum. Praktickou vlastností rozbočovací lišty je její masívnost a konstrukční tuhost, zkrátka, nic z ní nevyzařuje a navíc i silné přístrojové kabely ji nepřevracejí, ani se ji nesnaží stáhnout z police.
Oba prvky, kabel i lišta, mají seriózní návrh i provedení. Jeden a půl metru dlouhý kabel EVO3 Initium je vyroben ze tří vodičů ze zlacené šestidevítkové bezkyslíkaté mědi. Stabilní izolace vodičů je z polyetylenu, bavlněný vnější obal všech vodičů snižuje náchylnost k mikrofoničnosti, stejně jako papírová mezivrstva těsně před vnějším PVC obalem. Kabel je zakončen vidlicí a přístrojovou zásuvkou IEC s poniklovanými měděnými kontakty. Celek je stabilní, s dobrou flexibilitou.
Rozbočovací lištu EVO3 Sirius tvoří masivní hliníkový profil, do něhož je zasunuto šest nezávislých zásuvek. Profil je uzavřen z obou stran silnými hliníkovými záslepkami a v jedné záslepce je přístrojová IEC vidlice kombinovaná s pojistkovým pouzdrem. Z toho je zřejmé, že při příkonu přístrojů větším než 2300 W se přeruší 10A pojistka a připojené přístroje zůstanou ochráněny. Uvnitř lišty je relativně jednoduchý filtr, který potlačuje vysokofrekvenční rušivé signály minimálně o 40 dB, jako vedlejší efekt je i kontrolní LEDka, která indikuje připojení k rozvodné síti. Vnitřní kabeláž tvoří postříbřené vodiče z bezkyslíkaté mědi s teflonovu izolací a jednotlivé zásuvky jsou mezi sebou odděleny tak, že je vzájemné rušení spotřebičů potlačeno. Jako příslušenství jsou spolu s lištou dodávány dva plastové držáky a nezbytné vruty, sloužící k pevnému uchycení lišty na stěnu nebo nábytek.
Startovací kombinace síťového kabelu C15 Initium a rozbočovací lišty EVO3 Sirius IsoTek je ekonomické řešení připojení AV techniky k rozvodné síti a vzhledem k její ceně by měl být základním doplňkem zařízení s pořizovací cenou nad 50 000 Kč. Zatímco laborování se signálovými a reproduktorovými kabely nepokládám za důležité, dobré řešení síťového přívodu považuji za naprostou nezbytnost!

SÍŤOVÝ KABEL ISOTEK INITIUM EVO3: 2 090 Kč
ROZBOČOVACÍ LIŠTA ISOTEK EVO3 SIRIUS: 13 990 Kč
CENA SETU: 12 970 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑