Video

Publikováno 5. září 2016 | Pavel Víšek

0

Základ domácího kina

Komponent se vyrábí v jediném černém provedení, takže na konci typového čísla chybí rozdílové písmeno K, předesílající japonské slovo kuro (česky černý). Čelní panel tvoří plast, který svou polomatnou strukturou přesvědčivě evokuje broušený hliník a z téhož materiálu jsou oba velké knoflíky a další ovládací prvky.

I Hi-Res Audio
Do šasi na čtyřech patkách s řadou větracích otvorů konstruktéři poskládali několik desek plošných spojů. Hlavní patří pětikanálovému, diskrétně osazenému zesilovači, jehož galvanicky odizolované výkonové tranzistory soustřeďuje chladič s žebry z ohýbaného hliníkového plechu, jež pro odvod tepla sáláním disponuje největší plochou. Napájecí zdroj má k dispozici transformátor v provedení EI a dva filtrační kondenzátory s celkovou kapacitou 13 600 μF. Trvalý výkon 5× 100 W do osmiohmové zátěže v typickém obýváku a s reprosoustavami o průměrné citlivosti postačí. Bílý fluorescenční displej s bodovou matricí na čelním panelu doplňuje řada ikonek. Hlasitost reguluje (od 0 do 80 dB) knoflík Volume vpravo, vstupy lze na protilehlé straně přepínat otočným voličem Input Selector. Přípojky patří sluchátkovému výstupu, linkovému vstupu, který poslouží i měřicímu mikrofonu automatické kalibrace, a port USB-A, umožňující z flashek či externích pevných disků přehrávat komprimované audio ve formátech AAC, MP3 a WMA (se vzorkovací frekvencí do 48 kHz), případně s výstupním proudem až 1 A obslouží iPod nebo iPhone. Ze zdrojů signálu má VSX-531 k dispozici dvourozsahový AM/FM tuner – ten na velmi krátkých vlnách podporuje příjem základních funkcí datové nadstavby RDS a k uložení oblíbených stanic slouží 30 předvoleb. K dispozici je rovněž D/A převodník, který na dvou digitálních vstupech podporuje formáty WAV a FLAC do 192 kHz a 24 bitů i streamy DSD64 (2,8 MHz).

Konektivita i komfort uživatele
Zadní panel nabízí pět digitálních rozhraní HDMI, čtyři vstupy a jeden výstup (se zpětným kanálem ARC) ve verzi 2.0, takže podporují ultra vysoké rozlišení 4K a poradí si rovněž s ochranou jeho digitálního obsahu HDCP 2.2. Další konektivitu zajišťují dva kompozitní videovstupy, v audiu nabídka zahrnuje vstupů pět, čtyři linkové (jeden z nich je čelní) a už zmíněné dva digitální. Započítat sem musíme ještě bezdrátové rozhraní Bluetooth, umožňující streamovat hudbu z kompatibilních zařízení. K připojení hlavních reprosoustav slouží čtyři šroubovací terminály, jež po odzátkování zvládají i banánky, u centru a satelitů si musíme vystačit se třemi páry pérových zaklapávacích svorek, jež odpovídají cenové kategorii VSX-531. Nastavení komponentu urychluje i zjednodušuje systém automatické kalibrace MCACC (Multi-Channel Acoustic Calibration), která si přes měřicí mikrofon v místnosti testovacím signálem „propískne“ rozestavení reprosoustav a potřebné optimalizuje. Všechny parametry lze samozřejmě nastavit také ručně v přehledných OSD menu. Základní nabídka dekodérů prostorového zvuku v čele s Dolby TrueHD je víceméně kompletní. Zvuk lze upravovat s aktivními korekcemi Midnight a Loudness, jež zdůrazňují prostorový efekt, respektive kraje akustického pásma při nízkých hlasitostech. Z možností digitálního zvukového procesoru Aureus firmy Texas Instruments zasluhují zmínku režim Advanced Surround se zajímavou funkcí F.S.S. Advance (Front Stage Surround Advance), jež simuluje prostorový efekt jen z hlavních předních kanálů. Kvalitu reprodukce u komprimovaného audia vylepšuje Sound Retriever, rekonstruující vyšší harmonické, o něž originální nahrávka přišla při kompresi. VSX-931 nabízí čistý, dobře prokreslený prostorový zvuk, který ve stereu uspokojí i hudbymilovné posluchače bez zvýšených nároků. Kromě přibalené „dálky“ lze stáhnout také aplikaci ve verzích pro Android a iOS a ovládat komponent z chytrého telefonu či tabletu.

PIONEER VSX-531: 10 490 Kč
Rivalové: Denon AVR-X520BT (8 490 Kč, S&V 9/15); Onkyo TX-SR252 (9 990 Kč, S&V 5/16)

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑