Video

Publikováno 19. prosince 2012 | Tomáš Suchomel

0

Digitální fotoaparát Sony DSC-RX100

Ozdravný trend zvětšování obrazových čipů v kompaktních fotoaparátech přináší pozitivní výsledky. Ne každý výrobce si ale uvědomuje, že jenom pouhým vylepšením rozměrů snímače velkou díru do světa neudělá. U Sony proto nic nepodcenili a kolem velkého čipu postavili přístroj malý rozměry, ale silný duchem – jak by řekl klasik. Nad jeho cenovkou sice většina fotoamatérů zalapá po dechu, ale stejně tak se jim rozbuší srdce, až zjistí, co všechno digitál s unikátním poměrem rozměry/výkon dokáže. Za vše také hovoří letošní ocenění EISA za nejlepší evropský vyspělý kompaktní fotoaparát. 

 
Více všeho 
Strohý, až usedlý design těla bez tvarových nebo barevných výstřelků (černá, kam se podíváte) skutečně nenapovídá, že máte před sebou mimořádný kousek. Odhalení přinese až pohled do útrob. Na pomyslném trůnu tu sedí očekávaný CMOS obrazový čip Exmor, ovšem s nečekaně nadstandardními rozměry 13,2 x 8,8 milimetru. Stejně velký „jednopalcový“ snímač používá třeba Nikon ve svých bezzrcadlovkách řady 1, zatímco v běžných kompaktech jsou obvykle čipy téměř třikrát menší. I při efektivním rozlišení řádově dvacet megapixelů tak RX100 slibuje slušnou kvalitu obrazu. Podporu má v objektivu s krátkým zoomem, jehož maximální světelnost F1,8 už sice není ani mezi kompakty jedinečnou senzací (stejnou má třeba v minulém S&V recenzovaný kompakt BenQ G1), ale zde jde o kvalitní optiku Zeiss, navíc se speciálně ošetřeným povrchem čoček pro minimalizaci vnitřních odlesků. Zbývá si jen lehce postesknout, že při maximálním přiblížení zoomu a ekvivalentním ohnisku 100 mm mohla být světelnost lepší než F4,9. 
 
Poprvé „surově“ 
S uvedenou technologickou podporou se při praktických fototestech potvrdil předpoklad, že kvalita snímků bude nejméně o třídu výš nad běžnými digitálními kompakty, jejichž tělesné proporce Sony sdílí. Snímky jsou díky velkému snímači čisté, důkladně prokreslené a plné detailů. Na konkurování levným zrcadlovkám to sice není, ale všechno je zcela v pořádku, včetně postprocesingu obrazu. To aspoň platí za dobrého osvětlení, při vyšším nastavení ISO už nejsou výsledky tak jednoznačné, ale pořád velmi dobré. Do hry navíc vstupuje zcela nový prvek: RX100 je prvním novodobým kompaktem od Sony, který může kromě JPEG fotit také do RAW formátu. Přínos v technické kvalitě obrazu sice není až takový, jak by se dalo teoreticky předpokládat, ale je pořád znatelný a zejména se uplatní při snímání s vyšší citlivostí a následném softwarovém odšumění a úpravě. 
Nečekaným plus jsou schopnosti RX100 natáčet video. Sony využila mnoha technologií ze svých specializovaných videokamer, takže u recenzovaneého kompaktu by bylo hrubou chybou pohyblivé obrázky podceňovat. V nejvyšším režimu se natáčí luxusně ve Full HD 1080/50p a datovým tokem 28 Mb/s, ale k dispozici je i prokládaný režim 50i se dvěma nižšími datovými toky. Formátem ukládání je AVCHD (H.264) se stereofonním zvukem, v nižším rozlišení 1440 x 1080/30p lze zvolit i ukládání do MPEG4. I při maximálním nastavení jsou videosekvence velmi čisté, plynulé i při zachycení rychlého pohybu a dobře pracuje i stabilizace obrazu. Pro zvlášť umělecké záměry jsou přitom na výběr poloautomatické nebo plně manuální nastavení expozice videa, pokud nechcete řízení všeho nechat na fotoaparátu. Během natáčení videa je také možné průběžně pořizovat fotografie v rozlišení až 17 megapixelů, samozřejmě bez přerušení záznamu. Na tak malý fotoaparát je vynikající výdrž napájení, a to 330 snímků podle metodiky CIPA. 
 
 
Bílá magie 
Nepřekombinovaný exteriér fotoaparátu slibuje jednoduché ovládání, vylepšené navíc několika zajímavostmi. Paleta expozičních režimů na otočném voliči jednoznačně počítá se zkušenějším fotografem, který tu najde plně manuální nastavení expozice i poloautomatické režimy. Nechybí ale ani klasický programový režim, scénické nebo dva automatické. Druhý z nich, Super Auto, využívá kromě detekce scén i skládání snímků z více expozic nebo rozmanité redukce šumu. Další ovládání usnadňuje otočný multifunkční prstenec u kořenu objektivu, jehož základní funkce se mění podle zvoleného režimu, u programové variuje kombinace času a clony, a doplňkové využití lze uživatelsky přizpůsobovat. Zajímavé je, že navzdory aktuálním trendům Sony na hlavní otočný volič neumístilo efektové (nebo tzv. umělecké) filtry, které uživatel najde až jako položku pohotovostního menu. Z dalších specialit věnuje RX100 nadprůměrnou pozornost funkcím pro rozšíření dynamického rozsahu obrazu neboli HDR. Jeho intenzitu lze kromě automatiky regulovat hned v šesti stupních, a to samé platí pro příbuzný mód, zaměřený zejména na projasnění stínů. Je to další zajímavý rys tohoto fotoaparátu, ovládání i v „pomocných disciplínách“ myslí na nejmenší detaily a obvykle jen všeobecně pojímané funkce dělí do dalších podskupin. 
Hlavní viditelnou hardwarovou specialitou fotoaparátu je displej s nezvykle vysokým počtem obrazových bodů. Navzdory tomu má ale stejné pixelové rozlišení jako běžný LCD s 920 000 body. Rozdíl v počtech je dán tím, že jde o první displej s novou technologií Sony WhiteMagic, která každý pixel skládá ze čtyř bodů. Ke standardním třem barevným bodům je přidán ještě čtvrtý, bílý, který daný pixel jakoby „prosvětluje“. Výsledkem je pak podle volby režimu buď mnohem jasnější obraz, než mají běžné monitory fotoaparátů, nebo obraz stejného jasu, ale s poloviční spotřebou energie při provozu. Nejde jen o teorii, v praxi skutečně nebylo nač si stěžovat a displej si vedl v čitelnosti velmi dobře, i když jsme adaptivní řízení jasu nechali na automatice v závislosti na jasu okolního prostředí. 
Pokud si tedy připomeneme, že pro Sony je RX100 prvním vážným krokem v kategorii superkompaktů, pak jde o vykročení podobné Neilu Armstrongovi na povrchu Měsíce. Skutečně kompaktní fotoaparát je nabitý zajímavými funkcemi, které z něj dělají téměř zrcadlovku do náprsní kapsy. 
 
SONY CYBER-SHOT DSC-RX100: 19 990 Kč 
 
Rivalové: Samsung EX2F (11 990 Kč); Canon PowerShot G15 (14 990 Kč) 
 
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑