Video

Publikováno 18. října 2014 | Miroslav Werner

0

Blu-ray, který se k vám neotočí zády

Všeobecné HD šílenství si po relativním neúspěchu 3D našlo novou metu a tou je rozlišení 4K. Nutí nás nejen k obměně zobrazovačů (což je vzhledem k obtížné dostupnosti Ultra HD filmových materiálů podpásovka), ale podobně jako v případě HD audio zvukových stop a stereoskopie také k obměně jinak skvělých AV zesilovačů a přijímačů. Přesto se najdou výjimky. Jednou z nich je právě nová sedmistovka. Pojďme se na ní podívat.

Návrat k jádru HD pudla
Již na první pohled vybočuje černá skříň z blůrejové masovky. Výklopný čelní panel v imitaci kartáčovaného kovu, bodový VFD displej namísto laciných segmentovek, spartánské ovládání na vrchu skříně, doprovozené skvěle vyvedenou tatrankou. Ta spolu s bočnicemi, které dělají z DMP-BDT700 skutečně pohledný komponent, vrací design o několik generací zpět, kdy se nešetřilo ani na vzhledu, ani na počtu ovládacích tlačítek. Většina funkcí tak nalézá přímou volbu na dálkovém ovladači, který postrádá obvyklé soustředně kruhové rozmístění prvků dosavadních dálek Panasonic. Pilot neobsahuje ani značně kontroverzní touchpad, který sice může být zajímavý ve chvíli, kdy se snažíme multimediální přehrávač proměnit v internetový prohlížeč, při ovládání běžných funkcí však způsobuje spíše skřípění zubů. Nezapomíná se ani na takové libůstky jako přímou volbu parametrů obrazu, převzorkování zvuku, podsvícení (a dokonce dočasné vypnutí podsvícení) všech tlačítek a místo se našlo i na ostrůvek prvků pro ovládání televizoru. Mechanika přehrávače je kromě prvního načtení disku naprosto tichá, načítá extrémně rychle a spolehlivě, takže i k menu náročnějšího BD disku se dostaneme již po několika sekundách.

Občas je zlato, co se třpytí
Audiofila, a především majitele kvalitní, avšak obstarožní aparatury rozhodně potěší pohled na zadní stranu přehrávače. Nejen, že je k dispozici plné 7.1 analogové audio (včetně vestavěných dekodérů Dolby True HD a DTS HD), ale najdeme zde také přípojky SPDIF a dokonce, jak je u nejvyšších modelů Panasonic zvykem, i dvojitý HDMI výstup. Připojit tak můžeme moderní HD, 3D, 4K či jakýkoliv chcete zobrazovač a zároveň se nezříkáme HD zvuku přes AV receiver o několik generací starší. Lhostejno, zda je vybaven HDMI konektorem verze 1.0 (bez podpory HD kodeků) až po 1.3 (HD kodeky, avšak bez 3D podpory) či dokonce jen analogovými vstupy. S tím vším si Panasonic poradí. A že byste si přáli rozmixovat třeba 2.0 až 5.1 zvuk do 7.1 a váš AV přijímač si s tím na analogovém vstupu již neporadí? I zde nabízí Panasonic možnost tzv. přeformátování zvuku, tedy navýšení počtu kanálů přepočtem a vytvoření osmikanálového zvuku z nižších zdrojů signálu. Všechny přípojky jsou navíc zlacené, takže se už tak nějak dopředu počítá s tím, že budou připojeny kvalitní kabely s koncovkami ze žlutého kovu a následně jimi bude odveden zvuk do svalnatého zesilovače audiofilního majitele. Tomu je určen i další bonus: převzorkování třeba i 32kHz zvukového doprovodu do vyšších vzorkovacích frekvencí, a to včetně několika audiopředvoleb, které sice nečiní tak dramatický zásah do zvukového projevu jako DSP procesory v AV přijímačích, nabídnou však skutečně průzračný prostor a cit pro detail. Simulovat lze dokonce digitálně i zvuk elektronek či FET tranzistorů (Digital Tube). V neposlední řadě je zde pro blaho zvuku ale i obrazu k dispozici THX certifikace, kterou se DMP-BDT700 pyšní lucasovským logem přímo na skříni.

Čas uzrál na 4K, ale kde vzít filmy?
Uživatele navyklé na Full HD rozlišení, tedy 1920 × 1080 bodů, může překvapit hned dvojice 4K piktogramů. Věc je celkem jasná, přehrávač obsahuje upscaler nižšího (také jste si stále nezvykli na to, že Full HD je vlastně dnes již tím horším?) rozlišení na rozlišení 4K. Vzhledem k tomu, že tak ale činí i 4K televizory a projektory, může se osazení Ultra HD upscalerem a podpora takového počtu bodů na Blu-ray přehrávači jevit jako samoúčelné. 4K se však v případě této vlajkové lodi prezentuje významně účelněji: jednak upscaler pracuje až do snímkové frekvence 60fps při zachování vzorků 4:4:4, zároveň má potenciál zobrazení například fotografií přímo z SD karty (slot pro ni najdeme pod předním výklopným panelem). Ke slovu by se mohla dostat také internetová distribuce, i když z technických parametrů (a především geografické dosažitelnosti takové 4K VOD služby) není zřejmé, zda se v dohledné době dostane i na českého diváka a jak si s takovým Ultra HD streamem poradí právě tento přehrávač. Každopádně doporučuji provádět pravidelné upgrady firmwaru, neboť H.264 kódování je pro 4K dostatečné a nevylučuji, že si hardware přehrávače časem poradí třeba i s H.265, což je kodek, který byl nedávno pro streaming 4K definitivně standardizován a uvolněn. Když už jsme u upgradu firmwaru: přehrávač dokráčel do redakce vybaven spíše prototypovou verzí programového vybavení nesoucího označení 0.01, zatímco na internetu byla již k dispozici verze 1.03. Tu jsme do přehrávače nahráli a samozřejmě vyzkoušeli i funkce před a po aktualizaci firmwaru. Zásadní, citelnou změnou bylo ještě rychlejší načítání disků, především těch s 3D obsahem. Upgrade pro jistotu provádějte na záložním zdroji energie (UPS), letní přeháňky a bouřky dělají s trafostanicemi divy, případně upgrade svěřte zkušenějšímu (nebo otrlejšímu) kolegovi.

Patřím na síť
Velkou výhodou většiny moderních BD přehrávačů jsou síťové funkce a Panasonic DMP- -BDT700 není v žádném případě výjimkou. Přehrávač lze připojit do sítě jak pevným ethernet konektorem (10/100Mbit), tak i vestavěnou Wi-Fi kartou. Sešla se zde řada bohatých funkcí, počínaje podporou DLNA (a to ve formě přehrávače a kupodivu i renderu), přes Miracast, podporu sociálních sítí Facebook a Twitter, několik VOD služeb, nezbytný Novácký server TN.CZ a k dispozici je market pro další služby a samozřejmě YouTube klient, který lze přímo ovládat z chytrých telefonů a tabletů. DLNA načítání obsahu pracuje velmi rychle, procházení obsahu serveru je poměrně přehledné, drobnou vadou na kráse je nemožnost rychloposuvu v audioskladbě (alespoň v případě námi testovaných kodeků servírovaných UPnP serverem Twonky) a také spíše záludné chování při „převíjení“ videosouborů. To buď nebylo možné vůbec, nebo posuv neprobíhal korektně, či se přímo ukončilo přehrávání. Věříme ale, že to další verze FW vyřeší. Obdobné problémy má ovšem drtivá většina DLNA přehrávačů, problém leží spíše na straně překódování a využívání UPnP a DLNA protokolů a funkcí vůbec. Panasonic bohužel nevidí sdílené zdroje SMB/CIFS a NTS protokolů, takže podvrhnout mu přímo DVD či BD strukturu na sdílených složkách těmito protokoly není možné, stejně se však chovají (snad v rámci boje proti pirátství) všechny značkové BD přehrávače (ani nejnabušenější stroje Oppo nejsou výjimkou). Ostatně, k těmto funkcím nám poslouží spíše levnější multimediální síťové centrum, než specializovaný BD/3D/4K přehrávač.

Xvid a ti druzí
Podobně jako menu přehrávače i titulky přiložené k MKV a Xvid souborům lze přehrát bez problémů s lokalizací do českého jazyka a středoevropského kódování. Navíc máme možnost si změnit i jejich velikost tak, aby se dobře četly a lámaly. Podporovány jsou jak titulky vložené do kontejneru, tak externí typy SRT, SUB a TXT. Přehrávač si poradí i s MPEG kontejnery, což potěší především majitele různých PVR strojů, kteří chtějí své nahrávky přehrávat v původní kvalitě bez dalších konverzí. Průzračný, neobvykle detailní zvuk jsem již zmínil, nyní je nutné pochválit i obrazový projev. Přímé srovnání s multimediálními přehrávači hnanými čipy Realtek a Sigma bylo poměrně propastné, v obraze se neobjevují žádné rušivé fragmenty (ostatně k jejich potlačení má i Panasonic své, přímo uživatelsky nastavitelné „šavle“ – a to na úrovni komářího šumu, blokového i náhodného digitálního šumu), je zde patrný dramatický nárůst detailů a skvělého prostoru i ve 2D a samozřejmě i 3D materiálu.

PANASONIC DMP-BDT700: 12 240 Kč
Rivalové: Přímí na našem trhu momentálně nejsou

 

Nepodporuje váš receiver 3D, 4K, či HD kodeky? Snadná pomoc, dvojitý HDMI výstup, či osmička analogových cinchů oživí i stárnoucí audio aparaturu, o dekódování se postarají obvody přehrávače DMP-BDT700.

 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑